Ýsrail istihbaratýna casusluk yapmakla suçlanan 57 sanýða 8'er yýldan 12'þer yýla kadar hapis istemi
ABONE OL

Ýstanbul 28. Aðýr Ceza Mahkemesi'ndeki duruþmaya 20 sanýk tutuklu bulunduðu cezaevinden Ses ve Görüntü Biliþim Sistemi (SEGBÝS) aracýlýðýyla baðlandý. Duruþmada, 8 tutuksuz sanýk ve avukatlarý da hazýr bulundu.

Duruþmada esasa iliþkin görüþünü açýklayan cumhuriyet savcýsý, Ýsrail istihbarat servisinin internet tabanlý mobil uygulamalar üzerinden uzaktan, çevrim içi operasyon ekibi oluþturduðunu, bu ekip tarafýndan "Abdalla Qassem", "Abu Halid Abdalla Qassem", "Janet Foster", "Ali Al Jafrý", "Þhirin Alayan", "Roman Romanov", "Cemal", "Igor" ve "Ilya" isimlerinin kullanýldýðýný kaydetti.

Canlý kuryelerle Mossad'ýn sahadaki hedeflerine yönelik taktik bazda iþler yapýlmasýnýn amaçlandýðý kaydedilen mütalaada, sanýklarýn elde ettikleri bilgilerin devletin güvenliði veya iç veya dýþ siyasal yararlarý bakýmýndan gizli kalmasý gereken bilgilerden olduðunun sabit olmadýðý, bu bilgilerin nitelikleri itibarýyla gizli kalmasý gereken bilgilerden olduðu ifade edildi.

Mütalaada, 57 sanýðýn "yasaklanan bilgilerin casusluk maksadýyla temini" suçundan 8'er yýldan 12'þer yýla kadar hapisle cezalandýrýlmalarý talep edildi.

Mütalaanýn ardýndan söz alan tutuklu sanýklarýn avukatlarý, tahliye talebinde bulundu.

Tutuksuz sanýklarýn avukatlarý da müvekkilleri haklarýndaki yurt dýþý çýkýþ yasaðýnýn kaldýrýlmasýný talep etti.

- ARA KARAR

Ara kararýný açýklayan mahkeme heyeti, 18 tutuklu sanýðýn, tutuklu kaldýklarý süre ve delil karartma ihtimallerinin olmadýðý gerekçesiyle adli kontrol þartýyla tahliyesine karar verdi.

36 sanýðýn yurt dýþýna çýkýþ yasaðý yönündeki adli kontrol tedbirinin, mevcut delil durumunu dikkate alarak kaldýrýlmasýna hükmeden heyet, sanýk ve avukatlarýna mütalaaya karþý savunma yapmak üzere süre vererek duruþmayý erteledi.

- Ýddianameden

Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca hazýrlanan iddianamede, Ýsrail istihbarat servisinin, internet tabanlý mobil uygulamalar üzerinden uzaktan, çevrim içi operasyon ekibi oluþturduðu, bu ekip vasýtasýyla uzaktan kaynak temini, canlý kurye ile kaynaklarýna para transferi ve sahadaki hedeflerine yönelik taktik bazda iþler yapýlmasýnýn amaçlandýðý kaydediliyor.

Ýlk temasýn, cep telefonlarýna kodlanan Telegram ve WhatsApp uygulamalarý, sosyal medya hesaplarý, Linkedin, e-posta üzerinden saðlandýðý anlatýlan iddianamede, irtibatýn operasyonel Telegram ve WhatsApp uygulamalarý üzerinden sürdürüldüðü, kesinlikle görüntülü veya sesli görüþme yapýlmadýðý, yapýlan iþler karþýlýðýnda ödemelerin uluslararasý para transfer þirketleri, kripto paralar, havale ofisleri ve canlý kuryeler vasýtasýyla gerçekleþtirildiðine yönelik tespitlere yer veriliyor.

Ýddianamede, profesyonelce yapýlmasý istenilen iþlerde dedektiflerden istifade edildiði, taktik iþlerde ise aðýrlýklý olarak þüphe uyandýrmayan þahýslardan faydalanýldýðý, taktik iþ verilen þahýslara WhatsApp grubu kurma ve yönetme, web sitesi kurma ve yönetme, internet haber gazetesi tasarlama, araþtýrma, para transferi, foto ve video dokümante, takip, darp ve yaralama, soygun, operasyonel hat temini, Suriye ve Lübnan'da araþtýrma yapmasý yönünde talimatlarýn verildiði anlatýlýyor.

Dedektiflere biyografik bilgi toplama, keþif tahkikat, fotoðraf/video dokümante, canlý takip, takip cihazý yerleþtirme, canlý kurye bulma ve siber faaliyet görevlerinin verildiði de belirtilen iddianamede, dedektiflerin sistem açýklarýndan ve kritik öneme haiz devlet kurumlarýnda görev yapan çevrelerinden, devletin veri tabanýnda bulunan bilgileri temin edebildiklerinin belirlendiði vurgulanýyor.

Ýddianamede, 57 sanýðýn, "devletin gizli kalmasý gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacýyla temin etme" suçundan 15'er yýldan 20'þer yýla kadar hapisle cezalandýrýlmasý isteniyor.