Baþta Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý olmak üzere çeþitli kurum ve kuruluþlar, iftar sofralarýnda gýda israfý yapýlmamasý yönünde uyarýlarda bulunuyor.
Restoranlarýn ve lokantalarýn hazýrladýðý yüksek fiyatlý menüler, fahiþ ücretin yaný sýra birçok gýda atýðýna da neden olabiliyor.
Ramazan ayýnýn manevi atmosferine gölge düþüren gýda israfýna karþý fiks menü uygulamasýnda bulunmayan Dönerci Kadir Usta iþletmecisi Lokman Dað, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, "Ramazan ayý için hep 'bereket ayý' deriz ama maalesef bilinçsiz iþletmeler ve dayatmalardan dolayý israf ayýna çevirmeye baþladýk. O nedenle bir politikamýz var. Ramazanda menü dayatmamýz yok. Buraya misafirlerimiz bir çorba içmeye bile gelebilirler." dedi.
Dað, zorunlu menü uygulamasý yapmasalar da þirketlerin ve iþletmelerin ramazanda ýsrarla menü istediklerinden bahsederek, þöyle devam etti:
"Son zamanlarda özellikle çok büyük rakamlara hiç yenmeyecek ürünlerin masaya konmasý ve devasa masalarýn hazýrlanmasý açýkçasý bizi de üzüyor. Bunlarýn çoðu görüyoruz ki yenmiyor ve maalesef çöpe atýlabiliyor. Ýsrafýn önüne geçmek için bu devasa fiks menü olayýný kaldýrmak gerekiyor."
Mekan olarak ayrýca zor durumda olan, iftar açmak isteyen ihtiyaç sahipleri için "askýda döner" ve "askýda çorba" kampanyasý baþlattýklarýný belirten Dað, kalan yemekleri hayvan barýnaklarýna gönderdiklerini söyledi.
- "ÝSRAF OLMAMASI ÝÇÝN ÝÞLETME OLARAK ELÝMÝZDEN GELENÝ YAPMAYA ÇALIÞIYORUZ"
Metropol Ýstanbul AVM'de Ziyafet Kayseri Mutfaðý iþletmecisi Ahmet Sinan Özmeriç de geçmiþ yýllarda hazýrladýklarý iftar menüleriyle israfýn çok fazla olduðunu, bu anlamda israfýn önüne geçmek için bu yýl ramazana özel bir menü çýkarmadýklarýný aktardý.
Yemeklerin tek tek alýnabildiðine iþaret eden Özmeriç, "Tabakta kalan yemekler hem insanlarýn kiþisel bütçesini sarsýyor hem de milli servetimize zarar. Ýsraf olmamasý için iþletme olarak biz de elimizden geleni yapmaya çalýþýyoruz. Basit bir menü yine var ama dediðim gibi kapsamlý çok çeþitli menü özellikle yapmadýk." diye konuþtu.
- "MÜÞTERÝLERÝMÝZE FAZLA YEMEK DAYATMADIÐIMIZ ÝÇÝN HÝÇBÝR ZAMAN ÝSRAF OLMADI"
Hasan Usta Kebap Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Ýzzettin Oral da 1986'dan beri, ramazanda alakart menü sunduklarýný vurgulayarak, "Müþterilerimize fazla yemek dayatmadýðýmýz için hiçbir zaman israf olmadý. Yedikleri kadar söylediler, söylediklerini ödediler. Bu ramazanda da öyle yapýyoruz. Hiçbir israfýmýz yok. Zaten artan sebze ve yeþillikleri de gübre yapýp müþterilerimize hediye ediyoruz." ifadelerini kullandý.
Yaþanan gýda israfýna dikkati çeken Oral, þunlarý kaydetti:
"Ramazan ayý müþteriye özel hizmet verdiðimiz bir ay. 'Fiks menü kaderiniz deðildir', bizim pazarlama ekibiyle yaptýðýmýz beyin fýrtýnasýndan çýktý ve tabii piyasanýn üstünde menü fiyatlarýnýn olmasý, bin liradan baþlayýp, 4 bin liralara çýkmasý bizi de incitiyor. Yani mottomuz þu, 'Fiks menü kaderin deðildir, tercihler bizim için önemlidir' diyoruz."
- "SADECE RESTORANLARI GÜNAH KEÇÝSÝ YAPMAMAK LAZIM"
Gastronomi yazarý Talip Bayram ise Kur'an-ý Kerim'de yer alan "Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz" ayetine atýfta bulunarak, ramazanda iftar menülerinde yaþanan israfý sadece iþletmelere baðlamamak gerektiðini, evlerdeki sofralarda da israf yaþandýðýný dile getirdi.
Ramazan ayý dýþýnda serpme kahvaltý sunan mekanlarda da ayný durumun yaþandýðýna dikkati çeken Bayram, "Ben ramazanda restoranlarýn menü fiyatlarýný bu israf dengesi içinde gözettiðini ve ona göre her keseye uygun israf olmayan iftar menülerinin de olduðunu düþünüyorum. Sadece restoranlarý günah keçisi yapmamak lazým." deðerlendirmesinde bulundu.
Bin liranýn üzerindeki menüleri israf olarak gördüðünü ve müþterilerin menü konusunda mekanlarý yönlendirmesi gerektiðini söyleyen Bayram, "Ben restoranlarýn iftar mekaný olarak iþ yerlerine daha uygun rakamlar teklif etmeleri gerek diyorum. Eskiden biz evlerimizde iftar verirdik ama þimdi evlerimiz ona çok müsait deðil. Aslýnda 'aile iftarý menüsü' gibi bir menü ortaya konabilir." dedi.
Bayram, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Ramazan rahmet, maðfiret ayý. Burada israftan kaçýnmamýz lazým. Ýnsanlara þunu tavsiye ediyorum, bin liranýn üzerindeki mekanlara gitmesin, o iftarlarý tercih etmesinler. Daha uygun rakamlý iftarlarý tercih etsinler. Ýsraftan kaçýnalým. Bir de tabak geliyor ortaya sadece kenarýndan alýyoruz. Halbuki önümüze gelen tabaðý bitirme alýþkanlýðý içerisinde olursak israf olmaz diye düþünüyorum."