Ýstanbul'da riskli binalar belirlenen alanlara taþýnacak
ABONE OL

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum, Antakya AFAD'da Proje Alanlarý Koordinasyon Toplantýsýnýn ardýndan açýklamalarda bulundu.

85 milyonun depremde en çok yýkýmý yaþayan illerden bir tanesi olan Hatay için tek yürek olduðunu ifade eden Bakan Kurum, "Buralara saðlam binalar inþa edene kadar çalýþacaðýz. Demografik yapý ve tarihi alanlar gözetilecek. Amanos Daðý'nýn eteklerine binalar inþa edeceðiz." dedi.

Öte yandan yýkýlacak binalara iliþkin bilgi veren Bakan Kurum, daha önce tespitleri yapýlan binalarda yeniden inceleme olacaðýný belirtirken "582 bin baðýmsýz bölüm ve 202 bin binanýn acil yýkýlacak, aðýr hasarlý veya yýkýk olduðu tespitini yaptýk." dedi.

"BÝRLÝKTE AYAÐA KALDIRACAÐIZ"

Deprem bölgesine öncelik verildiðini belirten Bakan Kurum "Tüm þehri yeni Hatay'ý kültürel dokusuyla birlikte ayaða kaldýracaðýz. Hatay'la birlikte diðer 10 ilimizde eþ zamanlý iþler yürütülecek." diye konuþtu.

"ÝSTANBUL'DA 1,5 MÝLYON KONUT TAÞINACAK"

Seferberlik anlayýþýyla kentsel dönüþüm sürecini yürüteceklerini ifade eden Bakan Kurum, "1 milyon 500 bin konutu dönüþtüreceðimiz iki rezerv alana taþýyacaðýz. Ýstanbul'da oluþturacaðýmýz 2 alanda rezerv konutlarý üreteceðiz ve þehrin içindeki o 1 milyon 500 bin riksli binayý belirlediðimiz 2 rezerv alaný hem Anadolu hem Avrupa yakasýna taþýyacaðýz. Bu çerçevede de yoðunluðu azaltarak kentsel dönüþüm projelerini tüm deprem bölgesinde ve Marmara Bölgesi'nde devam edeðeceðiz. Sanayi alanlarýný da depreme karþý güçlendirecek adýmlarýmýzý atacaðýz. " dedi.

Bakan Kurum'un açýklamalarý þöyle:

Zemin olarak saðlam, güvenli alanlarla yerleþim süreçlerini baþlatacaðýz. Þehrin meclis binasýný, tüm tarihi binalarýný içine alacak ve bu alanlarla birlikte Asi Nehri'ni, tüm doða güzellikleri, þehrin kültürünü koruyacak anlayýþla, Hataylý kardeþlerimizin kültürel deðerlerini içine alacak bir anlayýþla master plan çalýþmasýna baþladýk.

14 milyon insanýmýzý etkileyen depremde yeni inþa çalýþmalarýnda vatandaþlarýmýza daha önceki afetlerde sözlerimizi tuttuysak yine bu þekilde yapacaðýz.

Birçok üniversitelerimizle, bilim insanlarýmýzla ortak çalýþmalar yürütüyoruz. En doðru zeminde, en doðru teknikle binalarý inþa edeceðiz.

Þubat ayýnda 14 bin 500 konutun inþasýna baþlamýþ olacaðýz.

Sanayilerimizin de ayaða kalkmasý için bugün de istiþarelerde bulunduk. Kentsel dönüþüm çalýþmalarýmýzda vatandaþlarýmýzýn rýzasý çerçevesinde yürütülecektir. Vatandaþýmýzý maðdur etmeyecek þekilde þehrin içinde yeni toplanma alanlarý açýlacaðý ve burada yeni yerleþimin zemine uygun yeni teknolojilerle uygulanacaðýný ifade ediyorum.