Yunanistan Yargýtayýnýn aldýðý karara Türkiye'den tepki
ABONE OL

Bakanlýk yaptýðý yazýlý açýklamada, Batý Trakya Türk Azýnlýðýnýn en eski sivil toplum kuruluþu olan ÝTB'nin, isminde "Türk" ibaresi olduðu için 1983'te tabelasýnýn indirildiðini ve derneðin 1986'da alýnan mahkeme kararýyla yasaklandýðý hatýrlatýldý.

ÝTB tarafýndan sürdürülen hukuk mücadelesi neticesinde Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesinin (AÝHM) 2008'de, örgütlenme hakkýnýn Yunanistan tarafýndan ihlal edildiðine hükmederek Yunanistan'ý derneðin tescili için gerekli düzenlemeleri yapmaya davet ettiði kaydedilen açýklamada, bu çerçevede AÝHM kararlarýnýn icrasý kapsamýnda Yunanistan'da 2017'de yasal bir düzenleme kabul edilerek, yasaklanan derneklere yeniden tescil için baþvuru imkaný tanýndýðýna, ancak bu baþvurularýn kabulüne ciddi istisnalar getirildiðine dikkat çekildi.

Açýklamada, söz konusu yasal düzenleme sonrasýnda ÝTB'nin yeniden tescil için yapmýþ olduðu baþvurunun, Ýstinaf Mahkemesi'nin ardýndan Yargýtay tarafýndan da 30 Haziran'da açýklanan kararla reddedildiðinin öðrenildiði belirtildi.

"Bahse konu kararla Ýskeçe Türk Birliði'nin 38 yýldýr devam eden hukuk ve demokrasi mücadelesinde Yunanistan'da iç hukuk yollarý üçüncü kez tüketilmiþ olmaktadýr." ifadesi kullanýlan açýklamada, bu durumun, Avrupa Birliði ve Avrupa Konseyi üyesi Yunanistan'ýn, Batý Trakya Türk Azýnlýðýnýn kimliðinin inkarýna yönelik baskýcý politikalarýný AÝHM kararlarýna raðmen ýsrarla sürdürdüðünü gösterdiði aktarýldý.

Açýklamada þunlar kaydedildi:

"Yunanistan Yargýtayý'nýn AÝHM kararlarýný yok sayan kararýný kýnýyor, Yunanistan'ý, uluslararasý hukuka uygun hareket ederek, 13 yýldýr hayata geçirmekten imtina ettiði AÝHM kararlarýný uygulamaya ve Batý Trakya Türk Azýnlýðý sivil toplum örgütlerinin tescili için gerekli adýmlarý atmaya davet ediyoruz.

Ýskeçe Türk Birliðinin AÝHM kararlarý doðrultusunda sürdürdüðü hak arama mücadelesini desteklemeye devam edeceðiz."

Batý Trakya'da, ÝTB, "Yunan mahkemelerinin Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi (AÝHM) kararlarýna adaptasyonu"na yönelik yasal düzenlemeden sonra resmi statüsünün iadesi için açtýðý dava, Yunanistan Yüksek Mahkemesince (Arios Pagos) reddedilmiþti.