Ýzmir Körfezi için bakanlýk harekete geçti: Eylem planýna CHP'li Belediye Baþkaný hala imza atmadý
ABONE OL

Ýzmir Körfezi Bilim Kurulunca hazýrlanan 15 maddelik Ýzmir Körfezi Acil ve Kýsa Vadeli Eylem Planý'nýn açýklanmasýnýn ardýndan Bakanlýk ekipleri hýzlýca harekete geçmiþti. Söz konusu eylem planýnda körfezin temizlenebilmesi için tüm kurumlar gibi Ýzmir Büyükþehir Belediyesinin de sorumluluklarý belirlenmiþti.

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýna baðlý Türkiye Çevre Ajansý (TÜÇA) körfezde yaþanan kirliliðin azaltýlmasý amacýyla "Safinaz 1" isimli deniz yüzeyi temizleme aracýný bölgeye yönlendirdi.

TEK YAPMASI GEREKEN ÝMZA

Balýk ölümleri ve kötü kokunun eksik olmaðý körfezin temizlenmesin için Bakanlýk çalýþmalara hýz kesmeden devam ederken, Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Cemil Tugay'ýn plana imza atmakta direttiði ortaya çýktý. Konunun basýna yansýmasý üzerine çevre kirliliði ve balýk ölümleri ile ilgili Ýzmir Büyükþehir Belediyesi yetkililerinin sorumluluktan kaçtýðý yorumlarý yapýlýrken, Tugay'ýn plana ne zaman imza atacaðý ise merak konusu oldu.

AK PARTÝ'DEN CHP'LÝ YÖNETÝME TEPKÝ

AK Parti Ýzmir Ýl Baþkaný Bilal Saygýlý, Ýzmir Körfezi'ndeki kirliliðe iliþkin "CHP'li belediyenin baþarýsýz çevre yönetimi, Ýzmir Körfezi'ni adeta bir zehir çukuruna çevirdi. Ama önceki Ýzmir Büyükþehir Belediye yönetimi ipe un sere sere, ayaðýný sürüye sürüye Ýzmir'i bugünkü felaketle karþý karþýya býraktý" ifadelerini kullandý.

Saygýlý, AK Parti Ýl Baþkanlýðýnda düzenlediði basýn toplantýsýnda, kentin en önemli konusunun körfezdeki çevre krizi olduðunu belirtti. Önceki dönemde Ýzmir Büyükþehir Belediyesini, Çiðli Atýk Su Arýtma Tesisindeki 4. fazýn devreye sokulmasý için defalarca uyardýklarýný kaydeden Saygýlý, belediyeden uyarýlara yanýt gelmediðini söyledi.

Bilal Saygýlý, bilim insanlarýnýn körfezi "son 25 yýlýn en kirli dönemi" olarak nitelendirdiðini anýmsatarak, "CHP'li belediyenin baþarýsýz çevre yönetimi, Ýzmir Körfezi'ni adeta bir zehir çukuruna çevirdi. Ama önceki Ýzmir Büyükþehir Belediye yönetimi ipe un sere sere, ayaðýný sürüye sürüye Ýzmir'i bugünkü felaketle karþý karþýya býraktý." ifadesini kullandý.

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnýn, körfezdeki kirliliðe iliþkin çalýþma baþlattýðýný hatýrlatan Saygýlý, Ýzmir Körfezi Bilim Kurulunca hazýrlanan 15 maddelik "Ýzmir Körfezi Acil ve Kýsa Vadeli Eylem Planý"ný incelediðini, 13 maddenin belediyenin sorumluluðunda olduðunu aktardý.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTÝ

Balýk ölümleri ve kötü kokunun insanlarýn içini sýzlattýðý Ýzmir Körfezi'nde çalýþmalara baþlayan deniz süpürgesi olarak tabir edilen gemi, katý atýk, ölü balýklar, plastik, ambalaj atýklarý, balýk aðlarý ve diðer zararlý materyalleri toplayarak geri dönüþüm için ayrýþtýrýyor.

15 MADDELÝK PLAN

Ýzmir Ýktisat Kongresi binasýnda Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakan Yardýmcýsý Fatma Varank, Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Cemil Tugay ve 35 akademisyenden oluþan Ýzmir Körfezi Bilim Kurulu üyesinin katýldýðý "Ýzmir Körfezi Acil ve Kýsa Vadeli Eylem Planý Toplantýsý" geçtiðimiz günlerde tamamlanmýþtý.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Bilim Kurulunca hazýrlanan 15 maddelik Ýzmir Körfezi Acil ve Kýsa Vadeli Eylem Planý'na iliþkin detaylarý duyurdu.

Budak, 7'si acil eylem planý ile kalan 8'i kýsa vadeli eylem planý maddelerinde Ýzmir Büyükþehir Belediyesinin yaný sýra ilgili kurum ve kuruluþlarýn sorumluluk alanlarýna göre atmasý gereken adýmlarý sýraladý.

Acil Eylem Planý maddeleri þu þekilde:

"1- Ýzmir Büyükþehir Belediyesi, Çiðli Atýksu Arýtma Tesisi'ni mevzuata ve tekniðe uygun iþletecek. Büyükþehir Belediyesi tesisin 4. fazýný hizmete alacak. Tesisteki Sürekli Atýksu Ýzleme Sistemleri'ni (SAÝS) aktif hale getirecek. By-Pass hattýný kapatýp taþkýn savaðýna (kapasite fazlasý suyun deþarj edileceði alana) dönüþtürecek. Taþkýn savaðýný da SAÝS ile izleyecek.

2- Ýzmir Büyükþehir Belediyesi, Ýç Körfez'e akan derelerde temizlik yapacak.

3- Ýzmir Körfezi'nde, tüm atýk su ve yaðmur suyu hatlarýna yapýlan baðlantýlar Büyükþehir Belediyesi tarafýndan kontrol altýna alýnacak. Karasal ve gemi kaynaklý tüm deþarjlar Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý tarafýndan izlenecek ve denetimler sýkýlaþtýrýlacak.

4- Büyükþehir Belediyesi, Körfez'deki ana kuþaklama kanalý ve kollektörler baþta olmak üzere tüm atýk su hatlarýnda ve terfilerde temizlik, bakým onarým gibi iyileþtirmeleri yapacak.

5- Ýzmir Su ve Kanalizasyon Ýdaresi (ÝZSU) "Atýksularýn Kanalizasyon Þebekesine Deþarj Yönetmeliði", karbon, azot ve fosfor parametrelerini de içerecek þekilde Bakanlýk koordinesinde Büyükþehir Belediyesi tarafýndan revize edilecek.

6-Bakanlýk, Körfez'deki kirliliðin izlenmesi amacýyla "Bulut Temelli Bilgi Paylaþým Sistemi"ni oluþturacak.

7- "Denizlerde Bütünleþik Kirlilik Ýzleme Programý" kapsamýnda Ýzmir Körfezi izleme aðý yine Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý tarafýndan geniþletilecek."

Rektörü Budak, Kýsa Vadeli Eylem Planý maddelerini ise þu þekilde sýraladý:

"8- Ýzmir Büyükþehir Belediyesi ve ilgili kurumlar Çiðli Atýksu Arýtma Tesisi'nin deþarj yerinin Ýç Körfez'e en az etkisi olacak þekilde Bilim Kurulu görüþleri doðrultusunda Büyükþehir Belediyesi ve Bakanlýk koordinesiyle yeniden deðerlendirilecek.

9- Ýç Körfez'e ulaþan derelerin rüsubat (tortu) ve sediment kontrolünün saðlanmasý amacýyla seki-eþik, tersip bendi ve bunun gibi sistemlerin deðerlendirilerek uygun olanlar Ýzmir Büyükþehir Belediyesi ve DSÝ Genel Müdürlüðü'nce hayata geçirilecek.

10- Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý, "Denizlerde Bütünleþik Kirlilik Ýzleme Programý" kapsamýnda erken uyarý sistemlerinin Körfez için kullanýlabilirliðini araþtýracak.

11- Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý ve Ýzmir Büyükþehir Belediyesi, Ýzmir Körfezi'nde dip çamuru temizliði yapýlmasý durumunda ortaya çýkarýlacak tarama malzemesinin çevresel yönetiminin deðerlendirilmesini belirleyecek.

12- Tarým ve Orman Bakanlýðý, Körfez'de deniz suyunu filtreleyebilecek deniz canlýlarýna yönelik yeni düzenlemeler yapacak.

13- Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý, Körfez'in ekosisteminin daha iyi anlaþýlmasýna yönelik araþtýrma ve izleme çalýþmalarýný baþlatacak.

14- Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý ile Bilim Kurulu, kirlilikle biyolojik mücadelede dereler ve denizin oksijenini artýrmak için dünyada kabul görmüþ örneklerin uygulanabilirliðini deðerlendirecek.

15- Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý koordinesinde kamu kurum ve kuruluþlarý üniversite ve STK'lar, Ýzmir Körfezi'nin korunmasý, su verimliliði, deniz çöpleri vb. konularda farkýndalýðýn artýrýlmasý amacýyla sürekli eðitim programlarý yürütecek."