Ýzmir Büyükþehir Belediyesi borç bataðýnda! Paralar suyunu çekti
ABONE OL

Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer'in iþ bilmezliði yüzünden 4 yýllýk süreçte belediye borç bataðýna sürüklenirken, borç miktarý 4 yýlda 5 kat artarak 3 milyardan 15 milyar lira seviyelerine ulaþtý. Yaptýðý iþ karþýlýðý hak ediþini belediyeden tahsil edemeyen çok sayýda firma iflasýn eþiðine gelirken alacaklýlar paralarýný kurtarmak için yeni bir formül geliþtirdi. Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin ihale ile satýþa çýkardýðý daireleri ihaleye girip satýn alan firmalar dairenin satýþ bedelini alacaklarýndan düþerek borçlarýný tahsil etmeye baþladýlar.

BELEDÝYE BORÇ BATAÐINDA

Sabah'ýn haberine göre; Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer 4 yýldýr büyükþehir belediyesini borç bataðýna sürükledi. Ýzlenen popülist politikalar nedeniyle belediye kasasýndaki paralar suyunu çekti. Büyükþehir Belediyesi bünyesinde çalýþan personelin maaþlarýný bile ödemekte zorlanmaya baþladý. Büyükþehir Belediyesi ile iþ yapan firmalar da bundan nasibini aldý. Çok sayýda firma yaptýðý iþ karþýlýðý hak ediþini aylarca alamayýnca finansal açýdan zor durumda kaldý.

TRAMVAY ÝNÞAATI DURDU

Bunun son örneði Çiðli Tramvayý inþaatýnda yaþandý. Ýzmir Büyükþehir Belediyesi normal koþullarda 2023 yýlý mart ayýnda bitmesi öngörülen projede yüklenici Nurol Ýnþaat'a hak ediþlerini ödeyemeyince yüklenici firma iþi durdurmak zorunda kaldý. Þantiyede görevli çok sayýda çalýþanýn iþine son veren firma iþ makinelerini de inþaat alanýndan çekti. Tramvay hattý adeta hayalet þantiyeye dönüþtü.

ALACAKLILAR FORMÜL GELÝÞTÝRDÝ

Büyükþehir Belediyesi'ne iþ yapan firmalar alacaklarýný tahsil edemeyince yeni yol ve yöntemler geliþtirmeye baþladý. Bunun son örneði Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin Karabaðlar Yaþar Kemal Mahallesi'nde satýþa çýkardýðý konutlarda yaþandý. Büyükþehir Belediyesi'nden alacaðýný kurtarmak isteyen firmalar bir nevi barter sistemi uygulamaya baþladý.

ALACAKLARDAN DÜÞÜYORLAR

Büyükþehir Belediyesi'nin daire ve arsa satýþ ihalelerine giren firmalar aldýklarý daire ve arsalarýn satýþ bedelinin alacaklarýndan düþülmesi için dilekçe vermeye baþladý. Bu yöntemle son iki ayda Karabaðlar Yaþar Kemal Mahallesi'ndeki konutlardan 21 tanesi Aktepe Ýnþaat Nakliye Temizlik Gýda Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited þirketine satýlýrken, Onset Digital Baský Reklam Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Þ firmasýna ise yine ayný konutlardan 7 tanesinin satýþý gerçekleþti. Opkaya Ýnþaat da ihaleye girerek 7 adet daireyi satýn aldý.

ALACAKLARA KARÞILIK DAÝRE

Ýsminin açýklanmasýný istemeyen bir büyükþehir bürokratý alacak karþýlýðý daire satýþýný doðruladý. Bir bürokrat þunlarý söyledi: "Son zamanlarda büyükþehir belediyesi finansal açýdan darboðaza girince hak ediþlerini tahsil edemeyen alacaklý firmalar böyle bir yöntem geliþtirdi. Firma büyükþehir belediyesinin satýþa çýkardýðý arsa ve daire ihalesine girip satýn alýyor. Ýþ, daire bedelinin satýn alan firmadan tahsiline gelince firma dilekçe ile büyükþehir belediyesine baþvuruda bulunup daire bedelinin alacaklarýndan düþülmesini talep ediyor. Ýdarenin onaylamasý halinde daire bedeli firmanýn alacaklarýndan düþülüyor. Durum böyle olunca da dairenin mülkiyeti ihaleyi alan firmaya geçiyor. Firma daha sonra satýn aldýðý daireyi üçüncü þahýslara satarak parasýný bir þekilde tahsil etmiþ oluyor."