Ýzmir Körfezi balýk ölümünde dünya rekoru kýrdý
ABONE OL

Ýzmir Körfezi'nde yaþanan balýk ölümleri bazý bölgelerde hala sürüyor. Körfezdeki ölümlere karþý ise geçtiðimiz günlerde Ýzmir Körfezi Bilim Kurulu oluþturulmuþ ve acil eylem planý hazýrlanmýþtý.

"DÜNYADA BÖYLE BÝR YOK. KÖRFEZ ÝKÝ ÞEKÝLDE TEMÝZLENÝR"

Ciddi manada kokunun da devam ettiði körfezle ilgili açýklamalarda bulunan Deniz Bilimci Prof. Dr. Doðan Yaþar, körfezin temizlenmesi için iki noktaya dikkat çekti.

Doðan Yaþar, "Ýki olay var; bir arýtmalar çalýþacak, bir de o ucube betonlar kýrýlacak. Arýtmalar zaten çalýþtýrdýktan sonra 1 yýl içerisinde körfez tekrar maviliðe döner" diye konuþtu.

Deniz Bilimci Prof. Dr. Doðan Yaþar, balýk ölümlerinin bir dünya rekoru olduðunu da söyledi. 50 günün üzerinde balýk ölümlerinin yaþandýðýný aktaran Prof. Dr. Yaþar, "Dünyada böyle bir þey yok. Dünyada genelde göllerde ölümler olur. Ýnanýlmaz bir þey; yani dünyada ben hiç görmedim. Birkaç günlüðüne olur veya birkaç hafta sonra normal geçer" ifadelerine yer verdi.

"BÝLÝME ÝNANILMIYOR, YAPILMASI GEREKEN YAPILMIYOR"

Doðan Yaþar þöyle devam etti:

"Burada bilime inanmama olayý var maalesef. Belediye bilime inanmýyor. Ýnanmadýðý için de bilimin söylediði þeyleri yapmýyor; yani yapýlmasý gereken olaylarý yapmýyor. 2002 yýlýnda gördük biz bunu. 2002 yýlýnda bu körfez simsiyahken, arýtmalarýn çalýþtýrýlmaya baþlamasýyla birlikte bir anda masmaviye döndü. 2003 yýlýnda Göztepe'nin bir kýsmý da yüzülür hale geldi. Acil eylem planýnda açýklanan 15 maddeyle ilgisi yok, sadece dediðim iki madde önemli; arýtmalar çalýþacak ve o ucu betonlar kýrýlacak. Baþka bir þeye gerek yok."

  • Ýzmir Körfezi
  • Balýk Ölümleri
  • Deniz Bilimci