ÝHA'lar, yerli buluþ 'otonom þarj' ile daha uzun mesafe uçaçak
ABONE OL
Bilecik Þeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öðretim üyeleri ve öðrencileri, 2014'te birkaç prototipini üretip "bilkopter" adýný verdikleri insansýz hava araçlarýnýn (ÝHA) kendi kendilerini þarj edip daha uzun mesafe uçuþ yeteneði kazanmalarý için çalýþma yapýyor.
 
Akýllý yazýlým sayesinde kumandasýz hareket edebilen ve otonom þarj sistemiyle kýsa mesafeli uçuþ sorunlarýnýn ortadan kaldýrýlmasý planlanan dört, altý ve sekiz rotorlu, açýk kaynak kodlu döner kanat ÝHA'larýn prototiplerine ''Kayý, Dodurga ve Bayat'' adý verilmesi planlanýyor.
 
Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliði Bölüm Baþkaný Doç. Dr. Cihan Karakuzu yaptýðý açýklamada, bilkopter projesinin 2012'de öðrenciler arasýnda sinerji oluþturmak amacýyla baþlatýldýðýný söyledi.
 
Çalýþmalar sonucunda 2014'te ÝHA'lardan birkaç prototip ürettiklerini anlatan Karakuzu, araçlarýn daha akýllý hale getirilmesi yönünde çalýþmalarýn devam ettiðini belirtti.
 
Otonom þarj sisteminin geliþtirilmesi hedefleniyor
Bilgisayar Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Doç. Dr. Uður Yüzgeç de uzun soluklu bir proje olan bilkopterin sýnýr güvenliði ve trafik kontrolü, zirai ilaçlama, yangýnla mücadele, sinema sektörü, hedef tespiti ve takibi, kargo taþýma, haritalama, kaçak yapýlaþma tespiti, arama kurtarma iþlemleri, spor faaliyetlerinin yönetilmesi ve izlenmesi gibi farklý alanlarda kullanýlabileceðini bildirdi.
 
Öðretim üyelerinden Doç. Dr. Metin Kesler de ÝHA projesinin akademik yönden önemli olduðunu vurgulayarak, ''Bu çalýþmada þunu tespit ettik, bu tarz insansýz hava araçlarýnda en büyük sorun enerji problemi. Enerji problemi üzerine araþtýrmalar yapýyoruz. Þu anda önerdiðimiz bir yöntem, bu araçlarýn kendi kendine otonom þarj olmalarýna yönelik altyapý oluþturmak.'' ifadelerini kullandý.
 
"Proje, üniversitemizin yüz aký olacak"
Bilecik Þeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ýbrahim Taþ da Bilgisayar Mühendisliði Bölümü öðretim üyeleri ile öðrencilerinin baþlattýðý bilkopter projesinin geliþtirilmesi yönündeki çalýþmalarýn devam ettiðini belirtti.
 
Projenin henüz sonuçlanmadýðýný ancak önemli aþamalarýn katedildiðini dile getiren Taþ, "Proje ekibimiz, kumandasýz ve enerji sorununu ortadan kaldýracak, yeni çözümler üzerinde çalýþmalarýna devam ediyor. Proje, üniversitemizin yüz aký olacak. Üniversite olarak bu tür projeleri desteklemek istiyoruz.'' dedi.