Irak'tan Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ziyaretine iliþkin önemli açýklama: Sürpriz bir anlaþmaya imza atýlacak
ABONE OL

Avvadi, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn 22 Nisan'da Irak'a gerçekleþtireceði ziyaretin iki ülke iliþkilerine yansýmalarý ve ziyaretten beklentileri AA muhabirine deðerlendirdi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Irak ziyareti için hazýrlýklara yaklaþýk bir yýl önce baþlandýðýný belirten Avvadi, "Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bu ziyaretiyle Irak-Türkiye iliþkilerinde önemli ve niteliksel bir sýçrama yaþanacak." dedi.

Avvadi, Erdoðan'ýn Baðdat temaslarýnda masada olacak "su meselesi, Kalkýnma Yolu Projesi, terör örgütü PKK'nýn Irak'taki varlýðý ve Türk þirketlerinin Irak'taki yatýrýmlarý" konularýna iliþkin ortak komisyonlarýn çalýþmalarýnýn sona erdiðini ifade etti.

"KALKINMA YOLU PROJESÝ'NÝN EN ÖNEMLÝ MERKEZLERÝ IRAK VE TÜRKÝYE'DÝR"

"Su meselesinde Baþkan Erdoðan ile Baþbakan Muhammed Þiya es-Sudani arasýnda çok önemli ve stratejik anlaþma imzalanacak." diyen Avvadi, "Türkiye, su yönetimi ve suyu deðerlendirme konusunda dünyadaki baþarýlý ülkelerden biri ve bu alanda büyük tecrübeye sahiptir. Bu çerçevede büyük ve sürpriz bir anlaþmaya imza atýlacak." ifadelerini kullandý.

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin terör örgütü PKK'yý Irak'ta "yasaklý örgüt" olarak tanýmladýðýný anýmsatan Avvadi, þunlarý kaydetti:

"Onlara (PKK) Irak'ta Birleþmiþ Milletler (BM) denetiminde 'mülteci' statüsü verilecek ve hiçbir parti veya siyasi faaliyetleri olmayacak. Bu, hemen hemen Irak ve Ýran arasýnda imzalanan güvenlik anlaþmasýna benzer bir þekilde olacak."

Kalkýnma Yolu Projesi'ndeki Irak ve Türkiye ortaklýðýna vurgu yapan Avvadi, bu projenin Erdoðan'ýn Irak ziyaretinin en önemli ayaðýný oluþturduðunu söyledi.

Avvadi, "Kalkýnma Yolu Projesi'nin en önemli merkezleri Irak ve Türkiye'dir. Bu konuda da önemli anlaþmalar yapýlacak. Türk þirketlerinin bu proje kapsamýnda Irak'taki rolü de deðerlendirilecek." ifadelerini kullandý.

Irak petrolünün yeniden Türkiye'ye ihracatý meselesinin Türkiye tarafýndan çözüme kavuþtuðunu aktaran Avvadi, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Petrol ihracatý meselesi Baðdat merkezi hükümetiyle Kürdistan Bölgesel Hükümeti (IKBY) arasýnda bir meseleye dönüþtü. Esasen bu konudaki gecikme, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin petrol ihracatý konusunda orada faaliyet gösteren þirketlerle imzaladýðý anlaþmalardan kaynaklanýyor. Bu þirketlerin artýk Irak Federal Petrol Bakanlýðý ve Irak Petrol Pazarlama Þirketi (SOMO) ile müzakere aþamasýna geçmesi gerekiyor. Petrol Bakanlýðýnýn da kendisine ait yasalarýnýn yaný sýra Anayasa'ya karþý sorumluluðu söz konusu. Bu konu, Baþbakan Sudani'nin Washington ziyareti sýrasýnda geniþçe tartýþýldý."

"ERDOÐAN'IN ZÝYARETÝYLE ORTAK TÝCARET HACMÝ ARTACAK"

Öte yandan Irak Ticaret Bakanlýðý Basýn ve Halkla Ýliþkiler Dairesi Baþkaný Riyad Fahir el-Haþimi de Türkiye ile mevcut ticaret hacminin Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Baðdat ziyaretiyle artabileceðini ifade etti.

Erdoðan'ýn Irak ziyareti sýrasýnda iki ülke arasýnda "ortak ticaret komisyonu" kurulmasý için anlaþma imzalanacaðýný kaydeden Haþimi, þöyle konuþtu:

"Irak ile Türkiye arasýndaki ortak ticaret hacmi þuan yaklaþýk 16 milyar dolar. Bu, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ziyareti sonrasý oluþacak pazara göre artabilecek."

  • Irak
  • Cumhurbaþkaný Erdoðan
  • ziyaret