Ýletiþim Baþkaný Altun: Türkiye Yüzyýlý mücadelesi budur ve Çanakkale Zaferi'ndeki ruhun devamý niteliðindedir
ABONE OL

Ýletiþim Baþkaný Altun, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðýnca 18 Mart Þehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 109. yýl dönümü dolayýsýyla Sirkeci Tren Garý'nda düzenlenen "Allahaýsmarladýk Çanakkale Zaferi Sergisi"nin açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, asker sevkiyatýnýn yapýldýðý Sirkeci Garý'ndan Çanakkale Destaný'ný yeni nesillere hatýrlatmak istediklerini söyledi.

Bu zaferin toplumsal, siyasal ve kültürel hafýzanýn vazgeçilmez unsurlarýndan biri olduðunu kaydeden Altun, "Çanakkale Zaferi'yle birlikte sadece ülkemizin tarihi deðil, sadece bu coðrafya deðil, dünya tarihi etkilenmiþtir. Zira Çanakkale'de eðer biz zafer kazanmamýþ olsaydýk dönemin emperyalist güçleri hýzlý bir þekilde Birinci Dünya Savaþý'ný kendi lehlerinde sonuçlandýracaklar ve emperyalist bölüþümü hýzlandýracaklardý. Çanakkale Zaferi, Çanakkale Zaferi'ndeki kahramanlar buna engel oldular." diye konuþtu.

Altun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk baþta olmak üzere Çanakkale'de savaþan bütün kahramanlara, þehitlere ve gazilere rahmet dileyerek, onlarýn kahramanlýklarý sayesinde bugün bu ülkede yaþadýklarýný bildirdi.

Çanakkale Zaferi'nin bir yandan Milli Mücadele'deki ruhun, diðer yandan Cumhuriyet'in kurucu ruhunun öncüsü olduðuna dikkati çeken Altun, þöyle devam etti:

"Çanakkale Zaferi'ni anlamadan ne Milli Mücadele'yi ne de Cumhuriyetimizin kurucu iradesini anlayamayýz ve esas itibariyle o günden bugüne verdiðimiz egemenlik ve baðýmsýzlýk mücadelesini de anlayamayýz. Biz bu çerçevede istedik ki bu önemli tarihsel olayýn, bizim tarihimizin kurucu hadiselerinden biri olan Çanakkale Zaferi'nin anlaþýlmasýna katkýda bulunalým. O dönemde yaþananlarýn, o dönemdeki gerçek insan hikayelerinin neler olduðunu yeni nesillere gösterelim. Çünkü gerçekten burada bu sergiyi gezdiðinizde göreceksiniz ki çok ciddi anlamda bir mücadele verilmiþ, büyük kahramanlýklar sergilenmiþ ve büyük kahramanlýklar sürecinde gerçekten çok zorlu bir zafer elde edilmiþ."

- "1200 FARKLI PARÇA BURADA SERGÝLENÝYOR"

Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun, sergide Çanakkale Zaferi'nin tarihi önemi, savaþýn ayrýntýlarý ve insani boyutunu görmenin mümkün olduðunu belirterek, "Sergimizde Çanakkale Savaþý'na dair çok ciddi bir obje arþiviyle karþýlaþacaksýnýz. Bir taraftan burada medikal malzemeler, bir taraftan silahlar, bombalar, çeþitli mühimmatlar göreceksiniz. Yine 1200 farklý parça burada sergileniyor. Ayný þekilde gün yüzüne çýkmamýþ günlükler, mektuplar, yine burada sergileniyor." ifadelerini kullandý.

"Çanakkale Zaferi, milletimizin baðýmsýzlýk iradesinin somut bir tezahürüdür ve tarih boyunca bu iradenin ne kadar güçlü bir þekilde tecelli ettiðini ortaya koymaktadýr." diyen Altun, bu hadiseyi anlamanýn boyunlarýnýn borcu olduðunu dile getirdi.

Altun, geçmiþin sadece uzakta tek baþýna varlýk bulan hadiseler yýðýný olmadýðýný vurgulayarak, "Ayný zamanda bugünü kuran önemli hadiselerin olduðu bir coðrafyadýr ve bu yönüyle baktýðýmýzda biz bu tarihsel coðrafyayý bugüne taþýmak ve bugünden geleceðe güçlü bir þekilde var olmak için oradaki hafýzayý iþlemek zorundayýz ve biz buna gayret sarf ediyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

Yazar Samipaþazade Sezai'nin "Çanakkale Zaferi bir taraftan hali kurtardý. Bir taraftan maziye azametini ve hamasetini iade etti. Bir taraftan da vataný, vatanýmýzý ebedi vatan kýldý" þeklindeki sözlerini aktaran Altun, "Bu yönüyle de Samipaþazade Sezai, Çanakkale Savaþý'ný çok güçlü bir þekilde vurgular ve üç mucizeler muharebesi olarak ifadelendirir." bilgisini paylaþtý.

- "TÜRKÝYE YÜZYILI MÜCADELESÝ BUDUR VE ÇANAKKALE ZAFERÝ'NDEKÝ RUHUN DEVAMI NÝTELÝÐÝNDEDÝR"

Daha önceki çalýþmalar ve bugün açýlýþýný yaptýklarý sergiyle birlikte Çanakkale Zaferi'nin sadece Türkiye'de deðil bütün dünyada çok iyi anlaþýlmasýný istediklerinin altýný çizen Altun, þunlarý söyledi:

"Çanakkale Zaferi'ne baktýðýmýzda, bugün bu sergiyi gezdiðimizde þunu çok açýk ve net bir þekilde görüyoruz ki bu coðrafyada olmak gerçekten çok güçlü bir þekilde varlýk göstermeyi mecbur kýlýyor. Türkiye'nin Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde yürüttüðü mücadele de bu anlamda güçlü bir þekilde burada varlýk gösterme mücadelesidir. Zira egemenliðimizin, baðýmsýzlýðýmýzýn teminatý güçlü bir þekilde bu coðrafyada varlýk göstermekten geçmektedir. Tam baðýmsýz güçlü Türkiye mücadelesi, 'Türkiye Yüzyýlý' mücadelesi budur ve Çanakkale Zaferi'ndeki ruhun devamý niteliðindedir."

Altun, tam baðýmsýz güçlü Türkiye mücadelelerini güçlü bir þekilde sürdüreceklerine iþaret ederek, "Bu yönüyle bizim burada savunma sanayi baþta olmak üzere yaptýðýmýz bütün yatýrýmlar da burada güçlü bir þekilde varlýk göstermemizin esas itibariyle bir aracýdýr. Zira bu sergiyi gezdiðimizde þunu çok açýk ve net bir þekilde görüyoruz ki gerçekten kendi güçlü savunma sanayisi olan bir ülke gerçekten egemenlik anlamýnda çok güçlü bir yerde durabilir. Bu yönüyle de biz bu coðrafyanýn kurucu aktörü olarak bu coðrafyada varlýk göstermeye devam edeceðiz." diye konuþtu.

Açýlýþa, Anadolu Ajansý Yönetim Kurulu Baþkaný ve Genel Müdürü Serdar Karagöz de katýldý.

- SERGÝ, 18 NÝSAN'A KADAR GEZÝLEBÝLECEK

Çanakkale Zaferi'nin insan hikayelerine, cephe gerisindeki bekleyiþe, siperlerde yaþanan olaðanüstü zorluklara odaklanan sergide, savaþýn sessiz tanýklarý olarak nitelendirilen döneme ait savaþ aletleri, mayýnlar, büyük top kurþunlarý ve çeþitli mühimmatlar, günlük yaþama dair materyaller, askerlerin kiþisel eþyalarý, yemek kaplarý, üniformalar, ayakkabýlar, savaþ dönemine ait yiyecek paketleri, savaþa katýlan askerlere verilen madalyalar, niþanlar ve ödüller sergileniyor.

Tüm bunlarýn yaný sýra Seyit Onbaþý'nýn tek baþýna taþýdýðý 220 kilogramlýk topun ayný dönemden kalma bir ikizi sergilenirken "Bir ulusun mirasýný taþýmaya hazýr mýsýn?" mottosuyla ziyaretçilere bunu yerinden kaldýrabilme deneyiminin yaþatýlmasý hedefleniyor.

Sergide, cepheye dair resmi belgeler, haritalar, planlar, Nusret Mayýn Gemisi'nin dürbünü, siper periskoplarý, cephedeki askerlerin aileleriyle yazýþmalarý, asker günlükleri, týbbi malzemeler, cephede kullanýlan ilk yardým çantalarý, yaralý askerlerin tedavisinde kullanýlan cerrahi aletler gibi birçok eþya ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

Teðmen Ýbrahim Naci'nin orijinal el yazmasý günlüðü ve içerisindeki çeþitli anekdotlar da savaþ kahramanlarýnýn anýlarýný gün yüzüne çýkarýyor.

Savaþýn her anlamda zorluklarýný yansýtan, kiþisel anlatýmlar ve deneyimlerle ziyaretçileri tarihi bir yolculuða çýkarmayý amaçlayan sergi, 18 Nisan'a kadar Sirkeci Tren Garý'nda ziyaretçilere açýk olacak.