Ýhracatçýlara ''yeþil dönüþüm'' desteði! Ticaret Bakanlýðý çalýþmalarýný sürdürüyor
ABONE OL

Ýklim deðiþikliðinin nedenleri ve nasýl önlenebileceði konusunda dünya çapýnda farkýndalýðýn artýrýlmasý amacýyla her yýl 15 Mayýs, "Dünya Ýklim Günü" olarak kutlanýrken, söz konusu günde iklim krizini önlemek için atýlmasý gereken adýmlara odaklanýlýyor.

Türkiye, iklim deðiþikliðiyle mücadele kapsamýnda Paris Anlaþmasý'ný 2016'da imzalarken, söz konusu anlaþma 2021'de onaylanarak yürürlüðe girdi. Bu süreçte, Türkiye'nin 2053 karbon nötr hedefi ortaya konuldu.

Öte yandan 2019'da açýklanan Avrupa Yeþil Mutabakatý ile 2050 yýlýnda ilk karbon nötr kýta olma hedefini ortaya koyan AB, son dönemde bu amaçla çalýþmalarýna hýz verdi.

AB ülkeleri, yüzde 41 payla Türkiye'nin en büyük ihracat pazarý konumunda bulunurken, Ticaret Bakanlýðý bu durumun korunmasý ve güçlendirilmesi için ihracatçý firmalara "yeþil dönüþüm" amacýyla bazý destekler saðlýyor.

Demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ile tekstil ve hazýr giyim sektörlerinin yeþil dönüþüm sürecinden en hýzlý ve en fazla etkilenen sektörler olacaðý öngörülüyor. Bu sektörlerin 2023'te Avrupa'ya ihracatý, AB'ye gerçekleþtirilen toplam ihracatýn yüzde 34'ünü oluþturuyor.

- GENELGE ÝLE ÝHRACATÇILARIN GÜÇLENDÝRÝLMELERÝ SAÐLANACAK

Ticaret Bakanlýðý, ülkenin ihracatýnýn bu dönüþüm sürecinden olumsuz etkilenmemesi ve ihraç pazarlarýný kaybetmemesi adýna, firmalarýn konuya iliþkin farkýndalýðýnýn artýrýlmasý ve sürece iliþkin yol haritasýnýn oluþturulmasý için çalýþmalara baþlamýþtý. Bu nedenle kapsamlý bir destek saðlanmasýna ihtiyaç duyulduðu gerekçesiyle þubat ayýnda "Avrupa Yeþil Mutabakata Uyum Projesi Desteði"ni baþlatmýþtý.

Resmi Gazete'de yayýmlanan Cumhurbaþkanlýðý Kararý ile yürürlüðe giren destekle projenin hedefleri doðrultusunda, ihracat yapan firmalarýn aldýðý danýþmanlýk hizmeti giderlerinin, 5 yýl süresince yüzde 50 oranýnda ve toplamda 10 milyon liraya kadar mevcut destek imkanlarý çerçevesinde Bakanlýk tarafýndan destekleneceði duyurulmuþtu.

Ticaret Bakanlýðý bu desteðin uygulanmasýna yönelik genelge için çalýþmalarýný sürdürüyor. Genelgeyle firmalarýn mevcut durumlarýnýn analizinden baþlayarak Avrupa Yeþil Mutabakatý'na uyum sürecinde ihtiyaç duyabilecekleri alanlarda güçlendirilmelerini saðlayacak bir program tasarlanýyor.

Bu kapsamda tespit edilen ihtiyaçlarýn doðru yöntem ve finansman kaynaklarýyla giderilmesi hedefleniyor. Baþvuru kriterleri, danýþmanlýk mekanizmasýnýn etkin iþleyiþine iliþkin hususlar, genelge ile detaylandýrýlacak.

  • Ticaret Bakanlýðý destek
  • Avrupa Birliði ihracat
  • Avrupa Yeþil Mutabakat
  • Ýhracat Firmalarý
  • AB Uyum Projesi