Ýstanbul için çarpýcý deprem uyarýsý: Buralarýn zeminini balyozla bile kýramýyoruz
ABONE OL

6 Þubat'ta meydana gelen ve tüm Türkiye'yi yasa boþan Kahramanmaraþ merkezli 10 ili etkileyen korkunç depremlerin ardýndan tüm gözler yýllardýr beklenen büyük Marmara depremine çevrildi.

A Haber ekranlarýnda Marmara'daki fay hattýný ve zemin saðlamlýðýný deðerlendiren Jeoloji Mühendisi Dr. Ýshak Yýlmaz'ýn önemli açýklamalarýna yer verdi.

Yýlmaz, "Aslýnda bunlar çok genelleþtirilmiþ çalýþmalar. Türkiye'nin ana tektonik hatlarýný gösteriyor ki bunlarýn tamamý aktif hatlar. Yani deprem üretme potansiyeli olan hatlar. Eðer biz faylarýn tamamýný koyacak olsak haritada yer kalmaz. Çizgilerden belki binlerce on binlerce fay hattý atmamýz lazým. Ama bunlar genel anlamdaki hatlarýmýz" dedi.

Anadolu Levhasý üzerinde gösterimde bulunan Yýlmaz, "En son 6 Þubat'ta gerçekleþen iki büyük depremin olduðu kesim burasý. Beklediðimiz ve sürekli son 2 yýldýr aðýrlýkta olmak üzere 2020 Ocak ayýndan itibaren Elazýð'daki Sivrice depremine de gitmiþtim ben orada da yüzey araþtýrmalarý yapmýþtýk." açýklamalarýnda bulundu.

Bu depremin er ya da geç gerçekleþeceðini ifade eden Yýlmaz, "Yýllar öncesine dayanan silsile içerisinde aslýnda hatlarýmýz belli. Hiçbir deprem bizi þaþýrtmýyor. Ancak zamaný noktasýnda diyoruz ki bu belki 10 yýl sonra olacaktý belki 30 yýl sonra olacaktý ya da burada enteresan olan bir þey var 3-4 tane farklý segmentimiz var. Amanos, Erkenek, Gölbaþý, Pazarcýk bu faylarýn hepsi ayný anda çalýþtý." ifadelerinde bulundu.

Ardýndan Marmara depremi ile ilgili de açýklamalarda bulunan Yýlmaz'dan yüreklere su serpen sözler geldi.

Yýlmaz, Ýstanbul'da Bakan Murat Kurum'un binalarýn iki rezerv alana taþýnacaðý açýklamasýný deðerlendirerek, "Yeni binalarýn yapým alanýnýn fay hattýndan olabildiðince uzak olmasý gerekiyor. Ýstanbul'un zemini Türkiye'nin en saðlam zeminlerinden biri." dedi.

AVCILAR, BEKLÝKDÜZÜ, BÜYÜKÇEKMECE VE BAKIRKÖY'E DÝKKAT ÇEKTÝ

Özellikle doldurulmuþ yerlere binalarýn yapýldýðý Avcýlar, Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Bakýrköy gibi yerlere dikkat edilmesi gerektiðini ifade eden uzman, "Lokal olarak baktýðýmýz zaman riski daha düþük olan yerler de var. Arnavutköy, Çatalca... Avrupa yakasýnda buralarda zemin saðlam. Haritada koyu kahverengi ve turuncuyla iþaretlenmiþ yerlerde zemin saðlam, bu nedenle deprem sonrasý tehlike daha düþük." sözlerine yer verdi.

"BURALARDA ZEMÝNÝ BALYOZLA BÝLE KIRAMIYORUZ"

Yýlmaz, "Birinci kriter zemin olacaktýr. Kýyý alanlarý özellikle de sonradan doldurulmuþ dolgu zeminleri Avcýlar da da Bakýrköy de de var. Onun dýþýnda lokal aþýnmalarý dýþarýda tutarsak saðlam zeminler üzerinde iþlem yapýlabilir." dedi.

Sözlerinin devamýnda Yýlmaz, "Avrupa yakasýnda Beþiktaþ, Þiþli, Sarýyer, Zekeriyaköy, Ayazaða, Gaziosmanpaþa gibi yerlerin zemini saðlam. Anadolu yakasýnda ise Üsküdar, Küçüksu, Çekmeköy, Polonezköy gibi yerlerin riski sahil kesimlerine göre daha düþük." açýklamalarýnda bulundu.

Beykoz, Üsküdar, Küçüksu ve Polonezköy'ü iþaretleyip özellikle altýný çizen Dr. Ýshak Yýlmaz "Buradaki zemin Türkiye'nin en saðlam zeminlerinden biri. Biz burada güçlendirme yapmak için bile zemini balyozla kýramýyoruz o kadar saðlam bir alan" ifadelerini kullandý.

Yýlmaz sözlerine, "Ýstanbul'un büyük bir alanýnda zemin saðlam ve bina yapýlabilir. Silivri'de meydana gelen depremde Çatalca'da bir öðrencimle çalýþma alanýndaydým hiçbir þey hissetmedim." açýklamalarýný da ekledi.

AVRUPA VE ANADOLU YAKASINDA ZEMÝNÝ SAÐLAM ÝLÇELER

Yýlmaz'ýn açýklamalarýndan özetle Avrupa'da zemini saðlam olan ilçeler þöyle:

Beþiktaþ, Þiþli, Sarýyer, Zekeriyaköy, Ayazaða, Gaziosmanpaþa.

Anadolu'da zemini saðlam olan ilçeler þöyle:

Üsküdar, Küçüksu, Çekmeköy, Polonezköy, Beykoz.

  • Ýshak Yýlmaz
  • deprem
  • istanbul depremi