Ýzmir borç bataðýna sürükleniyor! Tunç Soyer, 120 milyon euro için harekete geçti
ABONE OL

Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer, bugün toplanacak belediye meclis toplantýsýnda ÝZSU ve Büyükþehir için Dünya Bankasýndan 120 milyon euro kredi almak için meclis üyelerinden yetki isteyecek. Önergelerin kabul edilmesi halinde ÝZSU borç stokuna 110 milyon büyükþehir belediyesi ise 20 milyon avro daha eklemiþ olacak.

Dünya Bankasý krediyi 'Türkiye Deprem, Sel ve Yangýn Acil Ýmar Projesi' kapsamýnda Ýller Bankasý üzerinden verecek. Sabah'ta yer alan habere göre; Kredi taksitlerinin ödemesinde sorun olursa Ýller Bankasý ödeyip, ÝZSU ve Büyükþehir'den tahsil edecek. ÝZSU'nun borçlanma talebi bunlarla da sýnýrlý kalmayacak. Geçtiðimiz günlerde yönetim kurulundan 400 milyon lira borçlanma yetkisi alan ÝZSU buna ilave olarak genel kuruldan 678 milyon lira daha borçlanmak için yetki isteyecek.

ÝZSU MÜTEAHHÝTLERE HAKEDÝÞLERÝ ÖDEYEMÝYOR

Ýzlediði popülist politikalar nedeniyle Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin yaný sýra ÝZSU Genel Müdürlüðü'nü de borç bataðýna sürükleyen Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer, büyükþehir belediyesi ile ÝZSU Genel Müdürlüðünün borçlarýna yenilerini eklemek için pazartesi günü genel kurulda meclis üyelerinden yetki isteyecek.

110 MÝLYON EURO DAHA...

Soyer'in yönetim kurulu baþkanlýðý görevini yürüttüðü ÝZSU Genel Müdürlüðü pazartesi günü genel kurulda art arda borçlanma taleplerinde bulunacak. ÝZSU Dünya Bankasýndan 110 milyon Avro kerdi kullanacak. Kredi, ÝZSU'ya 'Türkiye Deprem, Sel ve Yangýn Acil Ýmar Projesi' kapsamýnda, Ýller Bankasý üzerinden verilecek. Ýller Bankasý ÝZSU'ya kefil olacak. Eðer ÝZSU ödemeleri aksatýrsa Ýller Bankasý borcu kapatacak, daha sonra taraflar arasýnda varýlan anlaþma uyarýnca ÝZSU'dan kapattýðý krediyi tahsil edecek. ÝZSU'nun borçlanmasý bunlarla da sýnýrlý kalmayacak. Ýller Bankasýndan yarým kalan yatýrýmlarda kullanýlmak üzere 350 milyon Türk Liralýk bir borç daha alýnacak.

400 MÝLYONA EK OLARAK 678 MÝLYON

ÝZSU, yönetim kurulundan geçirdiði 400 milyon liralýk borçlanma yetkisine ilave olarak devam eden yatýrýmlarda kullanýlmak üzere 678 milyon lira daha bankalara borçlanacak. Böylece ÝZSU'nun borçlarýna son alýnanlarla birlikte yenileri eklenecek.

YETKÝ ÝSTEYECEK

ÝZSU'dan sonra meclise bir borçlanma talebi de Büyükþehir Belediyesinden gelecek. Dünya Bankasý, 'Türkiye Deprem, Sel ve Yangýn Acil Ýmar Projesi' kapsamýnda Ýller Bankasý üzerinden Büyükþehir Belediyesine 20 milyon Avro kredi verecek. Alýnacak kredi devam eden yatýrýmlarýn finansmanýnda kullanýlacak

MECLÝSTE OYLANACAK

ÝZSU ve Büyükþehir Belediyesi'nin borçlanma talepleri önümüzdeki pazartesi günü meclis gündemine gelecek. Önergeler görüþülmek üzere plan bütçe komisyonuna sevk edilecek. Plan bütçe komisyonu tarafýndan görüþülüp karara baðlanan gündem maddeleri hafta içinde mecliste oylanacak. Borçlanmaya iliþkin önergelerin meclisten geçmesi durumunda ÝZSU ve Büyükþehir Belediyesi adýna yerli ve yabancý finans kuruluþlarý ile kredi görüþmelerini Tunç Soyer yapacak.

  • Ýzmir BB
  • ÝZSU borç
  • Tunç Soyer kredi