Ýsrail, Gazze'nin kuzeyindeki evleri ve barýnma merkezlerini yaktý
ABONE OL

Basal, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Ýsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampý ile Beyt Lahiya ve Beyt Hanun'a düzenlediði yoðun kara ve hava saldýrýlarýyla ilgili bilgi verdi.

Gazze'nin kuzeyindeki 3 bölge olan Cibaliya Mülteci Kampý, Beyt Lahiya ve Beyt Hanun'a bombardýmanýn yoðunlaþarak evlerin ve barýnma merkezlerinin Ýsrail'in saldýrýlarýyla yakýldýðýný belirten Basal, Cibaliya Mülteci Kampý'nda "etnik temizlik yapýldýðýný ve yaþamýn ortadan kaldýrýldýðýný" kaydetti.

Basal, Ýsrail'in kuzeyindeki yoðun bombardýman sebebiyle "birçok þehidin enkaz altýnda kaldýðýný" ifade ederek, bu durumun bölgede yaþanan insani felaketin boyutlarýný gözler önüne serdiðini vurguladý.

- ÝSRAÝL'ÝN GAZZE'NÝN KUZEYÝNDEKÝ FÝLÝSTÝNLÝLERÝ GÖÇE ZORLAMA PLANI

Ýsrail ordusu, 6 Ekim'de baþta Cibaliya Mülteci Kampý olmak üzere Gazze'nin kuzeyine kara saldýrýsý baþlatmýþtý.

Bu adýmýn, daha önce Ýsrail basýnýna yansýyan ve "Generaller Planý" olarak bilinen, Ýsrailliler için yerleþim yeri hazýrlýðý yapmak amacýyla Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilmesi adýna atýldýðý düþünülüyor.

Ýsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 7 Ekim'de sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada, Gazze Þeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya'daki Filistinlilere uyarýda bulunarak boþaltýlmasý istenilen bölgelerin haritasýný paylaþmýþtý.

Filistinlilere Gazze'nin güneyindeki Mevasi bölgesine gitme çaðrýsý yapan Adraee'nin paylaþtýðý haritanýn, Ýsrail ordusunda eski Operasyonlar Bölümü Baþkaný General Giora Eiland'ýn giriþimiyle hazýrlanýp hükümete sunulan Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine iliþkin "generallerin planýna" benzerliði dikkati çekmiþti.

"Generaller Planý" adýný taþýyan bu plan, Filistinlileri, Gazze Þeridi'nin kuzeyinden tehcir etmeyi, ardýndan bölgenin kuþatýlmasýný, gýda, yakýt ve temiz su giriþine izin verilmemesini öngörüyor. Bu durumda silahlý direniþçilerin "ölüm ya da teslim olma" arasýnda tercihe zorlanmasý, bölgeyi terk etmeyen veya terk edemeyen Filistinlilere de "düþman unsur olarak muamele edilmesini" içeriyor.

  • Gazze katliamý
  • Ýsrail saldýrýsý
  • Filistin sivil savunma