Ýletiþim Baþkaný Altun: Sosyal medyada kutuplaþtýran içeriklere göz yumuluyor
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, "TRT Geleceðin Ýletiþimcileri Yarýþmasý Ödül Töreni"nde konuþtu. Altun, bugüne dek, bu yarýþma dolayýsýyla 400'ü aþkýn proje ödül aldýðýný bu yýl da 12 kategoride 36 proje, ödül almaya hak kazandýðýný ifade etti. Altun, ödül almaya hak kazanan genç iletiþimcileri caný gönülden tebrik ederek baþarýlar diledi.

Týpký gençler gibi bu yarýþmaya büyük önem verdiklerini, bu yarýþma dolayýsýyla büyük heyecan duyduklarýný belirten Altun, "Genç iletiþimcilerimizin hem kendilerinin hem de ülkemizin geleceðine katký saðlayacak bu gayretlerini çok ama çok önemsiyoruz. Katký yapan, katký saðlayacak olan bu gayretlerin çok ama çok önemsiyoruz. Zira iletiþim dünyasýna hakim olacak, yön verebilecek, donanýmdaki gençlerin yarýnýn iletiþim dünyasýný þekillendireceklerini biliyoruz. Biz inanýyoruz ki genç iletiþimcilerimiz o zihinleriyle iletiþim ve medyada ezberleri tekrarlamak yerine ürettikleri özgün projelerle iletiþim ekosistemine, medya ekosistemine yeni soluklar getirecek. Ýletiþim ve medyada ihtiyaç duyduðumuz yenilenmenin, kalkýnmanýn saðlanmasýna katkýda bulunacaklar" ifadelerini kullandý.

"HAKÝKATÝN SAVUNUCULUÐUNU YAPABÝLÝRÝZ"

Ýletiþim ve medya dünyasýnýn son yýllarda köklü dönüþümlere, deðiþimlere sahne olduðuna dikkat çeken Altun, "Bu süreçte bizim önümüzde çok esaslý bir soru duruyor esasýnda 'Biz bu deðiþimin neresinde duracaðýz? Karþýmýzdaki enformasyon yaðmuruna, veri bombardýmanýna ve dezenformasyon akýþýna karþý nasýl bir tutum takýnacaðýz? Rüzgara kapýlan bir figüran mý olacaðýz? Yoksa önümüzdeki süreçlere meydan okumalara karþý koyacak, yön verecek bunlarla mücadele edecek bir aktör olmayý mý tercih edeceðiz?' Türkiye olarak bu dönüþüm süreçlerinde belirleyici bir aktör, bir baþka deyiþle özne olma zorundayýz iþte gayretimiz bu yönde. Zira özne olduðumuz takdirde mevcut enformasyon düzenindeki adaletsizliðe meydan okuyabiliriz. Zira özne olduðumuz takdirde yalan siyasetine dezenformasyon politikalarýna karþý hakikatin savunuculuðunu yapabiliriz. Özlü olduðumuz takdirde bölgemizde, coðrafyamýzda, Ýslam dünyasýnda, Türk dünyasýnda Baðdat'ta, Batýhan'da, Beyrut'ta, Kudüs'te veya Gazze'de yaþananlarý, Batýlý medya tekellerini geçirerek deðil sahadan kendi bilgilerimizi edinerek bütün dünyaya anlatabilir, bütün dünyaya neyin doðru, neyin yanlýþ olduðunu zarif bir þekilde gösterebiliriz. Özlü olduðumuz takdirde kendi hesabýmýza konuþabiliriz" þeklinde konuþtu.

Bugün birçok düþünür küresel iletiþim rejiminde sömürgecilerin sömürgeleþtirilen insanlarýn kendi hikayelerini anlatma hakkýný nasýl ellerinden aldýðýný Batý'nýn medyatik temsillerinin, mazlum halklarýn gerçek sesini ne þekilde bastýrdýðýný Batýlý bilgi üretim süreçlerinin uyguladýðý þiddet aracýlýðýyla tüm dünyada ezilenlerin hikayesini hangi yol ve yöntemlerle gizlediðini ortaya seren birçok eserler verdiðini aktaran Altun þu ifadeleri kullandý:

"Batý medyasý batý dýþý dünyayý egzotik içeriklerle yahut þiddet içeren imgelerle temsil ederek hem batý dýþý toplumlarla ilgili hakikati çarpýtýyor hem de batýnýn etnosantrizmini kurumsallaþtýrýyor. Eðer bu çarpýk düzene bizler itiraz etmez ve kendi hikayemizi anlatmak imkanýndan mahrum kalýrsak bu cesareti kendi hikayemizi anlatma cesaretini göstermezsek bu takdirde hem kendi varlýðýmýzý tehlikeye atarýz hem de hakikete ihanet etmiþ oluruz. Oysa Aldous Huxley'in dediði gibi 'hakikatin saklanmasý, insanlarý köleleþtirir; hakikatin ifþasý ise insanlarý özgürleþtirir'."

YAPAY ZEKA VURGUSU

Altun, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde küresel dünya düzenindeki adaletsizlikle sömürgeci politikalarla mücadele ederken ayný zamanda bu adaletsizliði ayakta tutan medya emperyalizmiyle ve onun tanýmlama tekeliyle de mücadele ettiklerini belirtti.

Sanal felaket koþullarý hakikat düþüncesinin tahrif edildiði bir insanlýk durumunu anlattýðýný bildiren Altun, "'Sanal felaket koþullarýnda yaþýyoruz. 'Jean Baudrillard böyle diyordu. 'Sanal felaket koþullarý.' Hiç kuþkusuz sanal felaket koþullarý hakikaten hatta hakikat düþüncesinin tahrif edildiði bir insanlýk durumunu anlatýyor. Dijitalleþmeye yapay zekanýn yaygýnlaþmasý ne yazýk ki hakikat karþýtý bir enformasyon, ekosistemine hazýrlýyor. Hep birlikte yalanýn hüküm ferma oluþuna þahitlik ediyoruz. Bir yanda içerik enflasyonu yaþanýrken öte yandan sahici içeriklere ulaþmak giderek zorlaþýyor. Bu süreçte kamu saðlam denetim de kamu çýkarý adýna denetim de günden güne zorlaþýyor. Dolaþýma giren þey hakikat mi? Yoksa hakikati tarif eden hakikat düþüncesini bilen anlamsýzlaþtýran, yalan, manipülasyon veya dezenformasyon mu? Bu soru önümüzde bütün çýplaklýðýyla duruyor. Þurasý çok açýk ve net. Maruz kaldýðýmýz dezenformasyon bombardýmanýnda önümüze düþen içeriðin doðruluðunu teyit etmek, mecranýn yapýsý, iþleyiþi ve hýzlý dikkate alýndýðýnda özellikle kullanýcýlar için oldukça meþakkat bir iþ bu nedenle kamusal denetleme ve düzenleme süreçlerine saðlýklý bir þekilde iþleyen kamusal denetim ve düzenleme süreçlerine ihtiyacýmýz var. Bu ve benzeri zorluklarý aþabilmek adýna biz örneðin Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý altýnda dezenformasyonla mücadele merkezini kurduk. Bunu yaparken amacýmýz yalanýn, manipülasyonun, dezenformasyonun tespiti ve doðru bilginin ulusal ve uluslararasý kamuoyuyla hýzlý bir þekilde bütün boyutlarýyla paylaþýlmasýydý. Fakat kamusal yarar adýna sadece doðrulama ve teyit mekanizmalarýyla yetinemeyiz. Elbette doðrulama ve mekanizmalarý hakikate hizmet namýna son derece kullanýþlý araçlardýr. Fakat bunlarýn ötesine geçmek mecburiyetindeyiz" diye konuþtu.

"CAYDIRICI TEDBÝRLERE ÝHTÝYACIMIZ VAR"

Sosyal medya baþta olmak üzere dijital mecralara iliþkin etkin hukuki düzenlemelere caydýrýcý tedbirlere ihtiyaç olduðunu belirten Altun, "Zira bizler Cumhurbaþkanýmýzýn bugünkü konuþmasýnda ifade ettiði gibi 'gençlerimizi sosyal medyanýn ve dijital mecralarýn karanlýk teslim edemeyiz.' Bu platformlarýn þiddeti, vahþeti özendiren, yaygýnlaþtýran mecralara dönüþtükleri ne yazýk ki açýktýr. Þunu da bu vesileyle özellikle belirtmek isterim ki bu süreçte konvansiyonel medya kuruluþlarýndan da sorumlu yayýncýlýk ilkesi gereðince hareket etmesini bekliyoruz. Televizyon kanallarýmýz, gazetelerimiz reyting uðruna þiddeti kötülüðü tüm detaylarýyla dramatize ederek sürekli bir þekilde kamuoyunun gündeminde tutamazlar, tutmamalýdýrlar. Geleneksel medya kuruluþlarýmýz sosyal medyadan önlerine düþen görüntüleri filtresiz þekilde daha geniþ kitlelere yaymamak noktasýnda çok daha özenli olmak durumundadýrlar. Küçük ve maddi hesaplar uðruna gençlerimizin popüler kültür ve dijital mecralar eliyle zehirlenmesine, bu yapýlar için birer meta olarak görülmesine müsaade edemeyiz" þeklinde konuþtu.

Hukukun yaþayan bir kültür olduðunu ve yeni ihtiyaçlara göre yeni hukuki düzenlemelere, yasalara ihtiyaç olduðunu ifade eden Altun, "Zira kullanýþlar kadar sosyal medya platformlarý da yalan, manipülasyon ve dezenformasyon içerikli paylaþýmlardan sorumludur. Hatta çok daha fazla sorumludur. Ne var ki söz konusu platformlar, toplumsal sinir uçlarýyla oynayan kutuplaþmaya sebebiyet veren þiddeti, vahþeti, ýrkçýlýðý, yabancý düþmanlýðýný, Ýslam karþýtlýðýný tetikleyen içeriklere göz yummakta, ne yazýk ki göz yummakta hatta bize öyle geliyor ki bu içerikleri teþvik etmektedir. Kendilerini birer hakem gibi yansýtmaya çalýþsalar da çoðu kez dünya siyasetinde birer oyuncu perde arkasýndan süreçlere müdahale etmeye gayret eden bir aktör gibi hareket etmeye çalýþmaktadýrlar. Dijital platformlarýn terör ve þiddet propagandasýna dahi etkin bir denetim mekanizmasý kurmaktan kaçýndýðýný, talep edilmesine raðmen bu türden paylaþýmlarý kaldýrmadýðýný, algoritmalar marifetiyle toplumu bir arada tutan temel deðerleri hedef alan paylaþýmlarýn görünürlüklerini arttýrdýklarýný biliyoruz. Görüyoruz Bunlara þahitlik ediyoruz. Bu yapýlarýn oluþturduðu siber tehditlere, hibrit tehditlere karþý siber vatanýmýzý korumak asli vazifemizdir. Siz genç iletiþimcilerimizin de bu bilinç ve duyarlýlýkla hareket etmesini bekliyoruz" açýklamalarýnda bulundu.

BATI'YA TEPKÝ

Kimi dijital mecralarda olduðu gibi birçok batýlý konvansiyonel medya kuruluþu da çifte standartlý yaklaþýmýný sürdürdüðünü söyleyen Altun, "Tam bir yýl geçti. Gazze'de bir yýldýr devam eden soykýrým sürecinde ne yazýk ki batýlý hükümetlerin batýlý medya þirketlerinin Ýsrail'in savaþ suçlarýna olan desteði durmadý katlanarak arttý. Batýlý medya kuruluþlarý ve hükümetler ne yazýk ki Ýsrail savaþ ve soykýrým makinesine destek verdi. Kasýtlý bir þekilde gazetecileri saðlýk çalýþanlarýnýn kundaktaki bebekleri, kadýnlarý hedef alan Ýsrail daha birkaç gün önce Türk gazetecileri tekrar hedef aldý. Ýsrail güçlerinin koruduðu iþgalci bir terörist TRT Haber'in yayýnýna müdahale ederek gazeteci arkadaþlarýmýzý tehdit etti. Yine bir gün sonra bu kez Ýsrail güçleri doðrudan ayný muhabir arkadaþ yayýn yapmalarýný engellemeye çalýþtý. Karþýmýzda iþgalci ve istilacý bir yapý var sömürgeci bir yapý var. Bu yapýnýn Ýsrail'in suçlarýný da cürümlerini de herkes biliyor. Ve soykýrým bilinmesin. Bu cürümler görünmesin diye gazetecileri ve ailelerini 7 Ekim'den bu yana bu Ýsrail hedef alýyor. Þu ana kadar Ýsrail Gazze'de iki yüze yakýn gazeteci kardeþimizi katletti. En son Anadolu Ajan Muhabiri Hasan Hamad, Ýsrail bombardýmanýný fotoðraflamaya çalýþýrken hedef gözetilerek þehit edildi. Hakikati dünyaya duyurmaya çalýþan gazetecilerin Ýsrail tarafýndan bu kadar pervasýzca katledilmesine Filistin televizyonunun Gazze muhabiri Selman El Beþir yeleðini kasketini çýkararak isyan etmiþti. Beraber çalýþtýðý gazeteci arkadaþýnýn ailesiyle birlikte öldürüldüðünü öðrenince canlý yayýnda üzerindeki yeleðini çýkararak gazetecilerin uluslararasý koruma altýnda olduðuna dair konuþulan her þey slogan olmaktan öteye geçmiyor demiþti. Bir büyük yalaný bütün dünyaya haykýrmýþtý esasýnda. Çok haklý bir o kadar da trajik bir Fakat biz inanýyoruz ki güneþ balçýkta sývanmaz. Hakikat tüm çýplaklýðýyla, tüm yakýþýklýlýðýyla, Ýsrail'in peþine býrakmayacak. Gerek Ýsrail'in iþbirlikçilerinin þunu artýk anlamasý gerekiyor. Bizler cesaretle, hakikat ve adalet þuuruyla bölgede soykýrýmcýlarla katillerle mücadele etmeye devam edeceðiz" dedi.

Gazze'de 200'e yakýn gazeteci öldürülürken sessiz kalan küresel þebekeye karþý bizler buradaki kötülüðü, buradaki çifte standardý ifþa etmeye, haykýrmaya devam edeceklerini bildiren Altun sözlerini þu þekilde sürdürdü:

"Bizler Gazze'de olduðu gibi Batý Þeria'da da Kudüs'te olduðu gibi Lübnan'da da iletiþim kanallarýný açýk tutacak ve Ýsrail'in saldýrýlarýný dünyaya duyurmaya devam edeceðiz. Bölgemizde kalýcý barýþýn, istikrarýn adaletin tesisi ve Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn ifade ettiði gibi daha adil bir dünyanýn inþa edilmesi için iletiþim ve medya alanýnda üzerimize ne düþüyorsa bütün bunlarý yapmaya gayret sarf edeceðiz. Bugün hem ülkemiz hem bölgemiz hem de tüm dünya için siyasetten ekonomiye, kültür sanattan, iletiþim ve medya alanýna kadar birçok alanda yapýlacak iþler ve ulaþýlacak hedefler var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak geleceði daha iyi ve daha adil bir þekilde inþa etmenin bugünün gençlerine yatýrým yapmaktan geçtiðini çok iyi biliyoruz. Daha insani daha müreffeh ve daha adalet bir zemin inþa edilmesi için bugün burada olduðu gibi gençlerimizi her alanda desteklemeyi sürdüreceðiz. Aþkta, þevkle ve heyecanla üreten gençlerimizin arkasýnda durmaya devam edeceðiz. "

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacý, TRT Geleceðin Ýletiþimcileri Yarýþmasý ödül töreninde yaptýðý konuþmada, yarýþmanýn 10. yýlýna ulaþmasýnýn gurur verici bir baþarý olduðunu belirtti. Sobacý, yarýþmanýn, genç iletiþimcilerin projelerini hayata geçirebileceði önemli bir platform sunduðunu ve bu yýlki "Ýletiþim Kampanyasý" kategorisinin "60. Yýlda TRT" temasýyla düzenlendiðini vurguladý.

TRT'nin, yayýncýlýk tarihindeki 60 yýlý geride býrakýrken, hem geçmiþin birikimlerini hem de geleceðin iletiþimci adaylarýný desteklemek için önemli adýmlar attýðýnýn altýný çizen Sobacý, TRT Geleceðin Ýletiþimcileri Yarýþmasý'nýn, her yýl daha fazla üniversite ve öðrencinin katýlýmýný saðladýðýný ifade etti. Bu yýl, 130 üniversiteden 2618 öðrencinin, 1702 eserle katýldýðý yarýþmanýn, gençlerin yenilikçi fikirlerini ortaya koyabilmesi açýsýndan büyük bir öneme sahip olduðunu belirtti.

"ÝLETÝÞÝMÝN GELECEÐÝNÝ ÞEKÝLLENDÝRECEK GENÇLER"

Sobacý konuþmasýnda iletiþimin teknolojik geliþmelerle paralel olarak dönüþtüðü günümüzde, genç iletiþimcilerin, doðru ve etik iletiþim anlayýþýyla topluma yön verebilecek potansiyele sahip olduklarýný ifade etti. Özellikle, Gazze'deki son bir yýl içinde yaþanan insanlýk dramýna deðinen Sobacý, medya ve iletiþim araçlarýnýn doðruluðu ve insan haklarýný savunma noktasýndaki kritik rolünü hatýrlatarak, genç iletiþimcilere büyük bir sorumluluk düþtüðünü söyledi.

"GENÇ ZÝHÝNLER ÝÇÝN YENÝ BÝR YOL HARÝTASI"

TRT Genel Müdürü, gençlerin oluþturduklarý projelerin sadece belleði güçlendirmekle kalmayýp, ayný zamanda Türkiye'nin kültürünü ve deðerlerini geleceðe taþýyacaklarýný vurguladý. Sobacý, iletiþim alanýndaki yenilikçi fikirlerin ve taze bakýþ açýlarýný teþvik etmeye devam edeceklerini belirterek, 2025 yýlý için yarýþmanýn yeni temasýný "Dijital Okuryazarlýk" olarak açýkladý.

TRT'NÝN YABANCI PLATFORMLARI

Sobacý, TRT'nin yalnýzca Türkiye'de deðil, uluslararasý alanda da önemli bir kamu yayýncýlýðý rolü üstlendiðini ve dünyanýn dört bir yanýna ulaþan yayýnlarla Türkiye'nin sesi olmayý sürdüreceklerini ifade etti. TRT'nin, TRT World, TRT Arabi ve diðer yabancý dildeki platformlarýyla küresel izleyici kitlesine seslendiðini belirten Sobacý, bu sayede dünyanýn farklý coðrafyalarýna Türkiye'nin deðerlerini tanýtma gayretinde olduklarýný belirtti.

GELECEÐE TRT ÝLE YATIRIM

Son olarak, TRT Genel Müdürü, 2023 yýlýnda açýlýþý yapýlan TRT Akademi'nin gençlere eðitim fýrsatlarý sunduðunu ve bu platformun, genç iletiþimcilerin kendilerini geliþtirmeleri ve profesyonel kariyerlerine saðlam adýmlarla baþlamalarý için önemli bir kaynak teþkil ettiðini vurguladý. Sobacý, TRT Akademi'nin, yetenekli genç iletiþimcileri keþfetme ve onlarý profesyonel dünyaya kazandýrma yolunda önemli bir adýmdan daha fazlasý olduðunu söyledi.

"HAYALLER GERÇEK OLUYOR"

TRT Genel Müdürü, gençlere hitaben yaptýðý konuþmasýnda, "Hayallerinizi gerçeðe dönüþtürmek için doðru zaman þimdi. TRT ailesi olarak, bu yolda yanýnýzdayýz ve birlikte daha parlak bir geleceðe adým atacaðýz" dedi. Sobacý, gençlerin yarýnýn iletiþimcileri olarak topluma deðer katacaklarýna olan inancýný yineleyerek konuþmasýný tamamladý.