Ýlk Türk uzay yolcusu aranýyor: 36 bin kiþi kayýt yaptýrdý
ABONE OL

Yýldýrým, Ýzmir Ekonomi Üniversitesi Uzay ve Havacýlýk Teknolojileri Kulübü tarafýndan düzenlenen "Türkiye'nin Uzay Misyonu ve Türk Astronot Görevi" baþlýklý konferansta, öðrencilere Milli Uzay Programý hakkýnda bilgi verdi.

TUA'nýn kurucu baþkaný olarak atanmasýyla iki yýldýr yoðun faaliyetler gerçekleþtirdiklerini anlatan Yýldýrým, bu süreçte tüm çevrelerle görüþmeye çalýþtýklarýný dile getirdi.

Milli Uzay Programý'nýn Türkiye'nin ortak aklýyla hazýrlandýðýný vurgulayan Yýldýrým, þunlarý kaydetti:

"Uluslararasý toplantýlarda bana Amerikalýlar diyor ki 'Bu programý size Ruslar mý verdi?' Ruslar ile konuþtuðumuzda da diyorlar ki 'Size Amerikalýlar mý verdi?' Kimse bizim kendimizin bunu yapmýþ olabileceðine inanamýyor. Çünkü hakikaten kýsa bir sürede ve beklenmedik hedeflerle bir program ortaya kondu. Ama 'Hayýr, bunlarý Türkiye yapamaz' da denemiyor. Ay programý en zor olaný, onun için bazý sesler çýktý. 'Ya nasýl, yapabilir misiniz' gibi sesler çýktýysa da dikkat ediyorsanýz þimdi öyle bir þey yok. Kimse yapamazsýnýz demiyor. 'Acaba zamanýnda yapýlabilecek mi, þöyle mi olacak, böyle mi olacak' gibi bazý ufak tefek sesler var. O da normal."

- BÝLÝMSEL ÇALIÞMALAR ÝÇÝN TALEP TOPLANIYOR

Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu Projesi'ne iliþkin geliþmeleri de paylaþan Yýldýrým, uzaya insan gönderme iþinin kolaylaþtýðýný, gerekli parayý ödedikten sonra bunun gerçekleþebildiðini ifade etti.

Yýldýrým, kendilerinin bu iþe bilim misyonuyla yaklaþtýklarýnýn altýný çizerek þöyle devam etti:

"Türkiye bugüne kadar yerçekimsiz ortamda bir bilimsel çalýþma yapma fýrsatý hiç yakalayamadý. Bildiðiniz gibi dünya üzerinde böyle bir ortam oluþturmak neredeyse imkansýz. Ancak çok kýsa süreli serbest düþme þeklinde, saniyelerle saptanabilecek þeylerde oluþabiliyor. O da ciddi deneylerin yapýlmasý için yeterli olmuyor. Dolayýsýyla uzaydaki yerçekimsiz ortamda, mikrogravity dediðimiz ortamda yapýlacak deneylerin bizim için çok ciddi bir önemi var. Çünkü bizim bilim camiamýz böyle bir fýrsatý yakalayamadý. Hep baþkalarýnýn yaptýklarýný dinledik ve oralardan bir þeyler öðrenmeye çalýþtýk. Ýlk defa bu olacak.

Þimdi duyuru çýktý, TÜBÝTAK tarafýndan çýkýldý, bizim talimatýmýzla. 4 Haziran'a kadar süre verildi. Deney, bilimsel çalýþma tekliflerini topluyoruz, bunlarý deðerlendirerek bir karara varacaðýz. Uzay yolcumuzun, astronotumuzun uzay istasyonunda kalacaðý 7 ila 10 gün gibi, üstü de henüz netleþmedi. Fýrlatma penceresiyle de alakalý biliyorsunuz. Ama 7 ila 10 gün arasýnda yapabileceði üç veya dört bilimsel çalýþmayý tespit edeceðiz."

- UZAYDA ÜRETÝM YAPILMASI

Proje kapsamýnda 2023 yýlý içinde uzay seyahatinin planlandýðýný, müracaatlarýn ise 23 Haziran'a kadar devam ettiðini dile getiren Yýldýrým, bu konuda yoðun baþvuru olduðunu, bunlarý ön elemeden geçirdikten sonra nihai 2 kiþiyi seçeceklerini aktardý.

Yýldýrým, seçilenlerden birinin asýl, diðerinin yedek olacaðýný, kimin gideceðinin eðitimlerde ortaya çýkacaðýný belirterek þöyle konuþtu:

"ABD'ye giderek gerekli eðitimleri alacaklar. Bu eðitimler sonucunda daha baþarýlý olan ilk aday, uzaya gitmeye hak kazanacak. Ama diðeri de astronot eðitimi almýþ ve hazýr bir insan olarak bizim elimizde olacak. Çünkü bu iþ bir seferlik deðil. Artýk uzayda hep insan olacak arkadaþlar. Eskiden olduðu gibi sadece bilimsel çalýþma yapmak için deðil ayný zamanda üretim yapmak için de insanlar orada olacak. Ýþin ticari ve ekonomik boyutu oralara gidiyor."

- AY'A GÝDECEK ARACIN YERLÝLÝK ORANI YÜZDE 70

Uzay programý kapsamýndaki Ay'a ulaþma hedefi kapsamýnda da çalýþmalarýn sürdüðünü dile getiren Yýldýrým, geçen yýlýn aralýk ayýnda sözleþme imzalayarak gidecek aracý imal etme vazifesini verdiklerini hatýrlattý.

Yýldýrým, Ay Araþtýrma Görevi'nde bulunacak uzay aracýnýn nihai tasarýmýnýn haziranda biteceðini, bunun yüzde 70'e yakýn yerlilik oranýyla hazýrlandýðýný ifade etti.

Milli Uzay Programý'nýn hedefiyle ilgili bazý uluslararasý ortak çalýþma teklifleri aldýklarýný ifade eden Serdar Hüseyin Yýldýrým, Ay'a gidecek araca büyük þirketlerden teçhizat koymak isteyenlerin bulunduðunu, bunun gurur verici olduðunu aktardý.

Etkinliðe Ýzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Aþkar, Havacýlýk ve Uzay Mühendisliði Bölümü Dr. Öðretim Üyesi Fabrizio Pinto ile öðrenciler katýldý.