Ýzmir Körfezi Bilim Kurulu, acil eylem planý için yeniden toplandý
ABONE OL

Ýzmir Ýktisat Kongresi binasýnda "Ýzmir Körfezi Acil ve Kýsa Vadeli Eylem Planý Toplantýsý"na katýlan Bakan Varank, körfezde yaþanan toplu balýk ölümleri ve çevresel kirliliðin önlenmesi için 5 Eylül'de Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum'un baþkanlýðýnda ilk toplantýnýn yapýldýðýný hatýrlattý.

Varank, bu toplantýda alt çalýþma gruplarýnýn oluþturularak bir ay içerisinde acil eylemlerin, Kasým ayý sonuna kadar da uzun vadeli eylemlerin belirlenmesi kararý alýndýðýný dile getirdi.

Ýzmir Körfezi'ne yönelik çalýþmalardan elde edilen verilerin ayrýntýlý olarak deðerlendirileceðini ifade eden Varank, þunlarý kaydetti:

"Ýzmir Körfezi'ni kaderine terk etmemek, bölgede yaþanýlan çevresel olumsuzluklara sebep olan etmenleri ortadan kaldýrmak önceliðiyle acil eylem planý hazýrlandý. Bilim Kurulumuzca yapýlan tespitlerde, baþta atýk su altyapýsýnýn iyileþtirilmesi, arýtma tesislerinin çevre mevzuatýna uygun olarak iþletilmesi, Körfeze ulaþan derelerde rüsubat kontrolü ve temizlik çalýþmalarýnýn yapýlmasý, kaçak deþarjlarýn önlenmesi, ilgili mevzuatlarda revizyon yapýlmasý, Ýzmir Körfezinde izleme aðýnýn geliþtirilmesi hususlarý öncelikli olarak belirlenmiþtir. Ýzmir Körfezinin ekosisteminin daha iyi anlaþýlmasý, dip yapýsýnda tarama faaliyetlerinin deðerlendirilmesi ve ayrýntýlý araþtýrma yapýlmasý hususlarý da belirtildi. Planýn uygulanmasý noktasýnda Bakanlýðýmýz koordinesinde, Büyükþehir Belediyemiz ve ilgili tüm kurum ve kuruluþlarýmýz belirlenen görevler kapsamýnda çalýþmalar yürütecek. Kaydedilen ilerlemeler, düzenli denetimlerle ve yapýlacak toplantýlarla Bakanlýðýmýzca izlenecektir."

Ýzmir Körfezi'nin yaþadýðý sorunlara karþý kalýcý ve uzun vadeli çözümlerin neler olmasý gerektiði konusunda çalýþmalara devam edeceklerini aktaran Varank, orta ve uzun vadeli planlarý kamuoyuyla paylaþýlacaklarýný ifade etti.

Varank, Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin talep etmesi halinde acil eylem planý kapsamýndaki çalýþmalar için Ýller Bankasýnýn kredi desteði saðlayacaðýna iþaret etti.

Toplantýya; Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Cemil Tugay, Ýzmir Vali Yardýmcýsý Mehmet Sadýk Tunç ile 35 akademisyenden oluþan Ýzmir Körfezi Bilim Kurulu üyeleri katýldý.

  • Ýzmir Körfezi
  • Bilim Kurulu
  • acil eylem planý