Ýletiþim Baþkaný Altun: Batý'nýn rahatsýzlýðýný görüyoruz ama haklý davamýzdan vazgeçmeyiz
ABONE OL

Uluslararasý yayýn kuruluþlarýyla Türkiye'nin sesini dünyaya duyurulmasýný hedefleyen TRT; TRT World, TRT Arapça, TRT Rusça, TRT Almanca, TRT Fransýzca, TRT Balkan ve TRT Afrika'dan sonra TRT Ýspanyolca dijital haber platformunu hayata geçirdi. TRT Ýspanyolca dijital haber platformunun tanýtýmý, TRT - Ýspanyolca Konuþan Ülkeler 1. Yayýncýlýk Zirvesi'nin ikinci gününde TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacý ev sahipliðinde gerçekleþti. Törene Ýspanya, Meksika, Kolombiya, Arjantin, Peru, Venezuela, Guatemala, Ekvator ve Bolivya'nýn da aralarýnda bulunduðu Ýspanyolca konuþulan ülkelerin medya kurumlarýndan 17 genel müdür, 21 gazeteci, 16 yönetici ve Türkiye'de öðrenim gören Latin Amerikalý ve Ýspanyol 40 öðrenci ile üst düzey yabancý misyon temsilcileri ve basýn mensuplarý katýldý. 'Ýnsanýn önemsendiði yer' sloganýyla yayýn hayatýna baþlayan TRT Ýspanyolca, baðýmsýz haber vizyonuyla, dünyada olup bitenleri farklý bir bakýþ açýsýyla aktýrmayý hedefliyor. Lansman Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun ve TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacý'nýn açýlýþ konuþmalarýyla baþladý.

"BATI DÜNYASINDA TOPLUMLAR, TARÝHÝN VE MEKANIN HIZLANMASI KARÞISINDA KURUMSAL ÇÖZÜMLER ÜRETEMEMEKTEDÝR"

Lansmanda konuþan Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, "TRT Ýspanyolca, inþa etmek için yoðun bir çaba sarf ettiðimiz Türkiye Ýletiþim Modelimizin pratik uzantýlarýndan, somut çýktýlarýndan biridir. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn baþlattýðý 'iletiþim seferberliði' ile kurumsallaþtýrdýðýmýz Türkiye Ýletiþim Modeli bir yandan küresel adalet ve hakikat mücadelesine katký sunmak, diðer yandan da Türkiye'nin haklý tezlerini tüm dünyaya duyurmak hedefleri doðrultusunda þekillendi. 19. yüzyýlda eser vermiþ Batýlý edebiyatçý Alfred Musset kendi dönemini anlatýrken der ki 'Asrýn bütün marazlarý iki sebepten ileri gelmektedir. Vaktiyle ne var idiyse ortadan kalkmýþ, gelecekteki hiçbir þey ise henüz meydana çýkmamýþtýr.' Musset'nin bu sözleri esas itibariyle modernliðin o gününden bugününe modern insanýn yaþadýðý sýkýþmýþlýðý, çaresizliði gözler önüne sermektedir. Geleneðin sarsýldýðý, modern olanýn inþa edilemediði ve hýzla deðiþen bir dünyada yaþamak zorunda kalmak. Bütün modernist anlatýlara raðmen bugün Batý dünyasýnda dahi toplumlar, tarihin ve mekanýn hýzlanmasý karþýsýnda kurumsal çözümler üretememektedir. Tarihin ve mekanýn bu denli hýzlandýðý çaðýmýzda toplumlarýn önünde iki meydan okuma vardýr. Bugün her ne kadar küresel adaletsizliði doðuran temel sebep saðlýklý bir toplumlararasý iletiþim sisteminin yokluðu olmasa da, toplumlararasý iliþkilerde karþýlýklý ve iyi iþleyen iletiþim köprülerinin azlýðý, zayýflýðý küresel adaletsizliði derinleþtirmektedir. Bugün küresel alanda karþý karþýya kaldýðýmýz zulümlere bir bakýn. Zalimlerin kulaklarý saðýr eden gürültüleri olmasa bu zulümler devam edebilir mi, mazlumlar daha fazla konuþabilse, insanlýk mazlumlarý anlamak için onlarý dinlese bu zulüm düzeni devam eder mi?" dedi.

"TOPLUMLAR OLARAK BÝRBÝRÝMÝZÝ DAHA YAKINDAN TANIMAYA ÝHTÝYACIMIZ VAR"

Ýçinde, toplumlarýn gerçek ve saðlýklý bir iletiþim kurabildiði bir dünya sistemi kurmanýn zorunluluk olduðuna deðinen Altun, "Bunun için her þeyden önce toplumlar olarak birbirimizi daha yakýndan tanýmaya ihtiyacýmýz var. Önyargý, sömürünün gýdasýdýr. Önyargýsýz sömürü sistemi kurulamaz. Sömürü sistemlerini yýkmak önyargýlarý ortadan kaldýrmakla mümkündür. Önyargýlarý ortadan kaldýrmaksa iletiþim kurmakla mümkündür. Tek taraflý deðil, çok taraflý bir iletiþim. Batý'nýn konuþtuðu, Batý dýþý dünyanýn sustuðu, Batý'nýn söylem imal edip, Batý dýþý dünyanýn bu söylemleri tükettiði bir dünyada adalet olmaz. Batýlý sömürge düzeni derinleþir, kökleþir. Bunun için her þeyden önce toplumlar olarak birbirimizi daha yakýndan tanýmaya ihtiyacýmýz var. Bizim mücadelemiz, bu sömürge düzenine son verme, küresel adaleti tesis etme mücadelesidir. Biz, uluslararasý yayýncýlýðý da, TRT'nin farklý dillerde giderek artan oranda yaptýðý yayýnlarý da bu baðlamda deðerlendiriyoruz. TRT, son iki yýlda TRT Fransýzca'yý, 3 farklý Balkan dilinde yayýn yapan TRT Balkan'ý, 4 ayrý dilde yayýn yapan TRT Afrika'yý hayata geçirdi. Yeni açýlan bu kanallar, çok kýsa süre içerisinde milyonlarca takipçi kazandý. TRT Uluslararasý Dijital Haber Kanallarýnýn takipçi sayýsý 44 milyonu geçti. Ben eminim ki bugün lansmanýný gerçekleþtirdiðimiz TRT Ýspanyolca Dijital Haber Platformu da ayný ilgiye mazhar olacak" ifadelerini kullandý.

"TRT FARSÇA DÝJÝTAL HABER PLATFORMUMUZUN AÇILMASI ÝÇÝN ÇALIÞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"

Açýlýþta konuþan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacý ise, "Dünyadaki birçok ülkeyle güçlü baðlar geliþtirmeyi hedefleyerek, önemli bir bölgesel güç ve küresel aktör olma konumunu pekiþtiriyor. Ülkemiz, Ýspanya'dan Latin Amerika'ya uzanan ve yaklaþýk 560 milyon Ýspanyolca konuþan insanýn bulunduðu bu geniþ bölge ile köklü iþ birliði baðlarý ve stratejik ortaklýklar tesis ederek, iliþkilerimizi her alanda geliþtirecek çalýþmalar yürütüyor. Bugün gerçekleþtirdiðimiz TRT Ýspanyolca Lansmaný ve TRT - Ýspanyolca Konuþulan Ülkeler 1. Yayýncýlýk Zirvesi ise, TRT ile Ýspanyolca konuþulan ülkelerin medya kuruluþlarý arasýnda güçlenen iletiþimin en somut göstergesidir. Bugün, TRT Ýspanyolca dijital haber platformumuzun yayýn hayatýna baþlamasýyla, uluslararasý yayýn ailemizin en yeni üyesi yolculuðuna baþlýyor. Bunun yaný sýra, TRT Farsça dijital haber platformumuzun açýlmasý için de çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Türkiye'nin kamu yayýncýsý olarak bizler, Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde Türkiye'nin küresel ölçekte verdiði 'daha adil bir dünya' mücadelesine medya alanýnda elimizden gelen tüm katkýyý vermek için çaba sarf ediyoruz" dedi.

  • Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun
  • fahrettin altun
  • TRT Ýspanyolca