Ýzmir Büyükþehir'de kentsel dönüþüm rezaleti! Skandala tepkiler çýð gibi
ABONE OL

Ýzmir Büyükþehir Belediye Meclisi'nin haziran ayý oturumuna Örnekköy'de yaþanan kentsel dönüþüm skandalý damga vurdu. Oturumda söz alan AK Parti Grup Baþkan Vekili Özgür Hýzal, birilerinin kendi ikbali için kurumsal kimlikleri kullandýðýný öne sürdü.

Ýzmir'in en temel sorunlarýndan birisinin deprem ve kentsel dönüþüm olduðunu belirten Hýzal, "Ýzmir Büyükþehir Belediyesi 10 yýlý aþkýn süredir kentsel dönüþüm çalýþmasý içinde.

Belediye 150 yýllýk tarihindeki en büyük skandala imza attý. Bu iþi yapmak ve yaptýrmak adýna birilerinin apar topar kooperatif kurarak o iþleri nasýl aldýðý muamma. O kooperatiflerin hangi firmalara iþleri verdiði muamma.

Sabah'ýn haberine göre; Biz bunu defalarca dile getirdik. ÝZBETON ile kooperatifler arasýnda imzalanmýþ sözleþmeleri istedik vermediler. Sonra ne oldu? Ýzmir Büyükþehir Belediyesi demir hýrsýzý, beton hýrsýzý damgasý yedi.

Büyükþehir kentsel dönüþüm faaliyeti yapacak, yaptýðý inþaat demir ve beton eksikliðinden mühürlenecek. Buna demir ve beton hýrsýzlýðý derler. Bu olay nasýl çýktý ortaya? Bir milletvekilimiz paylaþým yapýnca çýktý" diye konuþtu.

BU CÜRETÝ NEREDEN BULUYOR?

AK PARTÝ Grup Baþkan Vekili Özgür Hýzal: Mühendis gidip eksikleri bir bir sýralýyor. 'Bunlar giderilmeden beton dökülmesin' diyor. Sonra denetimler sürerken beton mikseri gidip beton dökmeye baþlýyor.

Mühendis arkadaþlar da alandan ayrýlýp tutanak tutuyor. Bu yüklenici bu cüreti, bu gücü nereden buluyor? Ýþi verdiðimiz þirketin yani ÝZBETON'un Genel Müdürü, þu anki CHP Ýl Baþkaný, Gaziemir'deki kooperatif baþkaný bürokratlara baský yaptý. Bu cüret oradan geldi.

ÝZMÝR'DE PATLAK VEREN KENTSEL DÖNÜÞÜM SKANDALI

Türkiye'nin gündemine bomba gibi düþen haber sonrasý Ýzmir Büyükþehir Belediyesi yazýlý açýklama yaparak sorunun hýzlý imalat sýrasýnda oluþan iletiþim kopukluðundan kaynaklandýðýný açýkladý.

Tunç Soyer'de mühürlenen alanýn 48 bin metrekarelik inþaat alaný içinde sadece 300 metrekarelik bir bölüm olduðunu belirtip hatalý imalat yapýlan 300 metrekarelik inþaatýn yýkýmýna karar verdiklerini açýkladý.

MÜHÜRLENDÝ

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin Örnekköy'de kentsel dönüþüm projesi kapsamýnda inþa ettiði toplu konut inþaatýnýn eksik demir ve hatalý beton kullanýmý nedeniyle mühürlenmesi kent ve ülke gündemine bomba gibi düþtü.

CHP Ýzmir Ýl Baþkaný Þenol Aslanoðlu'nun kurucu ortaklarý arasýnda yer aldýðý Ýþ Ýnsanlarý Yapý Kooperatifi'ne inþa ettirdiði toplu konutlar eksik demir ve hatalý beton kullanýmý gerekçesiyle Karþýyaka Belediyesi tarafýndan mühürlendi.

ÝHBAR KABUL EDÝLDÝ

Ýzmir Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Ýzmir Ýl Müdürlüðü haberi ihbar kabul ederek resen inceleme baþlattý. Yetkililer, 3 bin 540 konuttan oluþan projenin tamamýnýn denetleneceðini söyledi.

Ýzmir Valisi Yavuz Selim Köþger'den olur yazýsý gelir gelmez yapýmý devam eden inþaatlarýn tamamý mercek altýna alýnacak. Yetkililer, "Toplu konut inþaatlarýnýn tamamýnda ilgili kanunun 8/g maddesi uyarýnca resen denetim yapýlacak.

Yapýlan denetimler sýrasýnda hatalý beton ve eksik demir kullanýmý nedeniyle mühürlendiði belirtilen 300 metrekarelik alanýn dýþýnda diðer tüm bloklarda da projeye aykýrý imalat olup olmadýðýna bakýlacak. Herhangi bir olumsuzluk tespit edilirse yasal iþlem baþlatýlacak" dedi.