ÝSKÝ tesisinin yanýnda skandal görüntüler! Ýstanbul Boðazý'na laðým suyu akýyor
ABONE OL

Ýstanbul Boðazý'na akan laðým suyu oklarý ÝSKÝ Baltalamaný Atýksý Biyolojik Arýtma tesisine yöneltti. Ýstanbul Çevre Konseyi Baþkaný Zafer Murat Çetintaþ, "Kanalizasyonu boðaza býrakan tesise ve o dereyi kirleten kurumlara ceza uygulamalarýný istiyorum. Ýstanbul Boðazý'nda en az 10 noktada denize laðým aktýðýný kanýtlayabilirim" dedi.

Ýstanbul Su ve Kanalizasyon Ýdaresi (ÝSKÝ) Baltalamaný Atýksý Biyolojik Arýtma tesisinin hemen yakýnýnda denize laðým suyu akýyor. Havadan çekilen görüntülerde denize akan laðým suyunun boðaza doðru sahil þeridi boyunca yayýldýðý görülüyor.

Vatandaþlar ise çevrede aðýr kokudan þikayetçi. Boðaz'a býrakýlan laðým suyunun akýntýlar ile birlikte Marmara Denizi'ne ulaþýyor burada dibe çökerek canlý ekosistemini olumsuz etkiliyor. Dipte oksijen seviyesi atýk sular nedeniyle azaldýðýný uzmanlar ifade ediyor. ÝSKÝ tesisinin hemen yanýnda bulunan dere kirlilik yüzünden siyah renkte aktýðý havadan çekilen görüntülerde net bir þekilde görülüyor. Bu dere boðaza akýp doðal yaþamý olumsuz etkilediði için uzmanlar araþtýrýlýp sorumlularýna ceza verilmesini istiyor.

"ÝSTANBUL BOÐAZI'NDA PEK ÇOK NOKTADA HALEN LAÐIM AKIYOR"

Ýstanbul Boðazý'na laðým aktýðýnýn altýný çizen Ýstanbul Çevre Konseyi Baþkaný Zafer Murat Çetintaþ, " ÝSKÝ çok ciddi yatýrýmlar yapýyor ancak, Ýstanbul Boðazý'nda pek çok noktada halen laðým akýyor. Bu gördüðünüz dereye birileri laðým veriyor. Laðým suyu aðýr ve yoðun olduðu için kýyýlarda kalýyor ama yaðmur suyu olsa direk açýða gidecek. Ben bu durumu yetkililere bildiriyorum, þikayet ediyorum. Ancak bu güne kadar gerekli önlem alýnamadý. Düzelttik diyorlar bakýyorsunuz düzelmiþ gözüküyor. Bir bakýyorsunuz bir gün yine ayný laðým suyu verilmeye devam ediyor. 365 gün havadan görüntü alsak en az 60 gün bu manzarayý görebiliriz. Oradaki vatandaþlar hem aðýr kokudan hem de denize giden pislikten þikâyetçiler. Laðýmýn aktýðý kýyýlarda turistlik mekanlar var" dedi.

"DÝPTEKÝ OKSÝJENÝ BÝTÝRÝYOR"

Boðaza verilen atýk ve laðým suyunun oksijeni azalttýðýný ifade eden Çetintaþ, "Atýk sular akýntýlar ile birlikte Marmara Denizi'nde doðru gidiyor. Daha sonra bu atýklar denize çöküyor. Bu çökme sonucu dipteki oksijeni bitiriyor. Burada orta su balýklarý da engelleniyor. Çünkü orta su balýklarý planktonlarla besleniyor onlarýn bu besinleri almasý engelleniyor. Çevre Bakanlýðý zaman zaman bazý belediyelere yaptýklarý yanlýþlardan dolayý ceza kesiyor. Ben bir vatandaþ olarak rica ediyorum, kanalizasyonu boðaza býrakan tesise ve o dereyi kirleten kiþi veya kurumlara ceza uygulamalarýný istiyorum. Ýstanbul Boðazý'nda en az 10 noktada havadan yapýlan çekimlerle denize laðým aktýðýný kanýtlayabilirim" diye sözlerini tamamladý.

Bakýrköy'de alt geçidi su bastý

Küçükçekmece'de tonlarca su boþa aktý

ÝBB ekipleri boruyu patlattý! Su metrelerce yükseðe fýþkýrdý