Ýki ülke arasý iliþkiler 100 yýlýn ötesinde: Türkiye için bastýðýmýz pullar tükendi
ABONE OL

Japonya'nýn Ankara Büyükelçiliði desteðiyle Ankara Üniversitesinin Asya-Pasifik Çalýþmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezi (APAM) tarafýndan, diplomatik iliþkilerin baþlamasýnýn 100. yýlýnda Türk-Japon iliþkileri semineri düzenlendi.

Ankara Üniversitesi 100. Yýl Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa, Japonya'nýn Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Japonya'daki Toyo Üniversitesinden Prof. Dr. Nobuo Misawa, APAM Müdürü Prof. Dr. Ali Merthan Dündar, TOBB Üniversitesinden Doç. Dr. Bahadýr Pehlivantürk, Türk Japon Vakfý Baþkaný Prof. Dr. Nejat Bora Sayan ve öðrenciler katýldý.

Konferansýn açýlýþ konuþmasýný yapan Japonya'nýn Ankara Büyükelçisi Katsumata, 2024'ün Japonya ile Türkiye arasýndaki diplomatik iliþkilerin tesisinin 100. yýl dönümü olduðunu hatýrlatarak iki ülke arasýndaki diplomatik iliþkilerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluþundan bir yýl sonra Japonya'nýn da imza koyduðu Lozan Anlaþmasý'nýn yürürlüðe girmesiyle baþladýðýný söyledi.

Katsumata, bu yüzyýllýk tarihsel süreçte iki ülkenin çeþitli bölgesel çatýþmalar, Ýkinci Dünya Savaþý, terörle mücadele gibi zor dönemler geçtiðini vurgulayarak þunlarý kaydetti:

"Ýki ülke, hem Ertuðrul Fýrkateyni faciasýnda hem de Ýran-Irak Savaþý sýrasýnda bir halkýn diðerini kurtarma çabasýyla sembolleþen, hiçbir karþýlýk beklemeden, gerçek dostluk temelinde altyapý, afet önleme ile akademik ve kültürel etkileþim gibi çeþitli alanlarda iþbirliði iliþkileri kurmuþtur."

Büyükelçi, iki ülke iliþkilerinin 2013'te stratejik ortaklýða taþýndýðýný belirtti.

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen de konferansa gönderdiði video mesajda, "Japonya ile iliþkilerimiz genel uluslararasý iliþkiler manzumemizde özel bir yere, deðere sahip." dedi ve APAM'ýn iki ülke arasýndaki iliþkiye akademik anlamda katký saðladýðýný söyledi.

Güngen, Türkiye-Japonya iliþkilerinin dostluk ve dayanýþma örnekleriyle dolu olduðunu aktardý.

- "TÜRKÝYE JAPONYA ARASINDA FELAKETLERÝN GÜÇLENDÝRDÝÐÝ BÝR DOSTLUK ÝLÝÞKÝSÝ VAR"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünüvar, bu yýl Japonya-Türkiye iliþkilerini ele alan yedi programdan beþine, Ankara Üniversitesinin ev sahipliði yaptýðýný kaydetti.

Ünüvar, iki ülke arasýndaki dostluðun temellerinin acý bir hadiseye dayandýðýný, bunun Ertuðrul Fýrkateyni olduðunu anlattý.

Ertuðrul Fýrkateyni faciasýnda þehit olan askerler için Japonya'da bir þehitlik oluþturulduðunu hatýrlatan Ünüvar, "Bu anlamda minnettarýz. Dostluklar felaketler anýnda daha fazla belli oluyor." dedi.

Ünüvar, Ýran-Irak Savaþý sýrasýnda, Japon vatandaþlarýnýn tahliyesi için Türkiye'nin olaðanüstü bir çaba gösterdiðini belirterek iki deprem ülkesinin de birbirine yardýmýna koþan ülkeler olduðunu kaydetti.

"Türkiye-Japonya arasýnda felaketlerin güçlendirdiði bir dostluk iliþkisi var." diyen Ünüvar, iki ülkenin eðitim iþbirliðine de deðinerek iliþkilerin 2013'te stratejik ortaklýk seviyesine çýkarýldýðýný söyledi.

- 100 YIL ÜZERÝNE GÖRÜÞLER

Japonya'daki Toyo Üniversitesinden Prof. Dr. Nobuo ise Türkiye ve Japonya arasýndaki iliþkilerin kronolojik olarak iki perspektiften görülebileceðini ifade ederek "Ýlki, baþlangýçtan günümüze kadar olan kýsým. Baþka bir deyiþle, Orta Çað döneminden günümüze kadar olan dönemi kapsamaktadýr. Diðer perspektif ise 1923'te kurulmuþ olan 100. yýlý kapsayan Türkiye Cumhuriyeti ve Japonya'nýn iliþkilerine odaklanan bakýþ." dedi.

Ýki ülke arasýnda diplomatik iliþkilerin tesisinin 100. yýlýnda iliþkileri deðerlendirmek ve iliþkileri ileriye taþýmak için uygun bir zaman olduðunu söyleyen Nobuo, iliþkilerin tesisi adýna farklý pullar bastýrýldýðýný ve pullarýn kýsa sürede Japon halký tarafýndan tüketildiðini kaydetti.

Nobuo, söz konusu pullarýn iki ülke arasýndaki iliþkileri anlatmadýðýný, bir ders kitabý olmadýðýný vurgulayarak "Ancak Lozan Anlaþmasý'nýn iki ülke arasýndaki diplomatik iliþkilerin kurulduðunu göstermek gerekliydi." diye konuþtu.

Bu yýl çeþitli 100. yýl kutlamalarýna katýldýðýný, Lozan Anlaþmasý'nýn ne kadar önemliyse San Francisco Anlaþmasý'nýn da o kadar önemli olduðunu anlatan Nobuo, anlaþmanýn önemini vurguladý.

Nobuo, Japonya'da ilk Türk Büyükelçiliðinin, Türkiye'de de Japon Büyükelçiliðinin açýldýðý ilk dönemlere ait bilgiler paylaþarak iki ülke arasýnda tarih boyunca yapýlan üst düzey ziyaretlere ve görüþmeleri anlattý.

- TÜRKÝYE-JAPONYA ÝLÝÞKÝLERÝNDE DIÞ YARDIM VE KALKINMA ÝÞBÝRLÝÐÝ

TOBB Üniversitesinden Doç. Dr. Pehlivantürk de Türk-Japon iliþkilerinde dýþ yardým ve kalkýnma iþbirliði konusunda konuþtu.

Dýþ yardým ve kalkýnma iþbirliði konusunun Türk-Japon iliþkilerinin en belirgin özelliði olduðunu söyleyen Pehlivantürk, iliþkilerin Ertuðrul Fýrkateyni olayýyla pekiþtiðine dikkati çekti.

Pehlivantürk, 2011'de Japonya depreminde Türkiye'nin hýzlý þekilde yardým eli uzattýðýný ve bu jestten Japon halkýnýn etkilendiðini söyledi.

Türkiye'de meydana gelen Van depremi ve 6 Þubat 2023 Kahramanmaraþ merkezli depremlerin ardýndan da Japonya'nýn Türkiye'ye yaptýðý desteði hatýrlatan Pehlivantürk, yardým geleneðinin iki halk arasýnda derin baðlar kurduðunu kaydetti.

Türk-Japon iliþkileri tarihi üzerine konuþan APAM Müdürü Prof. Dr. Dündar da Türkiye'de Japonya'ya karþý duyulan ilgiye iþaret etti ve manga, anime, J-pop gibi popüler kültür unsurlarýnýn Türk gençleri tarafýndan ilgi görmesinin de iliþkilerin canlý kalmasýna sebep olabileceðini ifade etti.

"Çok eskiye dair tarihi iliþkilerimiz ve eski akrabalýk baðlarýmýz bulunmasa da Türkiye ve Japonya gelecekte çok yönlü olarak yakýn iliþkiler kurabilir ve iþbirliðini artýrabilir." diyen Dündar, Türkiye-Japonya tarihi iliþkilerini hazýrladýðý bir sunumla anlattý.

Türk Japon Vakfý Baþkaný Sayan da iliþkilerin 100 yýlýn ötesinde olduðunu, farklý bölge ve farklý yerlerde kutlandýðýný kaydetti.