Ýþte 'Yenidoðan çetesi' soruþturmasýnda kronolojik sýralama
ABONE OL

AA muhabirinin derlediði bilgilere göre, Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðüne 27 Mart 2023'te söz konusu olayla ilgili CÝMER üzerinden ihbar geldi.

Ýhbarýn 21 Mayýs 2023'te Mali Suçlarla Mücadele Þube Müdürlüðüne gönderilmesi üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca soruþturma baþlatýldý.

Söz konusu çalýþmalar kapsamýnda 28 Eylül 2023'te Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðünce il genelindeki tüm kamu, özel ve vakýf üniversitesi saðlýk tesislerine olaðan/olaðan dýþý yenidoðan yoðun bakým denetimlerinde temin edilen bilgi ve belgelerin (tutanak, epikriz, gözlem formu, tahlil, tetkik, hasta dosyalarý vb.) incelenmesi, deðerlendirilmesi, karara baðlanmasý, münferit veya ortak rapor hazýrlanmasý amacýyla "Yenidoðan Yoðun Bakým Denetim Deðerlendirme Komisyonu" kurulmasý istendi.

Yine soruþturma kapsamýnda þüphelilerin kimlik ve adreslerinin tespiti yapýlýp maðdur ve tanýklarýn ifadeleri alýndý. Ýlgili kurumlardan da evrak ve bilgi istenilen soruþturmada somut delillerin toplanmasýnýn ardýndan harekete geçildi.

26 Nisan 2024'te Ýstanbul ve Tekirdað'da, kimlikleri belirlenen þüphelileri yakalamak için eþ zamanlý operasyon düzenlendi. Operasyonlarda toplam 47 kiþi gözaltýna alýnýrken, 22'si tutuklandý, ayrýca tanýk ve maðdur ifadeleri alýndý.

Mayýs ayýnda, söz konusu özel hastanelerden Medilife Saðlýk Hizmetleri Hastanesinin faaliyeti askýya alýndý.

23 Aðustos'ta Saðlýk Bakanlýðý Müfettiþliðince hazýrlanan uzman görüþü raporunda, çocuk hekiminin, pratikte hemþirenin izlemine býrakýlan yenidoðan bebeklerin yüzde 90'ýnýn hayat haklarýnýn ellerinden alýndýðý da raporda yer aldý.

30 Aðustos'ta tutuklu þüphelilerin avukatý Aylin Arslantatar, soruþturmayý yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Baþsavcýlýðý Terör ve Örgütlü Suçlar Soruþturma Savcýsý Y.E'yi aradý ve daha sonra makam odasýna giderek hakkýnda suikast planlandýðýný, babasýna ve annesine zarar verileceðini söyledi.

Savcý Y.E, bunun üzerine bünyesinde görev yaptýðý Büyükçekmece Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna ihbarda bulundu, soruþturma baþlatýldý. Sonrasýnda Avukat Aylin Arslantatar ve Mustafa Kemal Zengin'in savcýyla görüþmeyi talep etmesi üzerine, mahkemeden alýnan izinle makam odasýna kayýt cihazý yerleþtirilerek, görüþme kayýt altýna alýndý.

Soruþturma sürecinde, eylül ayýnda ise Baðcýlar Özel Þafak Hastanesinin faaliyeti askýya alýndý.

9 Ekim'de soruþturmasýný tamamlayan Savcý Y.E. fezlekesini hazýrladý.

Fezlekede, bebeklere yapýlmasý gereken ancak yapýlmayan tedavi ve bakým yöntemlerine yer verilerek, hastaya pasif ötenazi (Türkiye'de aktif ve pasif ötenazi uygulanmamaktadýr. Kalp atýmý tespit edilen her yenidoðan uygun canlandýrma ve tedavileri alma hakkýna sahiptir.) uygulandýðý ve yenidoðan bebeklerin yüzde 90'ýnýn hayat haklarýnýn ellerinden alýndýðý vurgulandý.

11 Ekim'de, Savcý Y.E'nin tehdit edilmesine iliþkin soruþturmada, kimliði belirlenen þüphelileri yakalamak için operasyon düzenlendi ve þüpheliler gözaltýna alýndý.

14 Ekim'de emniyette iþlemleri tamamlanan þüphelilerden 4'ü serbest býrakýlýrken, aralarýnda 2 avukatýn da bulunduðu 8 zanlý Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliði 8 þüpheliden 5'inin tutuklanmasýna, 3'ü hakkýnda ise adli kontrol tedbiri uygulanmasýna karar verdi.

16 Ekim'de fezlekenin gönderildiði Bakýrköy Cumhuriyet Baþsavcýlýðý iddianame hazýrladý.

Ýddianamede, ölen 10 bebek "maktul", 5 kiþi "müþteki", Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ýstanbul Ýl Müdürlüðü "suçtan zarar gören", 19 hastane ve saðlýk þirketi "malen sorumlu", 47 kiþi de "þüpheli" olarak yer aldý.

Doktor þüpheli Fýrat Sarý'nýn elebaþýsý olduðu suç örgütünün sevk ve idaresini doktor þüpheli Ýlker Gönen ile 112 Acil Çaðrý Merkezi ambulans þoförü Gýyasettin Mert Özdemir'in yaptýðý belirtilen iddianamede, suç örgütünün esas amacýnýn iþletmesini devir aldýklarý yenidoðan yoðun bakým ünitelerinin 112 sevk sistemini bertaraf ederek doluluðunu saðlamak, hastalarýn basamaklarýyla oynama yaparak SGK'den üst sýnýrdan ödeme almak olduðu aktarýldý.

Þüpheli Fýrat Sarý'nýn elebaþýsý olduðu suç örgütünün Akabe Saðlýk Tesisleri AÞ'ye ait özel Avcýlar Hospital, Özel Ýstanbul Þafak Saðlýk Hizmetleri AÞ'ye ait Özel Avrupa Þafak Hastanesi ve Özel Ýstanbul Þafak Hastanesi, Medilife Saðlýk Hizmetleri ve Yonca Saðlýk Hizmetlerine baðlý Özel Baðcýlar Medilife Hastanesi ve Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Refik Arslan AÞ'ye baðlý Özel Baðcýlar Þafak Hastanesi, Beymed AÞ'ye ait Özel Birinci Hastanesi, Doðamed AÞ'ye ait Özel Doða Hospital, Reyap AÞ'ye ait Özel Reyap Ýstanbul Hastanesi ve Çorlu Reyap Hastanesi, Ekip Saðlýk AÞ'ye ait Özel TRG Hospitalist Hastanesi, Esenler Güney Hastanesi ve Silivri Kolan Hastanesi'nin yenidoðan yoðun bakým ünitelerini kiralayarak iþletmesini devraldýðý ve söz konusu hastanelerin tamamýnda doktorlar yerine hemþirelerin saðlýk hizmeti sunduðu aktarýldý.

Ýddianamede, þüpheliler Fýrat Sarý ve Ýlker Gönen'in 10 kez "kasten öldürmenin ihmali davranýþla iþlenmesi", "nitelikli dolandýrýcýlýk", "suç iþlemek amacýyla örgüt kurma" ve 11 kez uygulanmak üzere "resmi belgede sahtecilik" suçlarýndan toplamda 177 yýl 6'þar aydan 582 yýl 9'ar aya kadar hapisle cezalandýrýlmalarý talep edildi.

Þüpheli Gýyasettin Mert Özdemir hakkýnda ise "kasten öldürmenin ihmali davranýþla iþlenmesi", "kiþisel verilerin hukuka aykýrý ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluþlarýnýn zararýna dolandýrýcýlýk", "suç iþlemek amacýyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarýndan 180 yýldan 589 yýl 9 aya kadar hapis istendi.

Aralarýnda doktor, hemþire ve saðlýk görevlilerin de bulunduðu 18 þüpheli hakkýnda da bebeklerin ölümüne iliþkin "kasten öldürmenin ihmali davranýþla iþlenmesi" suçundan 10 ila 437 yýl 6 ay arasýnda hapis cezasý talep edildi.

Bu arada, Savcý Y.E'nin tehdit edilmesine iliþkin soruþturma devam ediyor.

  • Yenidoðan çetesi
  • soruþturma
  • ihbar