Ýstanbul'da deprem riski bulunan tüm okullar boþaltýldý
ABONE OL

Vali Gül, Ýstanbul'da güçlendirme çalýþmasý tamamlanan iki okuldan biri olan 23 derslikli Beyoðlu Hasköy Ortaokulu'nda incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldý.

Burada, 17 Þubat'ta Ýstanbul Valiliði kararýyla güçlendirme ya da yýkýlarak yeniden yapým kararý alýnan 93 okulla ilgili açýklama yapan Gül, 1999 Gölcük depreminin bir milat olduðunu, deprem sonrasý yapýlardaki standartlarýn deðiþtiðini anlattý.

Bu kapsamda, 1999 depremi öncesinde inþa edilen okullarýn dayanýklýlýklarýnýn artýrýlmasý için çalýþmalar yapýldýðýný hatýrlatan Gül, 2006'da özel bir proje koordinasyon ekibi kurulduðuna vurgu yaptý.

- 769 OKUL GÜÇLENDÝRÝLDÝ, 448 OKUL YENÝDEN YAPILDI

Gül, kentteki 1418 okulun 1999 depreminin ardýndan çeþitli testlere tabi tutulduðunu, bunun 1351'inin güçlendirilerek ya da yeniden inþa edilerek elden geçirilmesine karar verildiðini hatýrlatarak, 769 okulun güçlendirildiðini, 438 okulun yeniden inþa edildiðini, 144 okuldan 51'ininin geçen sene, 93'ünün 6 Þubat'taki Kahramanmaraþ merkezli depremlerden sonra boþaltýldýðýný ifade etti.

Son 6 ayda boþaltýlan okullarýn 68'inin yýkýlýp yeniden yapýlacaðýný, 25'inin ise güçlendirileceðini dile getiren Gül, 2022'de boþaltýlan 51 okulun Ocak 2024'te eðitim öðretime açýlacaðýný, bu yýl boþaltýlan 93 okulun ise 2024-2025 eðitim öðretim dönemine yetiþtirilmeye çalýþýldýðýný söyledi. Gül, okullarýnda çalýþma yapýlan öðrencilerin bir süre misafir öðrenci olarak baþka okullarda eðitim alacaðýný bildirdi.

Güçlendirme ve yeniden inþa çalýþmalarýnýn bütçesinin 40 milyar lira olduðunu belirten Gül, Ýstanbul'da riskli bilinen ve eðitim öðretime devam eden hiçbir okulun bulunmadýðýna, riskli okullarýn boþaltýldýðýna, özel okul binalarýyla ilgili de çalýþmalar yapýldýðýna dikkati çekti.

- "HAYIRSEVERLERÝN KATKILARINA DA ÝHTÝYACIMIZ VAR"

Vali Gül, Milli Eðitim Bakanlýðýnýn Cumhuriyet tarihinin en büyük eðitim yatýrýmlarýndan birini yönettiðine deðinerek, Ýstanbul'un da bu yatýrýmlardan payýna düþeni aldýðýný belirtti.

Kentin sürekli göç aldýðýný ve genç nüfusun fazla olduðunu belirten Gül, "Milli Eðitim Bakanlýðýnýn bütçesinin dýþýnda hayýrseverlerin katkýlarýna da ihtiyacýmýz var. Bizim baþlattýðýmýz kampanyayla birlikte hayýrseverlerimiz bazen tek baþýna, bazen devlet-vatandaþ iþbirliðiyle okul yapmaya baþladý. Amacýmýz Cumhuriyetimizin ikinci yüzyýlýna girerken 1000 hayýrsever bulmak, bunlarla protokol yapmak. 1000 hayýrsever bulduðumuzda okullarýmýz, birinci basamak saðlýk hizmetlerimiz, bununla birlikte çeþitli dini ve kültürel tesisler, gençlik sporun ihtiyaçlarý hemen hemen tamamlanmýþ olacak. Çok sayýda hayýrseverimiz bizlere müracaat ettiler, bunlarýn proje ve protokol süreci baþladý. Daha da hýzlanarak devam edeceðini umuyorum." ifadelerini kullandý.

Vali Gül'e Ýl Milli Eðitim Müdürü Levent Yazýcý, Beyoðlu Kaymakamý Mustafa Demirelli ve Beyoðlu Milli Eðitim Müdürü Hüseyin Baðcý da eþlik etti.

  • istanbul eðitim
  • deprem riski
  • okul güçlendirme