Maliki’nin Þii ordu ve devlet sevdasý bugünü hazýrladý
ABONE OL

Irak Baþbakaný Nuri el Maliki’nin ABD’nin Irak’tan çekilir çekilmez söz verdiðinin aksine, Þii bir yapý kurma çalýþmalarýna aðýrlýk vermesi ülkede büyük çapta bir rahatsýzlýk yarattýðý yorumunda bulunuluyor.  Yetkililer, 2 yýldýr bu yönde politikalarýný hayata geçiren Irak Baþbakaný’nýn bugün oluþan zeminden sorumlu olduðunu söylüyorlar.

Star’a konuþurken Maliki’nin bu yöndeki çabalarýnýn Ýran tarafýndan desteklendiðine ve Ýran’ýn Þii paramiliter güçleri eðittiðine dikkat çeken uzmanlar, Maliki’nin Suriye’ye ihraç ettiði savaþýn Irak’a geri döndüðü deðerlendirmesinde bulundular. IÞÝD’in Maliki’nin bu planýndan rahatsýz olan çevrelerden oluþan geniþ bir koalisyon oluþturduðunu ifade eden sözkonusu kaynaklara göre, mevcut durumun sürdürülebilirliði de mümkün olabilir. Irak ordusunun, Musul’un IÞÝD  iþgalinde Maliki tarafýndan bilerek geri çekildiði yorumlarý yapýlýrken, bazý kaynaklar da ordunun ileri teknolojili silahlara karþýn yetersizliði nedeniyle savaþmadýðý görüþünde. Ancak her iki durumda da Maliki’nin Ýran’ý sahaya çekmek istediði deðerlendirmesi ön plana çýkýyor.

Ankara, Kerkük’te adým bekler

Diðer yandan Kerkük’te kontrolü ele geçiren Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Ankara’nýn hassasiyetlerini göz önünde tutmasýnýn da beklendiði ifade ediliyor.

“Petrol anlaþmasý önceliðimiz, doðru. Ancak Kerkük hassasiyetlerimizin olduðu bir baþka konudur. Kürt yönetimi Türkiye’nin hassasiyetlerini yok sayacak adým atarsa, sýkýntý çýkabilir,” diyen kaynaklar, Kürt Yönetimi’nin Kerkük’ü IÞÝD’e karþý tek baþýna savunabileceðine ihtimal vermiyor. Kentin savunmasýndan diðer planlamalara kadar, Kürt Yönetimi’nin Ankara’ya ihtiyaç duymasýnýn ihtimaller dahilinde olduðu kaydediliyor.