Ýran Genelkurmay Baþkaný Tümgeneral Muhammed Bakýri, Ankara’ya yakýn çalýþma ekibinin de aralarýnda bulunduðu 9 kiþilik üst düzey askeri heyetle geldi. Tahran’dan 38 yýl sonra genelkurmay baþkaný düzeyinde ilk resmi ziyarette terörle mücadele ve sýnýr güvenliðinin yaný sýra bölgedeki geliþmelerin iki ülkeye olumsuz yansýmalarý ele alýndý.
Genelkurmay Baþkaný Org. Hulusi Akar’ýn davetlisi olarak 3 günlük ziyaret için Türkiye’ye gelen Bakýri, dün Cumhurbaþkaný Tayyip Erdoðan, Milli Savunma Bakaný Nurettin Canikli ve MÝT Müsteþarý Hakan Fidan ile görüþtü. Erdoðan’ýn Bakýri’yi kabulü sýrasýnda, Külliye’de Ýran heyetinde yer alan askeri ve siyasi temsilcilerle alt düzeyde toplantýlar yapýldý.
KAPSAMLI GÖRÜÞMELER
Ýran heyeti ile görüþmelerin, kamuoyuna yansýyan konularýn ötesinde çok daha geniþ kapsamlý bir çerçevede gerçekleþtirildiði belirtiliyor. Bakýri’nin ziyareti, Arap coðrafyasý ve Ortadoðu’da güvenliðin saðlanmasýnda kritik konumdaki iki ülkenin iþbirliði arayýþlarýyla öne çýkmýþ durumda. Askeri heyetler nezdinde yapýlan görüþmelerde Suriye ve Ýdlib’deki geliþmeler üzerinde aðýrlýklý durulurken, halen Katar krizi ardýndan Körfez ülkeleri arasýnda Mukteda el Sadr’ýn temaslarý doðrultusunda yaþanan geliþmeler de özellikle heyetteki siyasi temsilcilerin temaslarýnda öne çýkan konular arasýnda.
REFERANDUM ENDÝÞESÝ
Halen Haþdi Þabi’nin ulusal ordunun bir parçasý haline getirildiði Irak’ta Ýran’ýn hamlelerinden duyulan endiþe masada olacak. Yine siyasi açýdan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde beklenen referandumun bölgede yol açabileceði sonuçlar da detaylý olarak çalýþýlýyor. Özellikle Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu’nun baðýmsýzlýk referandumuna destek açýklamasýnýn Ýran’ý, bölgeye yönelik endiþeye sevkettiði belirtiliyor.
TAHRAN’DAN PEÞ PEÞE ZÝYARETLER
Bölgede kaos ortamý ve ateþ çemberi giderek büyürken, Ýran’da Humeyni türbesi ve parlamento binasýna saldýrýlarýn ertesi Dýþiþleri Bakaný Cevad Zarif’in Türkiye’yi ziyareti ardýndan Ýran Genelkurmayý’ndan bu kadar kapsamlý bir heyetin ziyareti dikkati çekiyor. Bu durum, Türkiye’nin yýllarca Ýran’ý uyardýðý, anlatmaya çalýþtýðý tehdidi ve bölgedeki durumun vahametini Ýran’ýn ancak bugün anlayabildiði þeklinde deðerlendiriliyor.
KURMAYLARIYLA GELDÝ
Bakýri, Türkiye’ye 9 kiþilik askeri heyetle geldi. Heyetteki 9 Ýranlý komutan arasýnda uluslararasý iþlerden sorumlu Genelkurmay Baþkan Yardýmcýsý, Kara Kuvvetleri Komutaný, Hudut Komutaný, Ýran Genelkurmay Baþkanlýðý Ýstihbarat Dairesi Baþkan Yardýmcýsý, Harekat Baþkanlýðýndan temsilciler yer alýyor. Geniþ bir askeri heyetle gelip 3 gün gibi uzun bir süre kalan Ýranlý konuk bugüne kadar olmamýþtý. Yine Ýranlý üst düzey askeri ve siyasi heyetin Türkiye’nin karþýlýklý her kurumuyla uzun bir görüþme maratonu gerçekleþtirmesi de Ýran’ýn bölgedeki son geliþmeler ve bu geliþmelere yönelik Tahran'ýn güvenliðine yönelen tehdit karþýsýnda Türkiye ile iþbirliðine verdiði önemi ortaya koyuyor.
Sýnýrýn güvenliði için güven ortamý þart
Terörle mücadele kapsamýnda üzerinde durulan önemli konulardan biri ise hudut güvenliði konusunda karþýlýklý iþbirliði ve güven ortamýnýn saðlanmasý. Tümgeneral Bakýri ile birlikte, Ýran’ýn sýnýr güvenliðinden sorumlu en üst düzey yöneticisi olan Ýran Devrim Muhafýzlarý Kara Kuvvetleri Komutaný General Muhammed Hakpur ile Hudut Komutaný da heyette yer aldý. Sýnýr güvenliðine yönelik görüþmeler kapsamýnda, PKK’lý teröristlerin sýnýrlardan yaptýðý sýzmalar, Ýran’da bulunan PKK terör örgütü yuvalarýnýn mevcut durumu ve bölgede terörist elebaþýlarýnýn barýndýrýlýyor oluþu, kaçakçýlýk olaylarý ve sýnýrda yapýlmak istenen fiziki güvenlik sistemleri ile mülteci geçiþleri sorunu detaylý olarak masaya yatýrýldý. Özellikle hudutlar konusunda kaybedilen iþbirliði ve güven ortamýnýn yeniden saðlanmasý isteniyor.
Rusya’dan askeri heyet
Ýran heyeti bugün de Türkiye’de olacak. Heyet Türkiye’den ayrýlmadan önce Rusya’dan da bir askeri heyetin gelebileceði belirtildi. Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu, bir televizyon kanalýna yaptýðý açýklamada, Ýdlib konusundaki görüþmelerin sürdüðünü belirtirken, Rusya Genelkurmay Baþkaný’nýn da Türkiye’ye geleceðini açýkladý. Bugün Ýran askeri heyeti ile Rus heyetin birarada olduðu bir görüþmenin ihtimal dahilinde olduðu belirtiliyor. Gerçekleþmesi halinde bu toplantýnýn konusu da aðýrlýklý olarak Ýdlib’deki çatýþmasýzlýk ortamýna iliþkin çalýþmalarýn hýzlandýrýlmasý ve güvenlik tedbirlerinin alýnmasý ile Türkiye’nin Fýrat Kalkaný harekat bölgesini taciz eden PKK/PYD’li terörist unsurlara karþý hazýrlandýðý Afrin operasyonu oluþturacak.
Ortak mücadele þart
Ýran ile temaslara iliþkin ilk resmi açýklama, TSK’dan geldi. Genelkurmay Baþkanlarý nezdinde önceki gün yapýlan görüþmelere iliþkin TSK açýklamasýnda teröre karþý ortak mücadele ve sýnýr güvenliði öne çýktý. Açýklamada, görüþülen konulara iliþkin, “Bölge güvenliðini tehdit eden tüm terör örgütleri ile ortak mücadelede kararlýlýðýn önemi; hudut güvenliði konusunda mevcut iþbirliðinin gerekliliði; ayrýca, bölgesel güvenlik ve istikrar için yapýlabilecek katký konularýnda görüþ alýþveriþinde bulunulmuþtur” ifadelerine yer verildi. Ýran ile terörle mücadele konusundaki görüþmelerin aðýrlýklý olarak PKK/PJAK tehdidi üzerinden yapýldýðý belirtiliyor.
Halen Ýran, Türkiye’nin PKK terör örgütüne karþý Irak’ýn kuzeyine gerçekleþtirdiði operasyonlarda terörist liderler için bir kaçýþ ülkesi olarak öne çýkýyor. Türkiye, iki ülke iþbirliði kapsamýnda Ýran’a, özellikle terörle mücadele kapsamýnda anlýk istihbarat paylaþým sisteminin tesisinin zaruri olduðunu vurguluyor. Türkiye, teröre karþý önleyici bir tedbir olarak komþularý ve müttefiki ülkelerle istihbarat paylaþýmýný önemsiyor. Türkiye, uzun bir sýnýr hattý bulunan Ýran ile de sýnýrlardaki terörist hareketliliðe karþý ayný sistemin tesisini istiyor. (Yeni Þafak)