Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, Ýletiþim Baþkanlýðý tarafýndan düzenlenen "Stratcom Youth 2024 Küresel Ýletiþimde Gençlik ve Teknoloji: Yeni Dönem" programýnda konuþtu.
Küresel iletiþim konusunda politika üretmeye çalýþtýklarýný söyleyen Altun, "Küresel iletiþim dediðimizde ilk etapta küresel alanda bireylerin, toplumlarýn, kurumlarýn ve devletlerin birbirleriyle olan iliþki, etkileþim ve mesaj alýþveriþlerinden bahsediyoruz. Fakat bu iliþki, küresel alanda cereyan eden söz konusu iletiþim, eþitler arasý aktörler arasýnda devam edegelen, göz hizasýnda bir iliþki deðil, hiyerarþik bir iliþki. Bir baþka deyiþle asimetrik bir iliþkiden bahsediyoruz. Bir yanda mesaj üreten, daðýtan aktörler, diðer yanda bu mesajlara muhatap olan, onlarý tüketen geniþ toplum kesimleri var. Bir yanda gür, baðýra çaðýra konuþan aktörler, öte yanda suskun, susturulmuþ aktörler, kitleler, kelimenin tam anlamýyla sessiz yýðýnlar var." diye konuþtu.
Bugün küresel baðlamda sömürü iliþkilerini meþrulaþtýran bir iletiþim rejimi olduðunu vurgulayan Altun, "Nasýl ki karþýmýzda adaletsiz bir küresel düzen varsa ayný þekilde bu düzene dayanak oluþturan bir küresel iletim düzeni var. Biz, bu adaletsiz iletim düzeninden gerçek anlamda adil bir iletiþim düzenine geçmek için mücadele ediyoruz. Elbette bir yandan ülkemizin küresel itibarýný, marka deðerini daha güçlendirmek için çabalýyoruz. Öte yandan da hakikat odaklý iletiþim anlayýþýný hakim kýlmaya çalýþarak ülkemizin Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz liderliðinde sürdürdüðü küresel adalet mücadelesine katký sunmaya gayret veriyoruz." ifadelerini kullandý.
- "GENÇLÝÐÝN MERKEZÝ BÝR ROLÜ VAR"
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan Cumhuriyet'in 100. yýlýnda yayýmlanan Türkiye Yüzyýlý Vizyon Belgesi'ndeki hedeflerin tümünde gençliðin merkezi bir rolü olduðunu belirten Altun, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Türkiye Yüzyýlý vizyonunun merkezinde gençler yer alýyor. Bilim, kalkýnma, sanayi, savunma, eðitim, teknoloji ve benzeri alanlarýn tümünde gençlik nesne deðil, öznedir. Türkiye'nin hem bugününde, hem gelecek vizyonunda gençler kurucu aktörlerdir. Gençler, Türkiye'nin küresel iletiþim süreçlerine etki etme, bu süreçleri yönlendirme gayretlerinin de önde gelen aktörlerindendir. Gerek, teknolojik yeniliklere, gerek inovatif giriþimlere, bilimsel buluþlara imza atma gerekse de yeni teknolojileri kullanma ve onlarý dönüþtürme süreçlerinde gençler toplumun önündedir. Bu durumun ortaya çýkmasýnda her þeyden önce gençlerimizin öz güveni, giriþimciliði ve cesareti etkilidir."
2002 sonrasýnda Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn baþkanlýk ettiði hükümetlerin uyguladýðý gençlik politikalarýyla gençlerin öz güveni, giriþimci ruhu ve cesaretinin kökleþtiðini ve bu doðrultuda kurumsal, kültürel ortamlarýn inþa edildiðini dile getiren Altun, þunlarý söyledi:
"Bu durum her þeyden önce bir zihniyet deðiþimiyle ortaya çýkmýþtýr. Ne yazýk ki bu ülkede yýllar yýlý 'biz yapamayýz', 'biz geri kaldýk', 'biz beceremeyiz' diyerek bütün topluma bir ezilmiþlik psikolojisi aþýlandý. Bir tür öðrenilmiþ çaresizlik zerk edildi. Þükürler olsun ki Türkiye büyüdükçe, geliþtikçe, yeniliklere imza attýkça, bölgesinde ve dünyada itibarlý, istikrarlaþtýrýcý bir güç olarak öne çýktýkça bu psikoloji aþýlmaya baþlandý. Bugün Türkiye'nin öncülük ettiði ve gençlerimizin de içinde önemli roller üstlendiði teknolojik yeniliklerin, keþiflerin, inovasyonlarýn arkasýnda bu öðrenilmiþ çaresizliðin terkedilmiþ olmasý yatýyor. Her ne kadar söz konusu ezilmiþlik psikolojisini, öðrenilmiþ çaresizlik duygusunu aþamayan kesimler varsa da bunlarýn giderek marjinalleþtiðini görüyoruz."
Türkiye'de son 22 yýlda gençliðe yönelik egemen bakýþ açýsýnda bir zihniyet deðiþiminin yaþadýðýna dikkati çeken Altun, "Modern Türkiye tarihine baktýðýmýzda gençlerin farklý kesimler tarafýndan ya tepeden inme bir modernleþme anlayýþýyla endoktrinasyon nesnesi, ya bir toplumsal/siyasi hareketin ideolojik yakýtý yahut tüketim toplumunun, tüketimcilik kültürünün bir bileþeni, unsuru olarak ele alýndýðýný görürüz. Bu yaklaþým tarzlarýna uygun olarak gençlerin ya hedonizmle ya radikalizmle özdeþleþtirilmeye çalýþýldýðýný görürüz." açýklamasýný yaptý.
- "GENÇLER HÝÇBÝR SÝYASÝ HAREKETÝN ÝDEOLOJÝK YAKITI DEÐÝLDÝR"
Yeni Türkiye'de gençlerin nesneleþtirildiði, pasif tüketiciler olarak toplumda konumlandýrýldýðý bir paradigmaya yer olmadýðýný ifade eden Altun, "Yeni Türkiye'de gençler toplumun kurucu aktörleridir. Gençler hiçbir siyasi hareketin bindirilmiþ kýtasý yahut ideolojik yakýtý deðildir. Gençler endoktrinasyon nesnesi de deðildir. Tüketimcilik kültürünün faturasýný gençlere yüklemek en hafif tabirle vicdansýzlýktýr." dedi.
Gençlerin siyasette, bilimde, teknolojide ve toplumun her alanýnda öncü olmalarý gereken toplum kesimleri olduðunu vurgulayan Altun, "Biz gençlere, gençliðe, toplumun diðer kesimleri gibi, ortak iyi için çalýþan ve ferdiyetin yüceliði anlayýþýný özümsemiþ kesimler olarak bakan bir paradigmanýn içinden konuþuyoruz. Cumhurbaþkaný'mýzýn baþkanlýk ettiði mevcut siyasi irade, gençleri her zaman ve her koþulda tam da bu inanç ve öz güvenle destekleme sözü vermekte, gençlerin anlaþýlmasý, sorunlarýnýn çözüme kavuþturulmasý için çabalamaktadýr." diye konuþtu.
- "TÜRKÝYE ULUSAL UZAY KEÞFÝ YOLCULUKLARI SAYESÝNDE KRÝTÝK EÞÝÐÝ AÞTI"
Türkiye Yüzyýlý vizyonunun sýnýrýnýn uzay vatana dek ulaþtýðýný ifade eden Altun, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Türkiye bu yýl içinde astronotlarýmýz Alper Gezeravcý ve Tuva Cihangir Atasever'in gerçekleþtirdikleri ulusal uzay keþfi yolculuklarý sayesinde kritik eþiði aþtý. Her iki astronotumuzun saðladýðý bu önemli baþarý Türkiye'nin uzay sektörüne dönük artan ilgisini pekiþtirdi ve Türkiye'nin günümüz küresel uzay yarýþýndaki atýlýmýný kanýtladý. Uzay, bugün hem sivil hem de askeri amaçlar için kullanýlabilir durumda ve çeþitlenen bu amaçlar bizi bir yol ayýrýmýna getirdi. Ya bu alana yatýrým yapýp yenilikleri, fýrsatlarý kavrayacaðýz yahut diðer uluslararasý aktörlere baðýmlý kalacaðýz. Türkiye bu yol ayrýmýnda kararýný verdi ve 'fýrsatlarý yakalayan, öncü ülke olmayý' tercih etti."
Bu çerçevede 2018 yýlýnda uzay çalýþmalarýný koordine etmek amacýyla Türkiye Uzay Ajansýnýn kurulduðunu anýmsatan Altun, "2021 yýlýnda Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz tarafýndan açýklanan Milli Uzay Programý ülkemizin uzay politikalarý alanýndaki güçlü iddialarýný yansýtan bir stratejik çerçeve ortaya koydu. Öte yandan Türkiye'nin yürüttüðü uydu projeleri, ülkemizin uluslararasý rekabet gücünün artýrýlmasý, yerli ve milli teknoloji kapasitesinin daha da geliþtirilmesi ve savunma alanýnda öncü bir aktör olabilmemiz adýna önemli kazanýmlar saðladý." deðerlendirmesinde bulundu.
Milli teknoloji hamlesinin genç beyinlerin ülkeye armaðaný olduðunu ifade eden Altun, "Genç mühendislerimiz, genç bilim insanlarýmýz sayesinde bu hamle baþarýlý sonuçlar üretmiþtir. Ýnsansýz otonom araçlar alanýndaki ilerlemeler ve savunma sanayimizde gelinen yüksek teknolojik düzey, yerli otomobilimizin, yerli uydularýmýzýn imalatý gibi kilometre taþlarý ve elbette TÜBÝTAK baþta olmak üzere kurumlarýmýzýn ilköðretimden doktora düzeyine kadar verdiði proje destekleri Türkiye'nin milli teknoloji hamlesinin somut tezahürleridir." dedi.
- "TEKNOFEST BU YIL 1 MÝLYON 630 BÝN YARIÞMACININ BAÞVURUSUNA KUCAK AÇTI"
TEKNOFEST markasýnýn bu yýl 1 milyon 630 bin yarýþmacýnýn baþvurusuna kucak açmasýnýn ülkenin gelecek nesillere verdiði deðerin somut göstergesi olduðunu belirten Altun, ülkenin merkezinde gençlerin olduðu 21'inci yüzyýl Türkiye'sini bilim ve teknolojiyle inþa etmenin gayreti içerisinde olduklarýný dile getirdi.
Bugün yapay zeka kaynaklý algoritmalarýn siyaset, bilim, finans, iletiþim ve benzeri gibi çok çeþitli alanlarda kullanýldýðýna þahitlik ettiklerini söyleyen Altun, "Yapay zeka araçlarý bir yandan yeni imkanlar sunarken, diðer yandan ciddi meydan okumalarý da beraberinde getiriyor. Biz bu tehditlerin farkýnda olarak ihtiyatlý ve fakat cesur bir yaklaþýmla yapay zeka teknolojilerine yaklaþýyoruz. Bu doðrultuda Türkiye, Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye hedefleri doðrultusunda Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni oluþturmuþ durumdadýr. Bu çerçevede Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Eylem Planý ortaya çýkmýþtýr." ifadelerini kullandý.
- "GAZZE'DEKÝ SOYKIRIMA KARÞI GENÇLERÝMÝZ KÜRESEL ALANDA MÜCADELE VERÝYOR"
Gençlerin ülkenin, bölgenin, insanlýðýn bugününe ve geleceðine iliþkin sahici tavýrlarýnýn olduðunu vurgulayan Altun, þunlarý kaydetti:
"Bu tavrý özellikle 15 Temmuz 2016'da gördük. Gençlerimiz 15 Temmuz'da hain bir terör örgütü aracýlýðýyla hayata geçirilmeye çalýþýlan darbe görünümlü iþgal planýna karþý þanlý bir direniþ ortaya koydu. Birçok genç kardeþimiz þehit düþtü, birçok kardeþimiz gazi oldu. Gençlerimiz darbecilere, iþgalcilere aðýr bir ders verdi. Öte yandan bugün Gazze'de Ýsrail hükümetinin yürüttüðü soykýrým giriþimine karþý gençlerimiz sadece ülkemizde deðil küresel alanda mücadele veriyor. Küresel iletiþim platformlarýnda bütün engellemelere, sansür giriþimlerine raðmen gençlerimizin Filistinli mazlumlarla nasýl dayanýþtýklarýný ve onlara nasýl ses olmaya çalýþtýklarýný görüyoruz."