Ankara'daki casusluk çetesine yönelik operasyon, küresel savunma þirketlerinin Türkiye'deki kritik projeleri durdurmak için nasýl çalýþtýðýný gözler önüne serdi. Ankara Baþsavcýlýðý Terör Suçlarý Soruþturma Bürosunca, savunma sanayiindeki casusluk soruþturmasý kapsamýnda 11 sanýk hakkýnda hazýrlanan iddianamede dikkat çeken bir tutanak yer aldý. Firma çalýþaný sanýk Emre Özlük'ün bilgisayarýndan çýkan "24 Ocak 2020 Aktem Leonardo Helikopter Bölümü Toplantýsý" baþlýklý belgede, toplantýya katýlanlarýn konuþma dökümlerinin tutanak altýna alýndýðý görüldü.
Tutanaktaki konuþmalar, uzun yýllar savunma sanayii devleri için pazar olarak görülen Türkiye'nin, bugün milli ürünleriyle dünyaya korku saldýðýný gösteriyor. Görüþmelerde Ýtalyan Leonardo firmasýnýn, TCG Anadolu ve Trakya çok maksatlý amfibi hücum gemileri için AW101 helikopteri satmak istediði görülüyor. Bu helikopterlerin satýmý karþýsýndaki en büyük tehlikenin ise Türk üretimi T-70 genel maksat helikopteri olduðu vurgulanýyor.
Yeni Þafak'ýn haberine göre, Toplantýdaki diyaloglar þu þekilde:
-Leonardo temsilcisi Sedef D. (S.D): SH-70'lerin LPD üzerinde kullanýlmasý için fikirler ortada dolaþýyor. T-70 Türk üretimi olduðu için en büyük tehlike bu. Bunu ortadan kaldýrmalýyýz.
-Sanýk emekli albay Faruk Baytürk (F.B.): Biz iþlediðimiz için bu alternatifleri ortadan kaldýrdýk.
-S.D.: T-70 þu anda ilerliyor ama yeni ihracat lisansý gerekirse bu sorun olabilir. Bunu dile getirmeliyiz.
-F.B.: Çok güzel bunu kullanýrýz.
Görüþmede olasý deprem senaryosu da konuþulmuþ:
-Leonardo temsilcisi Sergio S. (S.S.): Deprem meselesi neden önemli?
-F.B.: Deprem Avcýlar, Yeþilköy tarafýndan çok hasar verecek. Köprüler de hasar alacak. LPD'de hastane var. Kazazedeler oradan Mudanya gibi yerlerdeki hastanelere nakledilebilir. Bunu ortaya biz attýk ama artýk bizim kulaðýmýza geri geliyor.
-S.S.: 101'in hasta taþýma için uygun olmadýðýný düþünüyorum.
-Sanýk Mustafa Sýrrý Akýn (M.S.A.): Önemli olan tek seferde azami sayýda insan taþýyabilmek.
-S.D.: Er veya geç bu deprem gerçekleþecek.
Türkiye'nin genel maksat helikopter ihtiyacýný karþýlamayý amaçlayan proje kapsamýnda 109 adet T-70 genel maksat helikopteri; TUSAÞ'ýn ana yükleniciliði, Sikorsky, ASELSAN, TEI ve Alp Havacýlýk'ýn alt yükleniciliðinde yurt içinde üretilip özgün tasarýmlarla millileþtiriliyor. Helikopter gövdesi, paller, iniþ takýmý, diþli kutularý ve uçuþ kontrol parçalarý, kokpit aviyonikleri ve T700-TEI-701D motoru yurt içinde üretiliyor. Yazýlýmý da milli olan helikopterde yüzde 50'nin üzerinde millilik oranýna ulaþýldý. Sikorsky'nin S70i helikopterinden yola çýkýlarak geliþtirilen T-70 Genel Maksat Helikopteri önümüzdeki yýl TSK'ya teslim edilecek.
Türk savunma sanayiinin milli ürün tercihinden duyulan rahatsýzlýk, Türkiye'nin ilk özgün genel maksat helikopteri Gökbey'e iliþkin deðerlendirmelerde de görüldü. Leonardo temsilcisi Sedef D.'nin "Savunma Sanayii Baþkanlýðý'nýn planý Gökbey'i her yerde kullanmak. Kara Kuvvetleri Komutanlýðý bile ilerisi için 'Gökbey geliyor' diye konuþuyormuþ" þeklindeki yakýnmalarý endiþeyi yansýttý. 6 Eylül 2018'de ilk uçuþunu gerçekleþtiren milli helikopter T625 Gökbey'in bu yýl seri üretime geçmesi planlanýyor.