Göktaþ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlýðýnýn 2025 yýlý bütçesinin sunumunu yaptý.
Aile yapýsýna ve deðerlerine özen ve hassasiyet göstererek aileyi korumayý anayasal bir sorumluluk olarak nitelendiren Göktaþ, bu sorumlulukla "Ailenin Korunmasý ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planý"ný hazýrladýklarýný belirtti.
Söz konusu belge kapsamýnda küresel riskler ve demografik dönüþüm, sosyal refah, aile odaklý sosyal hizmetler, dijitalleþme, çevre ve afetler olmak üzere 5 ana tema çerçevesinde stratejik hedefler belirlediklerini bildiren Göktaþ, dünyanýn her yerinde demografik dinamiklerin deðiþtiðine dikkati çekti.
Dünya genelinde olduðu gibi yaþlý nüfus, yalnýz yaþayan bireyler, boþanmalar, tek ebeveynli aileler giderek artarken genç nüfusun hýzla azaldýðýný dile getiren Göktaþ, "2023'te 1,51 olan doðurganlýk hýzýmýz nüfusun kendini yenileme oranýnýn çok altýnda seyrediyor. Bu baðlamda, saðlýklý aileleri korumak ve çalýþmalarýmýzý bütüncül bir anlayýþla yürütmek için Aile ve Nüfus Politikalarý Daire Baþkanlýðýný kurduk. Dinamik nüfus yapýmýzý korumak ve en uygun politikalarý geliþtirmek için bir saha araþtýrmasý baþlattýk. Ýlk defa oluþturulacak 'Nüfus Politikalarý Kurulu'na iliþkin çalýþmalarýmýzýn son aþamasýna geldik. Kurul ile nüfusa iliþkin hukuki düzenlemeleri, kurumsal yapýlarý, politikalarý ve hizmetleri bütüncül bir yaklaþýmla ele alacaðýz." ifadesini kullandý.
Sosyal hizmet alanýnda iki yeni çalýþmayý hayata geçireceklerini açýklayan Göktaþ, "81 ilimiz ve 922 ilçemizde, kadýna yönelik þiddet, çocuk istismarý, baðýmlýlýk gibi tehditleri bütüncül bir yaklaþýmla ele alacaðýmýz sosyal risk haritalarý oluþturuyoruz. Bu çalýþmayla, koruyucu ve önleyici mekanizmalarý güçlendirmeyi ve olasý risklerin geri dönülemez sonuçlar doðurmadan önüne geçmeyi amaçlýyoruz." diye konuþtu.
Her bir þehre, ilçeye, mahalleye hatta aileye özgü hizmetler belirleme kapasitelerini de geliþtireceklerini vurgulayan Göktaþ, þunlarý söyledi:
"Baþlattýðýmýz bir diðer yeni ve kapsamlý çalýþma ise Aile Rehberi Sistemi'dir. Bu sistem ile vatandaþlarýmýza daha etkin ve eriþilebilir sosyal hizmetler sunmayý amaçlýyoruz. Ayrýca, 8'ini bu yýl hizmete açtýðýmýz, 418 Sosyal Hizmet Merkezimiz (SHM) ve yine bu yýl 309 ilçede oluþturduðumuz SHM irtibat noktalarýmýzla, vatandaþlarýmýza ihtiyaçlarý doðrultusunda destek oluyoruz. 2013 yýlýndan bu yana ülkemiz genelinde 235 afet ve acil durumda 5,6 milyon vatandaþýmýza psikososyal destek hizmeti sunduk. Bugüne kadar 5 bin 681 ASDEP (Aile Sosyal Destek Programý) görevlimizle son bir yýlda 1,4 milyon hane olmak üzere toplam 8,3 milyon haneye ulaþtýk. ASDEP ile, ailelerin ihtiyaçlarýný yerinde tespit ederek sosyal hizmetlerimizi ulaþtýrmaya devam edeceðiz."
Baðýmlýlýðý bireylerin, ailelerin, toplumlarýn ve ülkelerin geleceðini etkileyen bir tehdit olarak nitelendiren Göktaþ, Yeþilay ile madde, alkol, tütün, kumar, dijital ve teknoloji baðýmlýlýðý hususlarýnda düzenledikleri önleyici rehberlik, eðitim ve farkýndalýk programlarýyla bugüne kadar 1,5 milyondan fazla kiþiye ulaþtýklarýný aktardý.
Yeni hizmet modeli Sosyal Uyum Süreci Danýþmanlýðý ile yürütülen tedavi ve rehabilitasyon çalýþmalarýna sosyal uyum boyutunda katký sunacaklarýný belirten Göktaþ, "Dijital baðýmlýlýk son yýllarda ciddi bir problem olarak karþýmýza çýkýyor. Konunun uzmanlarý, ebeveynler ve çocuklarýn katýlýmýyla, Dijital Baðýmlýlýk ve Aile Çalýþtayý'ný düzenledik. Ailenin Korunmasý ve Güçlendirilmesi Eylem Planýmýzda belirlediðimiz hedefler çerçevesinde, dijitalleþmenin beraberinde getirdiði tehlikelere karþý tedbirler geliþtiriyoruz. Hedefimiz, dijital dünyanýn aileler ve özellikle çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve kalýcý çözümler geliþtirmektir." bilgisini paylaþtý.
- "AÝLE ENSTÝTÜSÜ'NÜN ÇALIÞMALARINDA SON AÞAMAYA GELÝNDÝ"
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn vizyonuyla hayata geçirilen, deprem bölgesi ile doðurganlýk oranlarý en düþük olan Zonguldak, Karabük ve Bartýn ile Osmaniye'de uygulamaya baþlanan Aile ve Gençlik Fonu'na gençlerin yoðun ilgi gösterdiðini vurgulayan Göktaþ, "Proje kapsamýnda 6 bin 17 çifte evlilik öncesi eðitim ve aile danýþmanlýðý hizmeti sunduk. Ayrýca 5 bin genç çiftin kredi ödemelerini gerçekleþtirdik. Önümüzdeki dönemde, projemizin uygulama alanýný geniþleterek daha fazla çiftimizin bu imkandan faydalanmasýný saðlayacaðýz." dedi.
Aile ve nüfus politikalarýna yön vermesi amacýyla kuracaklarý Aile Enstitüsü'nün çalýþmalarýnda da son aþamaya geldiklerini bildiren Göktaþ, "Evlilik öncesi eðitim ve aile eðitim programlarýmýzla 6,6 milyon kiþiye eðitim verdik." açýklamasýnda bulundu.
"Ýlk Öðretmenim Ailem Projesi" ile ailelere yönelik, ebeveynlik becerilerini geliþtirme ve çocuklarýn saðlýklý geliþimini destekleme amacýyla rehberlik hizmetleri baþlatacaklarýný aktaran Göktaþ, Milli Eðitim Bakanlýðýyla yürüttükleri "BÝZ Projesi" ile okula yeni baþlayan çocuklara ve ailelerine eðitim sürecine uyum desteði verdiklerini anlattý.
Bakanlýk olarak, çocuðun üstün yararý ilkesini temel alarak çalýþmalarýný sürdürdüklerini ifade eden Göktaþ, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Bu inançla çocuklarýmýzý donanýmlý, özgüveni yüksek ve topluma katký saðlayan bireyler olarak yetiþtirmek için tüm kaynaklarýmýzý seferber ediyoruz. Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) Hizmetimiz ile 169 bin 584 çocuðumuzu ailelerinin yanýnda destekliyoruz. Bu kapsamda çoðunlukla annelere olmak üzere aylýk ortalama 1 milyar lira tutarýnda ödeme yapýyoruz. Bu aileleri en az 3 ayda bir evlerinde ziyaret ederek danýþmanlýk hizmeti veriyoruz. Okul Destek Projesi ile SED'den faydalanan 41 bin 30 çocuðumuza sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda kendilerini geliþtirme imkaný sunuyoruz. Bu yýl 'bir çocuða verilecek en deðerli hediye ailedir' diyerek koruyucu aile çalýþmalarýmýza hýz verdik. Yeni modellerimiz olan geçici ve profesyonel koruyucu aile hazýrlýklarý kapsamýnda yýl içerisinde 47 farklý eðitim ve toplantý gerçekleþtirdik. Saygýdeðer Emine Erdoðan Hanýmefendi'nin himayelerinde baþlatýlan Gönül Elçileri Projesi'yle 10 bin 316 çocuðumuz koruyucu aile hizmetinden yararlanýyor. Bugüne kadar 20 bin 69 çocuðumuzu ise evlat edinme hizmetinden faydalandýrdýk."
- KORUMA ALTINDAKÝ ÇOCUKLARIN AKADEMÝK BAÞARISI
Bakan Göktaþ, kurum bakýmýnda gerçekleþtirilen köklü bir dönüþümle, koðuþ tipi bakým modelinden, ev tipi bakým modeline geçerek çocuklarýn aile þefkatiyle büyümelerini saðladýklarýný belirterek, "Þu anda 80 çocuk evleri koordinasyon merkezine baðlý 1185 çocuk evinde 5 bin 538, 119 çocuk evleri sitesinde 7 bin 173 ve 62 ihtisaslaþmýþ çocuk evleri sitesinde 1698 çocuk olmak üzere toplam 14 bin 409 çocuða hizmet sunuyoruz." diye konuþtu.
Bu yýl Ordu, Hatay, Mersin olmak üzere 3 çocuk evleri sitesi ve Kayseri'de 1 ihtisaslaþmýþ çocuk evleri sitesini faaliyete geçirdiklerini kaydeden Göktaþ, yýl içinde yaklaþýk 6 bin çocuðu sporla buluþturduklarýný, 2 bin 134 çocuðun spor hayatýna lisanslý devam ettiðini, 46 milli sporcularýnýn bulunduðunu aktardý.
Bu yýl koruma altýndaki 421 çocuðun üniversite sýnavýnda baþarý saðladýðýný dile getiren Göktaþ, "Üniversitelere yerleþtirme oranýmýzý geçen yýla göre yüzde 32 artýrdýk. Ayrýca yýl içinde devlet korumasýnda yetiþen 1329 gencimizin atamasýný gerçekleþtirerek, bugüne kadar 63 bin 536 gencimizin kamuda istihdam edilmesini saðladýk. Ýþ ve Meslek Danýþmanlýðý Eðitimleri ile koruma altýnda olan ve SED hizmetiyle desteklediðimiz 8 bin 423 çocuðumuzu mesleki rehberlik ve danýþmanlýk hizmetlerine yönlendirdik. Gençlerimizin özel sektörde istihdamýný teþvik etmek amacýyla, iþe giriþten itibaren 5 yýl boyunca SGK primlerini devlet olarak biz karþýlýyoruz." ifadesini kullandý.
Çocuklar için koruyucu ve önleyici hizmetlere eriþimi arttýrmak ve fýrsat eþitliðini saðlamak için Çocuk Yaþam Merkezlerinin pilot uygulamasýný Bursa'da baþlattýklarýný anlatan Göktaþ, "2024 yýlý Ekim ayý itibarýyla 2 bin 97 çocuðu bu merkezlerimizde etkinlik ve faaliyetlerden faydalandýrdýk. Deprem bölgesindeki Hatay, Kahramanmaraþ, Adýyaman ve Malatya olmak üzere 4 ilimizde Çocuk Yaþam Merkezi oluþturmaya yönelik çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz." sözlerini sarf etti.
Kadýnlarýn ev ve iþ hayatý arasýnda tercih yapmak zorunda kalmamalarý için UNICEF ile iþbirliðinde erken çocukluk döneminde bakým hizmeti veren kiþilere yönelik Ev Temelli Bakým Hizmet Modelini hayata geçireceklerini söyleyen Göktaþ, þunlarý kaydetti:
"Ayrýca 0-3 yaþ dönemi çocuklar için mahalle tipi kreþ modelimiz ile ilgili çalýþmalarýmýz devam ediyor. Çocuklar Güvende Programý kapsamýnda 393 ekibimizle risk altýndaki çocuklar ve ailelere koruyucu, önleyici ve destekleyici hizmetler sunuyoruz. Ekiplerimiz bu programla 25 bin 990 okul ziyareti ve 138 bin 462 görüþme gerçekleþtirerek 55 bin 67 sosyal hizmet müdahalesinde bulundular. Çocuklarýmýzý yazýlý, görsel ve dijital yayýnlarýn zararlarýndan korumak için oluþturduðumuz Sosyal Medya Çalýþma Grubumuz ile olumsuz içerikleri takip ederek koruyucu ve önleyici çalýþmalar yürütüyoruz. Ayrýca ailelerin çocuklar için zararlý olduðunu düþündükleri içerikleri, yayýnlarý ve uygulamalarý kolayca bildirebilmeleri için DUY Ýhbar Platformunu oluþturduk. Çocuklarýmýzý korumak ve onlara daha iyi bir gelecek sunmak adýna gereken her türlü adýmý atmakta kararlýyýz."
Engelli Haklarý Ulusal Eylem Planýyla engellilerin topluma tam ve eþit katýlýmýný saðlayacak, eriþilebilirlik standartlarýný yükseltecek adýmlar attýklarýný belirten Göktaþ, 6 bin 832 engelliye 106 bakým ve rehabilitasyon merkezinde ücretsiz hizmet verdiklerini bildirdi.
Göktaþ, 317 özel engelli bakým merkezinde 30 bin 165 engellinin yatýlý bakým hizmetinden faydalanmasýný saðladýklarýný anlatarak, 137 gündüzlü bakým ve rehabilitasyon merkezinde ise engelli bireylerin öz bakým ve sosyal yaþam becerilerini geliþtirirken ailelerine yönelik rehberlik ve danýþmanlýk hizmetleri sunduklarýný aktardý.
Yýl sonuna kadar 190 kapasiteli 2 engelsiz yaþam merkezini hizmete sunmaya hazýrlandýklarýný ifade eden Göktaþ, gelecek sene 264 kapasiteli 3 merkezi daha hizmete sunmayý planladýklarýný söyledi.
Yeni bakým modeli "Bakým Destek Merkezleri"nin ilk pilot uygulamasýný Ýstanbul Kýraç'tan baþlattýklarýný açýklayan Göktaþ, "Bu modelde, evde bakým hizmeti verilen engellilerimiz, 3 ayda bir 5 gün olmak üzere bir yýlda 20 gün bu merkezlerimizde ücretsiz misafir olabilecekler." diye konuþtu.
Bunun yaný sýra Evde Bakým Yardýmýyla 546 bin 642 kiþiye destek verildiðini ve bakýmý üstlenen engelli yakýnlarýna aylýk 9 bin 77 lira ödeme yaptýklarýný söyleyen Göktaþ, þehirleri her alanda daha eriþilebilir kýlmak için 2011'den itibaren 28 bini aþkýn kamu temsilcisine eðitim, belirlenen kriterleri saðlayan 3 bin 583 bina, açýk alan ve toplu taþýma aracýna Eriþilebilirlik Belgesi verdiklerini belirtti.
2002'den bugüne kamuda engelli istihdamýný 12 kat artýrarak 70 bin 878 engellinin kamuya yerleþtirilmesini saðladýklarýný ifade eden Göktaþ, Afyonkarahisar ve Antalya'da baþlattýklarý ve gelecek sene 16 ilde daha yaygýnlaþtýracaklarý "Bireysel Sosyal Hizmet Danýþmanlýðý Modeli" ile otizmli bireylere ve ailelerine birebir destek sunduklarýný aktardý.
Geliþim geriliði riski taþýyanlar ile engelli çocuklarýn kaliteli bakým, saðlýk, koruma ve eðitim hizmetlerine eriþimi için Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sistemini hayata geçireceklerini açýklayan Göktaþ, ilk uygulamanýn gelecek günlerde Ankara, Bursa ve Mersin'de baþlayacaðýný söyledi.
Yaptýklarý Türkiye'nin ilk Yaþlý Profili Araþtýrmasý'nýn sonuçlarýný kamuoyuyla paylaþtýklarýný hatýrlatan Göktaþ, Bakanlýk olarak, Yaþlanma Vizyon Belgesi ve Yaþlý Haklarý Ulusal Eylem Planý kapsamýndaki hizmetlerle yaþlýlarý desteklediklerini, yaþlý dostu yaþam alanlarý oluþturduklarýný belirtti.
Bakanlýða baðlý 169 huzurevinde 14 bin 662, 270 özel huzurevinde ise 13 bin 508 yaþlýnýn yatýlý bakým ve rehabilitasyon hizmetinden faydalandýðýný dile getiren Göktaþ, þunlarý kaydetti:
"Kurumlarýmýzda kalan ihtiyaç sahibi yaþlýlarýmýzýn tamamýnýn bu hizmetten ücretsiz yararlanmasýný saðlýyoruz. Bu yýl 6 huzurevimizi daha açarak vatandaþlarýmýzýn hizmetine sunduk. 2 bin 50 kapasiteli 41 gündüzlü bakým ve aktif yaþam merkezimizde yaþlýlarýmýza ve ailelerine; rehberlik, danýþmanlýk, gündüzlü bakým ve psiko-sosyal destek hizmetleri sunuyoruz. Bakanlýk olarak, yaþlýlarýmýzýn kurum bakýmý yerine evde aileleriyle ve yakýn çevreleriyle beraber yaþamalarýný önceliyoruz. Engelli ve yaþlýlarýmýzýn sosyal hayata katýlýmlarýný artýrmak için ücretsiz seyahat gelir desteði sunuyoruz. YADES (Yaþlý Destek Programý) kapsamýnda, 95 bin 197 hanede 141 bin 710 yaþlý vatandaþýmýza ulaþtýk."
Göktaþ, son 23 yýlda, kadýn haklarý ve refahý konusunda büyük atýlým gerçekleþtirdiklerini belirterek, "Güçlü Kadýn, Güçlü Türkiye þiarýyla, bu yýl 8 Mart'ta açýkladýðýmýz, Kadýnýn Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planý ile kadýnlarýn gücüne güç katmaya devam ediyoruz. 2024-2028 dönemini kapsayan eylem planýmýzla eðitim, saðlýk, ekonomi, liderlik ve karar alma mekanizmalarýna katýlým ile çevre ve iklim deðiþikliði alanlarýnda çalýþmalar yürütüyoruz." dedi.
Bakanlýðýn bütçesinin yarýsýndan fazlasýný kadýnlar için ayýrdýklarýný ifade eden Göktaþ, kamuda çalýþan kadýn oranýnýn yüzde 42,7'ye kadýnlarýn iþ gücüne katýlým oranýnýn yüzde 37,4'e, kadýn istihdam oranýnýn yüzde 32,5'e yükseldiðini vurguladý.
Bunu yeterli görmediklerini de aktaran Göktaþ, "12. Kalkýnma Planýmýzla, 2028 yýlý sonuna kadar kadýnýn iþ gücüne katýlma oranýný yüzde 40,1'e, istihdam oranýný ise yüzde 36,2'ye yükseltmeyi hedefliyoruz." diye konuþtu.
Bu hedefleri gerçekleþtirmek için baþlattýklarý kadýn giriþimcileri destekleyen projelere iliþkin örnekler veren Göktaþ, Türkiye'nin bugün OECD'de kadýn-erkek eþitliðine duyarlý bütçelemeyi uygulayan 23 ülke arasýnda olduðunu söyledi.
-"BÝZÝM ÝÇÝN TEK BÝR VAKA BÝLE ÇOK FAZLA"
Kadýna yönelik þiddetin küresel bir sorun olmaya devam ettiðini belirten Göktaþ, "Kadýna yönelik þiddeti, topyekun mücadele etmemiz gereken hayati bir mesele olarak görüyoruz. Bu meseleye her zaman siyaset üstü bir anlayýþla yaklaþtýk. Bizim için tek bir vaka bile çok fazladýr. Bakanlýk olarak, kadýnýn temel haklarýný ihlal eden ve toplum huzurunu tehdit eden þiddet karþýsýndaki net tavrýmýzdan asla taviz vermedik." ifadelerini kullandý.
Fiziksel, psikolojik, ekonomik ve siber olmak üzere þiddetin her türüyle mücadeleyi "sýfýr tolerans" ilkesi doðrultusunda büyük bir kararlýlýkla sürdürdüklerini aktaran Göktaþ, þunlarý kaydetti:
"81 ilde avukatlarýmýzla kadýn, çocuk ve aile üyelerine yönelik her türlü þiddet, tehdit, istismar, ýsrarlý takip vakalarý ve iddialarý büyük bir titizlikle takip ediyor, açýlan davalarda maðdurlarýn yanýnda yer alýyoruz. 6284 sayýlý Ailenin Korunmasý ve Kadýna Karþý Þiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile bu konuda dünyada eþi benzeri az bulunan hukuki bir düzenlemeye sahip olduðumuzu vurgulamak isterim. Bu güçlü kanunumuzun, etkin bir þekilde uygulanmasýnýn en yakýn takipçisiyiz. Kadýna karþý þiddetle mücadelede siz, biz, hep birlikte varýz."
- "KADINA YÖNELÝK ÞÝDDET ARAÞTIRMASI'NIN ÜÇÜNCÜSÜNÜ GERÇEKLEÞTÝRÝYORUZ"
25 Kasým'da yayýmlanan Cumhurbaþkanlýðý Genelgesi'ni kadýna yönelik þiddetle mücadeleyi bir devlet politikasý olarak en üst düzeyde ele alýndýðýnýn en somut göstergesi olarak nitelendiren Göktaþ, þöyle konuþtu:
"Genelge kapsamýnda, ilgili tüm taraflarýn katýlýmýyla Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu'nu daha iþlevsel þekilde yeniden yapýlandýrdýk. Verilerin sistematik bir þekilde toplanmasý ve istatistiklerin üretilmesi amacýyla Veri ve Ýstatistik Komitesi'ni ihdas ettik. Ocak ayýndan beri üç aylýk periyotlarla, ilgili kurumlarýmýzla Komite toplantýlarý gerçekleþtiriyoruz. Komite kararý ile resmi verilerin üretimi, paylaþýmý ve Resmi Ýstatistik Programýna eklenmesi için bir çalýþma baþlattýk. Sivil toplum kuruluþlarýmýz, üniversitelerimiz, özel sektörümüz, ilgili kurum ve kuruluþlarýmýzla da güçlü bir iþbirliði yürütüyoruz. Kadýn çalýþmalarý yürüten sivil toplum kuruluþlarýmýz ile sýk sýk bir araya gelerek istiþarelerde bulunuyoruz. Ayrýca Türkiye'de Kadýna Yönelik Þiddet Araþtýrmasý'nýn üçüncüsünü gerçekleþtiriyoruz. Bununla birlikte, þiddet döngüsünün kýrýlmasý amacýyla, þiddet uygulayanlarýn profillerini ortaya koyan yeni bir araþtýrma da yürütüyoruz."
Göktaþ, 2026-2030 dönemini kapsayan Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele 5. Ulusal Eylem Planý için çalýþmalara baþladýklarýný ifade ederek, "ALO 183 Þiddetle Mücadele Hattý" ile þiddete uðrayan ya da uðrama riski taþýyan, destek ve yardýma ihtiyacý olan kadýnlara ve çocuklara 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini anlattý.
Bu yýl gerçekleþtirilen atamalarla 50 bin 630 þehit yakýný, gazi ve gazi yakýnýnýn kamuda istihdam edilmelerini saðladýklarýný belirten Bakan Göktaþ, Saðlýk Bakanlýðý ile birlikte Merkezi Hekim Randevu Sisteminde öncelikli randevu almalarý için yeni bir çalýþma yürüttüklerini kaydetti.
- "2,8 MÝLYAR LÝRALIK KAYNAK SAÐLADIK"
Bugün sosyal yardýmlardan faydalananlarýn yüzde 82'sinin çalýþamayacak durumda olan vatandaþlar olduðunu ifade eden Göktaþ, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Yani yüzde 82'si yaþlý, çocuk ve engellilerden oluþuyor. Süreli olarak baþlattýðýmýz, Türkiye Aile Destek Programýmýz, afetle mücadele eden vatandaþlarýmýz ve tek seferlik yardýmlarýmýz da dahil olmak üzere, sosyal yardým programlarýmýzdan 4,9 milyon hanemiz yararlandý. Türkiye Aile Destek Programý kapsamýnda hanelere bu yýl 39,2 milyar lira olmak üzere toplam 103,2 milyar lira destek saðladýk. Hedefimiz, sosyal yardým sistemimizi sadeleþtirip dijitalleþtirerek daha kapsayýcý bir þekilde ihtiyaç sahiplerine ulaþtýrmaktýr. Ulusal Vefa Programýyla, yaþlý ve engelli vatandaþlarýmýzýn hayatlarýný kolaylaþtýrmak amacýyla temizlik, bakým ve yemek hizmetleri gibi temel ihtiyaçlarýný evlerinde karþýlýyoruz. Bu baðlamda, 2024 yýlý itibarýyla 127 bin vatandaþýmýz için 2,8 milyar liralýk kaynak saðladýk."
Bakan Göktaþ, Türk Devletleri Teþkilatý çatýsý altýnda ilk kez Sosyal Politikalar Bakanlar Toplantýsýný gerçekleþtirdiklerini kaydederek, böylece Türk Devletleri Teþkilatýnýn çalýþma alanlarýna sosyal politikanýn girmesini saðladýklarýný, imzaladýklarý Bakanlar Bildirisiyle aile, kadýn, çocuk, yaþlý ve engelli bireyleri kapsayan bir eylem planý oluþturma kararý aldýklarýný belirtti.
Uluslararasý çalýþmalara da deðinen Göktaþ, "Koruyucu aile modelimiz, Özbekistan ve Azerbaycan'a da ilham kaynaðý oldu ve bu ülkeler koruyucu aile modelimizi kendi sistemlerine uygulamaya baþladýlar. Savaþ sebebiyle ülkemizde misafir ettiðimiz Ukraynalý savaþ maðduru çocuklara, Bakanlýk olarak himaye ve koruma saðladýk. Ayný þekilde tüm insan haklarýnýn devre dýþý býrakýldýðý, kadýn, çocuk, yaþlý demeden sistematik katliamlarýn yaþandýðý Filistin'den ülkemize tedavi amaçlý getirilen Filistinli kardeþlerimiz ve ailelerine yönelik psikososyal destek çalýþmalarýmýz devam ediyor." ifadelerini kullandý.
Göktaþ, 2023 yýlý kesin hesaba iliþkin bütçelerinin yüzde 99,6'sýna tekabül eden 212 milyar 382 milyon liralýk ödeneði kullandýklarýný belirterek, 2025 yýlý bütçe teklifinin 407 milyar 10 milyon 627 bin lira olduðunu söyledi.