Ýstanbul için korkutan açýklama! ''7.6 büyüklüðünde deprem olabilir''
ABONE OL

Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, depremlerle ilgili deðerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Naci Görür, Ýstanbul, Ýzmir ve Malatya için uyarýlarda bulundu.

"BURASI DAHA ÖNCE OLDUKÇA SESSÝZDÝ"

Malatya'da meydana gelen 4.7 büyüklüðündeki depremin ardýndan Prof. Dr. Naci Görür, Çelikhan-Erkenek bölgesi ile Maraþ-Türkoðlu bölgesine dikkat çekerek bu bölgede geçmiþ tarihte yaþanan depremleri hatýrlattý. Prof. Dr. Görür, "Malatya'da olan depremler çoðunlukla Doðu Anadolu fay kuþaðý üzerinde oluyor. Bu kuþak Bingöl Karýova'dan baþlýyor, Ýskenderun Körfezi'ne kadar devam ediyor. Bu fay kuþaðý özellikle 2020 yýlýnda Elazýð'da olan deprem nedeniyle hareketlendi. Burasý daha önce oldukça sessizdi. Sadece 1970 yýllýnda Bingöl depremi vardý. Ondan sonra da küçük deprem olan Palu depremi oldu. O zaman Sivrice'ye dikkat etmek gerekir diye uyarýlarý yapmýþtýk. 2003-2004 yýllarýnda bu uyarýyý yaptým ama Palu depremi 2010 yýlýnda oldu" dedi.

ÇELÝKAN-ERKENEK, MARAÞ-TÜRKOÐLU FAYINA DÝKKAT

Önceki yýllarda yaþanan depremlerin tekrar edebileceði uyarýsýnda bulunan Prof. Dr. Görür, "2020 yýlýnda da Elazýð Sivrice'de deprem oldu. Bu deprem hattý Sivrice ile Pütürge arasýndaki fay kolunu kýrdý. Dolayýsýyla hem Elazýð'ý hem de Malatya'yý etkiledi. Sivrice hattý kýrýlýnca dikkatimizi onun Güneybatýsýnda yer alan Çelikhan-Erkenek arasýna ve Maraþ-Türkoðlu yöresine dikkat çekmeye baþladýk. Çünkü böyle doðrultu atýmlý faylar bir yerde büyük deprem ürettikleri zaman o fay üzerinde onun devamý olan yerlerde stresi artýrýr. Deprem olduðu zaman kýrýlan fay kolunun enerjisinin önemli bir kýsmý sismik dalga halinde veya bir ýsý þeklinde boþalýr ancak önemli bir kýsmý da o fayýn devamýna transfer olur. Dolayýsýyla Elazýð-Malatya arasýnda kol kýrýldýðý zaman Çelikhan-Erkenek bölgesine dikkat etmek gerekir. Bir de tarihi depremlere bakarýz. Tarihte ne olmuþsa günümüzde de benzer þeyler olabilir. Gerçekten de o bölgenin sýkýntýlý olduðunu düþünüyorum. Hangi yer bilimciye sorsak sýkýntýlý olarak sayacaklarýnýn arasýnda Çelikhan-Erkenek, Maraþ-Türkoðlu yöresini sayar. Zaman varken yerel yönetimlerin, halkýn hazýrlýklarý yapmasýnda fayda var" ifadelerini kullandý.

"ÝZMÝR'DEKÝ DEPREM, BEKLENEN DEPREM DEÐÝLDÝ"

Öte yandan geçtiðimiz günlerde Ýzmir'de hissedilen can ve mal kaybýnda neden olan depremin ardýndan konuþan Prof. Dr. Görür, Ýzmir'in eskiye nazaran deprem anlamýnda daha hassas olduðunu ifade ederek "Yer bilimciler olarak Ýzmir de deprem beklediðimiz yerler arasýnda. Ýzmir'de halen deprem bekliyoruz. Özellikle Ýzmir fayý üzerine, yani Gediz grabeninin güney sýnýr fayý Ýzmir fayý olarak Ýzmir'in içerisine gelir. Bayraklý'nýn falan bulunduðu körfezin içerisine gelir. Asýl deprem üretecek fay Ýzmir fayýdýr. Daha o fay kýrýlmadý. O kýrýlýrsa 7 büyüklüðünde deprem üretebilir. Geçenlerde Ýzmir'de olan deprem aslýnda Kuþadasý körfezi üzerinde oldu. O deprem Ýzmir'in beklenen depremi deðil. Bu deprem de çevredeki faylara stres transferi yaparak ya da seviyesini deðiþtirerek kimilerinde yükleyip, kimilerinde geciktirmiþ olabilir. Özellikle Ýzmir yarýmadasý üzerinde kuzey güney yönlü olan faylarý önemli ölçüde etkilemiþ olabileceðini düþünüyorum. Ýzmir'in eskiye nazaran deprem bakýmýndan daha hassas hale geldiðini söyleyebilirim" diye konuþtu.

MARMARA'DA ÝKÝ FAY KOLU KÝLÝTLÝ

Olasý Ýstanbul depremi ile ilgili olarak son araþtýrmalar hakkýnda bilgiler veren Prof. Dr. Görür sözlerini þöyle sürdürdü;

"Son yapýlan bütün araþtýrmalar Marmara'da iki farklý fay kolunun kilitlendiði yönünde. Bunlardan biri Kumburgaz fay kolu, diðeri de Adalarýn güneyindeki fay kolu. Bu iki fay kolu kilitli. Yani bu kol üzerinde herhangi bir ciddi deprem olmuyor. Ufak depremler oluyor bu da bizim klik dediðimiz daha yavaþ kaymalarýn sonucu olan küçük depremler. Bunlar da kilitli fay kýsmýný etkiliyor. Belirli anlamda da stres deðiþimine neden oluyor. Bu da bizi endiþelendiriyor. Þu an çoðu araþtýrmacýlar Marmara'da bu iki fay kolundan birinin kýrýlmasý sonucunda minimum 7.2 büyüklüðünde bir deprem olacaðýný bekliyor. Özellikle Kumburgaz kolunun yani Silivri açýklarý ile Yeþilköy açýklarýna uzanan 65 kilometrelik fayýn kýrýlmasýyla en az 7.2 büyüklüðünde bir deprem olacaðýný ama Adalarýn güneyinden geçen fay hattý kýrýlýrsa en fazla 7 büyüklüðünde deprem olacaðýný düþünüyoruz. Ancak her ikisinin birden kýrýlma olasýlýðý var. Ya ayný zamanda ya da belirli bir zaman aralýðýndan sonra kýrýlma olasýlýðý var. Ýkisi birden kýrýlýrsa Ýstanbul'da 7.6 büyüklüðünde bir deprem olacak. Farklý zamanlarda olursa kýsa zaman içerisinde 7'nin üzerinde iki farklý deprem olacak demektir. Bunun örneði 1766 yýlýnda olmuþtur. 1766 yýlýnda 3 ay arayla 2 tane 7'nin üzerinde deprem meydana gelmiþ. Dolayýsýyla Marmara'daki durum deprem yönünden endiþe vericidir"