Dýþiþleri Bakaný Fidan'ýn da yer aldýðý ÝÝT Temas Grubu, Filistin sorununun çözümü için BMGK'nýn daimi üyelerine 11 maddelik yeni bir plan iletti. Dünya barýþýnýn tehlikede olduðu vurgulanan planda, tam ateþkesin acil olarak uygulamaya konulmasý ve baðýmsýz Filistin devletinin kurulmasýnýn gerektiði belirtildi.
Türkiye, Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýsý sonrasýnda yaþanan soykýrýmýn durdurulmasý için devrede. Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'ýn da yer aldýðý Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý Temas grubu, Filistin sorununun çözümü için BMGK'nýn daimi üyelerine 11 maddelik çözüm planý iletti. Bakan Fidan, daha önce Rusya, Çin, Ýngiltere ve Fransa'ya sunduðu planý, son olarak dün Washington'da ABD Dýþiþleri Bakaný Blinken'a da iletti. Akþam Gazetesi'nin haberine göre, Blinken'a iletilen planda 24 Kasým'da baþlatýlan ve zaman zaman süreleri uzatýlan "insani ara"nýn iþe yaramadýðýna dikkat çekildi, "çözüm kalýcý ateþkeste" denildi. Planda çözümün adýmlarý tek tek sýralanýrken, "Ýsrail'in saldýrýlarý sonrasýnda Ýslam karþýtý ve Yahudi karþýtý eylemlerde artýþ var. Þiddetin devam ettiði her gün, toplumsal patlamalarýn yaþanmasý riski artýyor, halklar arasý çatýþma ihtimali büyüyor" denilerek dünya barýþýnýn büyük tehlikede olduðunun altý çizildi.
11 MADDEDE ÇÖZÜM
1- Bir an önce tam ateþkes ilan edilmelidir. Geçici insani ara bir sonuç vermedi. Akan kanýn durmasý için tam ve koþulsuz ateþkes þart.
2- Bölgeye acil biçimde kesintisiz insani yardým aktarýlmasý lazým. Saðlýk sisteminin acil ihtiyaçlarý derhal karþýlanmalý.
3- Zorla yerlerinden etmeler durdurulmalý. Evlerini terk etmek zorunda kalanlar evlerine dönebilmeli.
4- Tam ateþkesin ardýndan, kalýcý ve adil barýþ için çözüm süreci baþlatýlmalý. Birleþmiþ Milletler parametreleri üzerinden yürütülecek bu sürecin sonucunda 1967 öncesi sýnýrlarý temelinde ve baþkenti Doðu Kudüs olan Filistin devleti kurulmalýdýr.
5- Ýsrail, daha fazla kan dökerek vatandaþlarýnýn güvenliðini saðlayamaz. Ýsrail'in güvenliði, ancak Filistin'le barýþ yaparak mümkündür. Bu konuda uluslararasý toplum Ýsrail'e gerekli mesajlarý derhal ve kararlýlýkla vermelidir.
6- Yaþananlara adil ve dengeli yaklaþýlmalý. Ýsrail uluslararasý hukuku açýkça ihlal ediyor. Bu durum karþýsýnda bazý ülkelerin sessiz kalmasý, uluslararasý sisteme ve uluslararasý hukuka olan güveni sarstý.
7- Ýsrail dokunulmazlýðý olduðu anlayýþýyla hareket ediyor. Tüm ülkeler, Ýsrail'in hukuk tanýmaz, insanlýk deðerlerini ayaklar altýn alan tavrýyla aralarýna mesafe koymalýlar. Aksi takdirde, iþlenen suçun ortaðý haline gelirler.
8- Ýsrail'in saldýrganlýðý bölgesel ve hatta küresel bir çatýþma riskini artýrýyor. Bu tehdit karþýsýnda kayýtsýz kalýnamaz. Ortadoðu'da daha fazla savaþ istemiyoruz.
TOPLUMSAL PATLAMA RÝSKÝ
9- Filistinlilere uygulanan þiddete uluslararasý kamuoyu tepki veriyor. Batýlý toplumlar dahil Ýsrail'e yoðun bir eleþtiri var. Bu durum halklar arasýndaki gerginliði artýrýyor. Gerginlik radikal kesimleri güçlendiriyor. Ýslam karþýtý ve Yahudi karþýtý eylemlerde ciddi artýþ var. Þiddetin devam etiði her gün, toplumsal patlamalarýn yaþanmasý riski çok artýyor.
10- Ýsrail üzerinde nüfuzu olan ülkeler, saldýrýlarýn durdurmasý ve Filistinlilerle barýþ yapmasý için tüm etkilerini kullanmalýdýr.
11- Savaþýn sona ermesinin ardýndan, Filistin'de sürekli barýþý saðlayacak mekanizmalarý tartýþmalýyýz. Garantörlük bunlardan biri olabilir.
DIÞÝÞLERÝ Bakaný Hakan Fidan'ýn Rusya, Çin, Ýngiltere, Fransa ve ABD dýþiþleri bakanlarýyla yaptýklarý görüþmelere Mýsýr, Endonezya, Katar, Nijerya, Suudi Arabistan ve Ürdün dýþiþleri bakanlarý da eþlik ediyor. Heyet ÝÝT'nin 57 ülkesinin imzasýyla kuruldu. Fidan'ýn baþkanlýk ettiði temas grubu, Pekin'de ÇHC Dýþiþleri Bakaný Wang Yi; Moskova'da Rusya Dýþiþleri Bakaný Lavrov; Londra'da Ýngiltere Dýþiþleri Bakaný Cameron; Paris'te Fransa Cumhurbaþkaný Macron ile Dýþiþleri Bakaný Collonna ile görüþtü, çözüm planýný iletti. BMGK'nýn alacaðý bir kararla Gazze'deki vahþete biran önce el koymasýný istedi.
TÜRKÝYE, Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý'nýn 57 üyesinin desteðini aldýðý çözüm planýnda garantörlük mekanizmasýný önerirken, bu rolü üstlenebileceðini de muhataplarýna net olarak iletti. Filistin tarafýnýn garantörlüðünü almaya hazýr olduðunu, BMGK üyelerine ileten Ankara, Türkiye'nin bu rolünün ayný zamanda 57 Ýslam ülkesinin temsili ve onayý anlamýna da geldiðini ifade edildi.