ÝYÝ Parti'den Kýlýçdaroðlu'na 'gizli pazarlýk' tepkisi: Gerekçeler araþtýrýlsýn
ABONE OL

ÝYÝ Partili Zorlu, Meral Akþener baþkanlýðýndaki Baþkanlýk Divaný'nýn ardýndan, parti genel merkezinde basýn toplantýsý düzenledi. Kýlýçdaroðlu'nun Zafer Partisiyle yaptýðý gizli mutabakata tepki gösteren Zorlu, konun araþtýrýlmasýný istedi.

NE OLMUÞTU?

28 Mayýs'ta gerçekleþen Cumhurbaþkanlýðý ikinci tur seçimleri öncesi desteðini artýrmak isteyen Kemal Kýlýçdaroðlu, Zafer Partisi Genel Baþkaný Ümit Özdað ile bir araya gelmiþti. Yapýlan pazarlýklar sonucu Zafer Partisi, Kemal Kýlýçdaroðlu'nu destekleme kararý almýþtý.

Verdiði röportajda Kýlýçdaroðlu ile yaptýklarý yazýlý mutabakata iliþkin kritik itiraflarda bulunan Özdað, Ýçiþleri Bakanlýðý da dahil olmak üzere 3 bakanlýk ve Millî Ýstihbarat Teþkilatý baþkanlýðý konusunda mutabakat yaptýklarýný açýklamýþtý. Özdað, "Söz vermek deðil, yazýlý mutabakatýmýz var. Biz Ýçiþleri Bakanlýðý dahil üç bakanlýk ve Millî Ýstihbarat Teþkilâtý konusunda Kemal Bey'le mutabýk kaldýk." dedi.

ÖZTRAK: BÖYLE BÝR MADDE YOK

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Ümit Özdað'ýn üç bakanlýk ve MÝT Baþkanlýðýný alacaðý iddiasýný yalanladý. Öztrak, "Zafer Partisi ile yaptýðýmýz protokollerde 3 bakanlýk ve MÝT Baþkanlýðý gibi bir madde yer almamaktadýr." ifadelerini kullanmýþtý.

ÖZDAÐ'IN BAKANLIK ÝTÝRAFLARINI YALANLAMADI

Katýldýðý canlý yayýnda kendisine yöneltilen "Ümit Özdað ile bakanlýklar üzerine bir protokol imzaladýnýz mý?" sorusuna yanýt veren Kýlýçdaroðlu adeta parti sözcüsü Öztrak'ýn açýklamalarýný boþa çýkardý.

"ÖZEL PROTOKOL ÝMZALADIK"

Özdað'ý yalanlayamayan Kýlýçdaroðlu, "Ümit Özdað ile aramýzda bir protokol var. Kamuoyuna açýklanmýþ bir protokol deðil. Ýkimizin namusuna teslim edilmiþ bir protokol. Danýþmaným dâhil benden baþka kimse bilmiyor. Faik Öztrak da bilmiyor" dedi.

ÝYÝ PARTÝ'DEN KILIÇDAROÐLU'NA 'GÝZLÝ MUTABAKAT' TEPKÝSÝ!

Basýn toplantýsý düzenleyen ÝYÝ Parti Sözcüsü Kürþad Zorlu, "ÝYÝ Partinin, Kýlýçdaroðlu ile Ümit Özdað arasýnda olduðu belirtilen ve kamuoyunda tartýþýlan gizli protokole yaklaþýmý nedir? Sayýn Akþener'in bu gizli protokolden haberi var mý?" sorusu üzerine, en baþtan bu yana þeffaflýk ilkesini ayakta tutmak adýna büyük mücadele verdiklerini, Akþener'in seçimden önce de sonra da bu ilkeye sadýk kaldýðýný söyledi.

Zorlu, bakanlýk daðýlýmýyla ilgili baþýndan beri seçim sonuçlarýnýn beklenmesinden yana olduklarýný dile getirerek, þunlarý kaydetti:

"ALTINDAKÝ GEREKÇELER ARAÞTIRILSIN"

"Biz, oy oranýna göre hangi partilere, hangi sayýda, hangi bakanlýklarýn düþeceði konusunda yol haritamýzý daha önce ortaya koymuþtuk. Sayýn Kýlýçdaroðlu'nun þu ifadesi de önemlidir, 'Ýki kiþinin namusuna emanet edilmiþ bir metin' denildi. Bunun özellikle kamuoyumuz tarafýndan hassasiyetle irdelenmesi gereken bir ifade olduðunu söylemek isterim. Bu bizim dýþýmýzda bir olaydýr ama bu cümle, Türk siyasetinin bugünü ve yarýnlarý için önemli bir ifadedir. Bunun sebep ve sonuçlarý, altýndaki gerekçeler araþtýrýlsýn diyorum.

"DOÐRU OLMADIÐINI ORTAYA KOYDUK"

Bununla birlikte elbette bu metinden, yapýlan protokolden, içeriðinden Sayýn Genel Baþkaný'mýzýn haberi yoktur. Niye yoktur, hatýrlarsanýz o tarihte 7 maddelik bir mutabakat metni yayýnlanmýþtý. Bu metinde yer alan ifadelerin bizim politikalarýmýza, milletimizin hassasiyetlerine aykýrý olmadýðýndan bahisle bir sakýnca görmediðimizi Sayýn Genel Baþkan'ýmýz milletimizle paylaþtý. Henüz hangi bakanlýklarýn hangi partiye verilmesi kararlaþtýrýlmamýþken, bu daðýlým ortaya konulmamýþken ortaya çýkan bu protokolün, bizim duruþumuz ve ilkelerimiz çerçevesinde doðru olmadýðýný ortaya koyduk. Sayýn Genel Baþkan'ýmýz da bunu ifade etti."