Güneydoðu Anadolu Projesi (GAP) ile beraber sulu tarýmýn yaygýnlaþtýðý Þanlýurfa'da ilkbahar mevsiminde ekilen, bakým ve sulamanýn ardýndan aðustos ayýnýn ortalarýnda hasat edilmeye baþlanan biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor.
Geçimlerini isot satarak saðlayan ailelerin pazardan aldýðý biberler, daha çok kadýnlar tarafýndan ev veya bahçelerde yýkandýktan sonra sap ve çöplerinden ayrýlýyor.
Kavurucu sýcaða biber acýlýðý da eklenince çalýþanlarý bir hayli yoran iþlemde, biberler elle parçalanýp makineden geçirilerek naylonlarýn üzerinde bir süre bekletiliyor.
Gün içinde yönü deðiþtirilerek güneþte tamamen kurumasý saðlanan biberler, rengi koyulaþtýktan sonra makinelerde çekiliyor.
Zeytinyaðýyla harmanlanarak eþsiz tat ve parlaklýðýný kazanan biberler, bu zahmetli ve "acý dolu" yolculuðun sonunda "isot"a dönüþüyor.
Þanlýurfa'nýn simgelerinden tescilli ürünü isot, yýl boyunca küçük ev iþletmeleri ya da baharatçýlarýn tezgahlarýnda, kalitesine göre kilosu 50-60 liraya alýcý buluyor.
Þanlýurfa Ýsot Üreticileri Kooperatifi (ÞÝKOP) Baþkaný Bekir Polat, AA muhabirine, isot sezonun hayýrlý olmasýný temenni etti.
Uzun ve zahmetli bir yolla biberin tarladan sofraya uzanan hikayesinin baþladýðýný anlatan Polat, kadýnlarýn bu iþ sayesinde aile bütçelerine katkýda bulunduklarýný belirtti.
Ýsot üreticiliði yapan Ali Samgar ise biberlerin nisan ayý gibi toprakla buluþtuðunu ve aðustos ayý ortalarýnda da hasadýnýn yapýldýðýný söyledi.
Tarlalardan getirilen biberlerin kadýnlar tarafýndan parçalanarak güneþe serildiðini ifade eden Samgar, "Kadýnlar ücret karþýlýðýnda burada biber iþinde çalýþýyor. Biberlerin kadýnlar tarafýndan temizlendikten sonra güneþte serilerek kurumasýný bekliyoruz. Son olarak elde ettiðimiz isotu esnafa satýyoruz. Ayrýca kadýnlarýmýz da isot iþinde çalýþarak aile bütçelerine katkýda bulunuyor." diye konuþtu.
Biber temizleme iþinde çalýþan Esra Kurtgözü, aðustos ayý itibarýyla hasadý yapýlan biberlerin isota dönüþme serüveninde ekmek paralarý için iþ baþý yaptýklarýný aktardý.
Kurtgözü, þunlarý kaydetti:
"Kadýnlar biber mevsiminde çalýþarak aile bütçelerine katkýda bulunuyorlar. Ýsotlar kavurucu sýcakta kurutularak isot haline getirilir. Þanlýurfa'nýn iklim þartlarýný göz önünde bulundurursak havalarýn çok sýcak, biberlerin de çok acý olmasý bizi zorluyor. Tüm zorluklara raðmen aile bütçemize katkýda bulunmak için çalýþýyoruz. Yaklaþýk 3-4 ay biber iþinde çalýþarak hem zamanýmýzý deðerlendiriyoruz hem aile bütçemize katkýda bulunmuþ oluyoruz."