Ýzmir Körfezi için ilk adým atýldý! Bakanlýk çevre felaketine dur demek için kollarý sývadý
ABONE OL

Ýzmir Körfezi'nde yaþanan kirlilik ve balýk ölümleriyle ilgili Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý ekiplerinin bölgedeki çalýþmalarý devam ediyor.

Ýzmir Körfezi Bilim Kurulunca hazýrlanan 15 maddelik Ýzmir Körfezi Acil ve Kýsa Vadeli Eylem Planý'nýn açýklanmasýnýn ardýndan Bakanlýk ekipleri de hýzlýca harekete geçti.

YÜZEY TEMÝZLEME ARACI KÖRFEZE GÖNDERÝLDÝ

Bu kapsamda Bakanlýða baðlý Türkiye Çevre Ajansý (TÜÇA) körfezde yaþanan kirliliðin azaltýlmasý amacýyla "Safinaz 1" isimli deniz yüzeyi temizleme aracýný körfeze yönlendirdi.

Ýzmir Körfezi'nde çalýþmalara baþlayan deniz süpürgesi olarak tabir edilen gemi, katý atýk, ölü balýklar, plastik, ambalaj atýklarý, balýk aðlarý ve diðer zararlý materyalleri toplayarak geri dönüþüm için ayrýþtýrýyor.

KÝRLÝLÝÐÝN YOÐUN OLDUÐU YERLERDE ÇALIÞMA YÜRÜTECEK

Deniz yüzeyi temizleme aracý, körfezin tamamý olmak üzere kirliliðin yoðun olduðu Bayraklý, Karþýyaka, Konak gibi kýyýlar ile körfeze dökülen derelerin aðýzlarý ve limanda görev yapacak.

Yüzer çöpler konveyör bant sistemi yardýmýyla toplanarak geminin ortasýndaki atýk toplama alanýnda biriktiriliyor. Gemi personeli tarafýndan torbalanan atýklar daha sonra kýyýya çýkartýlarak bertarafý saðlanýyor.

Yüzey temizleme aracý haftanýn 6 günü, günde 7,5 saat körfezde mesai yapacak.