Ýstanbul Piyer Loti-Miniatürk teleferik projesinin ihalesi iptal edildi
ABONE OL
Ýstanbul'da Sefaköy-Baþakþehir havaray ve Haliç sualtý karayolu tüneli projelerinin iptal edilmesinin ardýndan Piyer Loti-Miniatürk teleferik projesi de iptal edildi. Gazete Habertürk'ün haberine göre projeyle Eyüpsultan Piyer Loti Tepesi’nden, Haliç’in diðer yakasýnda bulunan Miniatürk’e uzanan bir teleferik hattý yapýlmasý planlanýyordu.
 
Bölgenin turizmine önemli bir katký saðlayacaðý düþünülerek hazýrlanan teleferik ihalesinin iptal gerekçesi ise dikkat çekici. Ünlü ressam ve mimar Leonardo da Vinci’nin, Haliç için tasarladýðý köprü projesi, ihalenin iptal gerekçesi arasýnda yer aldý.
 
‘PROJE REVÝZYONU GEREK’
 
Büyükþehir Belediyesi tarafýndan Haliç teleferik ihalesinin iptal gerekçesinde þöyle denildi: “Eyüpsultan- Piyer Loti-Miniatürk teleferik hattýnda bulunan 6 No.lu direðin ‘Haliç Leonardo da Vinci Yaya Köprüsü Avan Projesi’ kapsamýnda yapýlmasý planlanan köprü projesini olumsuz etkilemesi sebebiyle söz konusu 6 No’lu direðin köprü ile Mevlevihane arasýnda konumlandýrýlmamasý talep edilmiþtir. Yapýlmasý planlanan yaya köprüsü ile entegrasyonlarýnýn doðru yapýlmasý ile ilgili oluþan gereklilikten dolayý Eyüpsultan- Piyer Loti-Miniatürk teleferik hattý projesindeki proje revizyonu gerekliliði hasýl olmuþtur. Yapýlacak proje revizyonlarýnýn inþaat süresi yanýnda, yapým maliyetlerini de deðiþtireceði öngörülmekte. Bu nedenle kesin projelerinin yeniden deðerlendirilerek tamamlanmasý gerekmektedir. Söz konusu proje revizyonlarýnýn teleferik sisteminin tamamýna etkisi göz önüne alýndýðýnda, projenin mevcut halinin uygulamasýnýn 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu Madde 5 Temel Ýlkeler gereði ‘ihtiyaçlarýn uygun þartlarla, kaynaklarýn etkili, ekonomik ve verimli’ kullanýlmamasý sonucu doðurabileceði gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesine karar verilmiþtir.”
 
ÝKÝNCÝ KEZ ÝPTAL EDÝLDÝ
 
ÝBB’nin 2016 Ekim ayýnda açtýðý teleferik ihalesini Avusturya ve Türk firmasý ortaklýðý 18.4 milyon Euro’ya kazanmýþ, ancak ÝBB ihaleyi aradan 2 ay geçtikten sonra iptal etmiþti. Belediye ayný hat için 2017 Eylül ayýnda ikinci kez ihale açtý. Bu kez Avusturyalý firma ve Türk ortaðý ikinci ihaleye itiraz etti. Kamu Ýhale Kurumu ise iki þirketin yaptýðý itirazý reddetti.