Ýstanbul Valisi Gül: (Bir Çocuk Bir Dilek) 4 bin dileði sayfalarýmýza yükledik
ABONE OL

Kentteki dar gelirli ailelerin yetim ya da öksüz çocuklara yönelik geçen sene baþlatýlan, ikincisi düzenlenecek projeye iliþkin tanýtým toplantýsý düzenlendi.

Valilik koordinasyonunda, Ýstanbul Çocuklarý Vakfý ile hayýrseverlerin iþbirliðinde yürütülen projenin tanýtýmýna Vali Gül'ün yaný sýra Ýstanbul milletvekilleri, vali yardýmcýlarý ile kaymakamlar, Ýstanbul Çocuklarý Vakfý yöneticileri, sivil toplum kuruluþu temsilcileri ve bazý hayýrseverler de katýldý.

Davut Gül, burada yaptýðý konuþmada, kendilerinin hayýrda ve iyilikte yarýþan bir medeniyetin mensuplarý olduklarýný söyledi.

Yetim büyüyen bir Peygamberin ümmeti olduklarýný dile getiren Gül, "Yetime sahip çýkmayý Peygamberimizin sünnetine sahip çýkmak, evladýmýza sahip çýkmak olarak kabul ediyoruz. Bir yetimi sevindirmeyi, onun kalbine giden yolu bulmayý en büyük hayýrlardan biri olarak kabul ediyoruz. Derdine, sevincine, hayallerine ortak olmayý, gönlüne girmeyi Hakk'ýn rýzasýný kazanmak için en büyük fýrsat olarak görüyoruz." diye konuþtu.

Geçen sene baþlatýlan projeyle 39 ilçedeki sosyal yardýmlaþma vakýflarýna kayýtlý yetim çocuklara birer mektup gönderdiklerini belirten Gül, metinde özetle babalarýnýn hayatlarýnda yarattýðý boþluðu dolduramayacaklarýný ancak abileri ve büyükleri olarak kendilerinin yazdýðý üç dilekten birisini yerine getireceklerini ifade ettiklerini aktardý.

Vali Gül, "4 bin 973 evladýmýzýn bize ilettiði dileklerin tamamý hayýrseverlerimiz, sivil toplum kuruluþlarýmýz ve kaymakamlarýmýzýn sosyal yardýmlaþma ve dayanýþma vakfý kaynaklarýyla yerine getirilmiþ oldu." bilgisini verdi.

Çocuklarýn kendilerine ilettikleri dileklerin içeriðine de deðinen Gül, þöyle devam etti:

"Kendi çocuðunuza sorduðunuzda ne istiyorsa babasý hayatta olmayan, yetim evlatlarýmýz da üç aþaðý beþ yukarý bunlarý istediler. Bazen deniliyor ki 'Ya tablet çok olmuþ ya da telefon çok olmuþ.' Kendi çocuklarýmýzda tablet var mý, var. Kendi çocuklarýmýzda belli bir yaþýn üzerinde telefon var mý, var. Bir insanýn babasýnýn olmamasý ya da ihtiyaç sahibi olmasý diðer çocuklardan farklý düþüneceði ya da ihtiyaçlarýnýn diðer çocuklardan farklý olacaðý anlamýna gelmiyor. Bizim geçen seneden farklý uygulamamýz þu: Geçen sene önce tanýtým toplantýsýný yaptýk, mektuplarý gönderdik. Sonrasýnda da mektuplarý deðerlendirdik. Bu sene mektuplarý, kaymakamlarýmýz bazýlarýný kendileri, bazýlarýný sosyal yardýmlaþmadaki çalýþan arkadaþlarýmýzýn imkanlarýyla evlere götürdü, talepleri topladýk. Þu an itibarýyla taleplerimizin tamamý elimizde. Geçen sene 4 bin 973 evladýmýzýn talebi vardý, bu sene 3 bin 953 çocuðumuzun talebi var."

Gül, sosyal yardýmlaþma vakýflarýna kayýtlý çocuklarýn yaný sýra þehit çocuklarýna da ulaþtýklarýný, gelen mektuplarda kendi hediye hakkýnýn Gazze'ye gönderilmesini, kendisi yerine kardeþinin dileðinin yerine getirilmesini isteyenlerin bulunduðunu anlattý.

Siyasi isimler veya futbolcularla tanýþmak gibi farklý talepleri yazan çocuklarýn da olduðuna dikkati çeken Gül, "Bir Çocuk Bir Dilek' web sayfasý var. Bundan sonraki süreçte yaklaþýk bu 4 bin dileði sayfalarýmýza yükledik. Sivil toplum kuruluþlarý, hayýrseverler oralardan karþýlamak istedikleri dilekleri seçecekler, eksik kalanlarý da devletimizin imkanlarýyla inþallah bizler tamamlayýp 29 Ekim'e kadar, Cumhuriyetimizin 101. yýl dönümünde Ýstanbul'daki bütün yetim kardeþlerimizin dileklerini yerine getirmiþ olacaðýz." dedi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn bütün il valilerine, "Garip gurebayla, fakir fukarayla aranýza mesafe koyarsanýz, bunlara kapýnýzý kapatýrsanýz size hakkýmý helal etmiyorum." diye talimatý olduðuna dikkati çeken Gül, kendilerinin de bu kapsamda mesai arkadaþlarýyla birlikte bu doðrultu çalýþmalar yürüttüklerini bildirdi.

- O MEKTUP

Proje kapsamýnda kentteki dar gelirli ailelerin yetim ya da öksüz çocuklarýna ulaþtýrýlan, 3 dileklerinin yazýlmasý istenen Vali Gül'ün mektubunda, bunu Ýstanbul Valisi olarak deðil hizmetkarý olmaktan bahtiyarlýk duyduðu bu kadim topraklarýn bir ferdi ve aðabeyleri olarak yazdýðý ifadelere yer verildi.

Gül'ün sevgi, þefkat ve merhametin, mensubu olunan medeniyetin temel deðeri olduðunu belirttiði mektupta, "Senin o tertemiz yüzünde umut dolu bir tebessüme vesile olabilmek, bizim için en kýymetli kazançtýr. En büyük amacýmýz, bizlere emanet olan siz evlatlarýmýzý topraðýna, vatanýna, insanlýða faydalý bireyler olarak yetiþtirmektir. Çünkü Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde baþlatýlan 'Türkiye Yüzyýlý' ve 'Büyük Türkiye' hedeflerimizi sizler gerçekleþtireceksiniz." denildi.

- "KARDEÞÝM, ANNE VE BABANIN YERÝ ASLA DOLDURULAMAZ"

Gül'ün, "Gerçekleþtirebileceðimiz hayalin, isteðin nedir?" sorusunu yönelttiði çocuklardan 3 dilek yazmalarýný istediði mektubunda þunlar kaydedildi:

"Cumhuriyetimizin 101. yýlýnda Ýstanbul Valiliði olarak 'keþke olsa' dediðiniz bir dileðini yerine getirmek, mutluluðuna vesile olmak en büyük arzumuzdur. Hayýrseverlerimizin de desteði ile dileklerinizi yerine getirmeyi dört gözle bekliyoruz. Kardeþim, anne ve babanýn yeri asla doldurulamaz. Ama þunu biliyoruz ki hepimizin muhakkak mahzun bir tarafý var ve unutmayalým ki mahzunluk mutluluklarýn paylaþýlmasýyla azalýr. Sizler, milletimize ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne emanetsiniz. Bu duygularla, baþarý ve saðlýklý bir eðitim öðretim yýlý geçirmeni diliyor, gözlerinden öpüyorum."

  • Davut Gül
  • Bir Çocuk Bir Dile
  • proje