İstanbul için korkutan açıklama: Bu yaz cehennem gibi günler geçireceğiz
ABONE OL
Türkiye, son yüzyılın en kurak dönemlerinden birini yaşıyor. Özellikle İstanbul ve çevresinde etkisini hissettiren, normalin 10-12 derece üzerinde seyreden sıcaklık değerleri baraj ve dere yataklarını her geçen gün daha fazla kurutuyor.

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi iklim uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz, yaşanan durumu değerlendirdi.

Kesinti yapılacak

Kurnaz, “Bugünden itibaren hiç yağmur yağmazsa 20 Temmuz’da İstanbul’un suyu bitecek. Ancak biraz yağması durumunda bu süre 20 Temmuz değil, 20 Ağustos olur. Seçimden sonraki gün korkunç su kesintileri yapılacak. Bunu yapmaya mecburlar. İstanbul’un günlük su tüketimi 2.4 milyon metreküp. Barajlar yüzde 30 sınırına inmiş durumda” dedi.

Nüfus yoğunluğu açısından su konusunda en büyük sıkıntıyı megakent İstanbul’un çekeceğini belirten Kurnaz şunları söyledi: Hızlı nüfus artışı, sera gazı salınımı, ama en önemlisi de karbondioksit gazındaki salınım artışı atmosferin ısı dengesini etkiledi. Kömür, petrol, doğalgaz tüketimi arttıkça atmosfer sıcaklığı arttı ve dünyanın ısı dengesi bozuldu. Şu an Irak ne kadar kuraksa yakın zamanda Türkiye’nin güney kesimleri de Irak gibi olacak. Sonraki süreçte orta ve kuzey kesimler gittikçe ısınacak. Çölleşme etkisi Türkiye’nin kuzeyine kadar ilerleyecek. Basit önlemler İstanbul gibi büyük kentlerde şebeke suyuyla araba yıkama döneminin sona ermesi gerekiyor. Bununla ilgili gerekirse yasal düzenlemeler yapılmalı. Anadolu’da bol su gerektiren mısıra dayalı tarım yerine daha az su isteyen buğday ve türevlerine yönelmeliyiz. Kurak Konya Ovası’nda şeker pancarı üretilmemeli. Herkesin tıraş olurken, diş fırçalarken suyu kapatması gerekiyor. Her yeni yapılan sitede havuz var. Buna son verilmeli. Basit gözüken önlemler çok ciddi zaman kazanmamızı sağlayacak.

Melen’de sorun var

İstanbul’a yağmur yağmıyorsa Melen’e de yağmıyor demektir. Çünkü aynı havzadalar. Istrancalar’dan İstanbul kuraklık çekerken Sakarya ve Düzce yağışlı günler geçirmiyor. İstanbul’a Melen suyu getirmek yerine insanları Melen’e götürmemiz gerekiyor.

Kuraklık devam edecek

Yaşadığımız kuraklık ve sıcaklık artışı süreklilik arz edecek. Türkiye’deki denizler üzerinde meydana gelen buharlaşma yağmura dönüşemiyor. Çünkü kuvvetli rüzgarlar buharlaşan havayı taşıyor. Bu yaz cehennem gibi günler geçireceğiz. (Vatan)

BAKAN EKER: KURAKLIK ENDİŞEMİZ VAR, İLKBAHAR YAĞIŞLARINI BEKLİYORUZ

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de bir meteorolojik ve buna bağlı olarak bir tarımsal kuraklık yaşandığını belirterek, "Doğu ve Güneydoğu'daki 12 il dışında tarımsal kuraklık konusunda endişemiz var. Gelişmeleri takip ediyoruz. İlkbahar yağışlarını bekliyoruz" dedi.

Seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır'da bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, basın mensupları ile biraraya geldi. Bakan Eker, uzun süredir meteorolojik kuraklık ile ilgili gelişmeleri izlediklerini, Ekim- Ocak arasında yeteri kadar yağış yağmadığını söyledi. Akdeniz ve yer yer Orta Anadolu'da kendilerini endişeye sevk edecek kuraklık ile ilgili gelişmeler olduğunu ifade eden Bakan Eker, "Bu bölgeler için endişelerimiz devam ediyor. Eğer yağış olmaz ise Türkiye'de bir kuraklık meydana getirebilir. Doğu ve Güneydoğu'daki 12 il için sorun yoktur. Orta Anadolu'da bazı bitkilerde kuraklığa bağlı gelişme geriliği var. Her şey ilkbahar yağışlarına bağlı. İlkbaharda beklenen yağışlar olursa sıkıntı olmaz ama olmaz ise sıkıntı çıkar. İl il uzmanlar sahada çalışmalarını yürütüyor" dedi.

'KURAKLIĞA DAYANIKLI TOHUM ÇEŞİTLERİ GELİŞTİRDİK'

Bakan Eker, kuraklık için eylem planlarının olduğunu, kuraklık olan yerlerde valiler başkanlığında komisyonlar oluşturulduğunu da belirterek, "Çiftçilere bir takım tavsiyeler olacaktır. Kuraklığa dayanıklı bitkiler ve ürünler tavsiye edilecek. 2007'deki kuraklıktan sonra kuraklık eylem planı hazırlandı. Kuraklığa dayanıklı tohum çeşitleri geliştirildi. Elimizde kuraklığa dayanıklı buğday ve bazı hububat çeşitleri var. Gelişmeleri izleyip takip edeceğiz. Gelişmelere göre tedbirleri uygulayacağız. 2013 yılında tarımsal alanda Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdık. İhtiyacımızdan fazla hububat elde ettik. Tedarikimiz var, sorun yoktur. 2013 yılını 17.7 milyar dolar tarım ihracatı ile kapattık. Dış ticaret fazlamız var eksiğimiz yoktur. Dışarıdan aldığımızdan 6 milyar dolar daha fazla gıda ürünleri satıyoruz" diye konuştu.

Et fiyatları ile ilgilide konuşan Bakan Eker, et kesimi yapılan 17 ildeki ortalama kara karkas etinin kilo fiyatının bugün 17 lira 24 kuruş olduğunu, 4 yıl öncede bu fiyatın 16 lira 13 kuruş olduğunu söyledi. Kıyma ve kuşbaşı et fiyatylarında da son 4 yıl içerisinde enfalasyona rağmen fiyatlarda bir artış olmadığı gibi yüzde 2 daha düşük satıldığını da söyleyen Bakan Eker, bunun dışanda yapılan yayınlar ve söylentilerin doğru olmadığını söyledi.

'3 DÖNEM BİR PRENSİP KARARIDIR, KANUN DEĞİL'

Bakan Mehdi Eker, AK Parti'deki 3 dönem kararı ile ilgili bir soru üzerine ise "AK Parti kurulduğunda Türkiye'ye yeni bir siyasi anlayış getirdi ve 11 yıllık çalışmalarında bunu gösterdi. 3 dönem için bir prensip kararı alındı. Bu bir kanun değil. Bu prensip kararı. Hangi mekanizmalar tarafından getirilmişse ihtiyaç duyulması halinde tekrar aynı mekanizma tarafından yeni bir değerlendirme yapılabilir. Şu anda değiştirileceğini dair bir çalışma yok. Böyle bir şey olursa kamuoyu bilgilendirilir" dedi.

BAKAN EKER'E KORUMALARDAN TERS IŞIK FONU

Bakan Eker'in, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün bahçesindeki kahvaltılı toplantısında kameramanların ters ışıktan şikayet etmesi üzerine korumalar Bakan Eker'in arkasına geçerek ters ışığı önüne set oluşturması dikkat çekti.