Ýzmir Körfezi'nde çevre felaketi! Bilim Kurulu üyeleri tek tek anlattý
ABONE OL

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakan Yardýmcýsý Fatma Varank'ýn baþkanlýðýnda 35 bilim insaný ve yetkililerin katýlýmýyla 17-18 Eylül'de gerçekleþtirilen toplantýda körfezin durumu ele alýndý.

Kurulda yer alan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Baþkaný Prof. Dr. Alper Doðan, AA muhabirine, toplantýda farklý disiplinlerden bilim insanlarý tarafýndan oluþturulan 3 çalýþma grubunun çalýþma yürüttüðünü anlattý.

Görüþlerin tek tek irdelendiðini ifade eden Doðan, "Körfez ekosisteminde yaþanan sýkýntýlarýn giderilmesine yönelik acil olarak ele alýnmasý gereken konularýn yanýnda, orta ve uzun vadede yapýlmasý gerekenlerle ilgili görüþlerimiz ilettik. Tüm gruplarýn katýlýmýyla gerçekleþtirilen toplantýda, görüþler irdelenip rapor haline getirilerek Bakanlýk yetkililerine iletildi. Toplantý sonunda çok sayýda bilim insanýn deðerli görüþleri ile oluþturulan raporun, körfezdeki kalýcý düzelmenin önünü açacak adýmlara vesile olmasýný diliyorum." diye konuþtu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doða Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalý Baþkaný ve Deniz Biyoloðu Prof. Dr. Ergün Taþkýn da balýk ölümlerinin su kütlesinde aþýrý artýþ gösteren bakteri türleri dinoflagellat ve siyanobakterinin, balýklarýn solungaçlarýný týkayarak solunumunu engellemesi sonucunda gerçekleþtiðini düþündüðünü vurguladý.

Ýzmir Körfezi'nin durumunun kronik bir hal aldýðýný kaydeden Taþkýn, þöyle konuþtu:

"Bu bölgeyi iyileþtirmek için ilk yapýlacak, karasal bölgeden bütün þehirsel, endüstriyel, tarýmsal girdilerin tamamen kesilmesi, herhangi bir kirlilik yükü verilmemesi. Arýtmanýn iyi çalýþmasý ve kapasitesinin arttýrýlmasý, ardýndan iç körfezde dip taramasý yapýlarak çýkan malzemeyi karada bertaraf etmek lazým. Bunlar yapýlsa dahi sonrasýnda karasal baskýyý ve girdiyi azaltmanýn sürekli hale getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde birkaç yýl sonra iç körfez gibi orta ve dýþ körfezdeki kirliliði konuþuyor olacaðýz."

Bilim Kurulu üyelerinin görüþlerinin deðerlendirildiði körfezle ilgili acil eylem planýnýn eylül ayý sonuna kadar açýklanmasý bekleniyor.

Kentte 20 Aðustos'ta Bayraklý ilçesi Turan Sahili'ne ölü balýklarýn vurmasý ve kötü koku sorununun ortaya çýkmasý sonrasý kirlilik kaynaðýnýn tespiti ve önüne geçilmesi için harekete geçilmiþ, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý bölgede inceleme baþlatmýþtý.

Ýnceleme kapsamýnda deniz suyu numuneleri, yetkili laboratuvar tarafýndan incelenmiþ, yapýlan deðerlendirmeler sonucunda balýk ölümlerinin, deniz suyu sýcaklýðýndaki artýþ, denizdeki kirlilik ve oksijen seviyesinin yetersiz olmasýndan kaynaklandýðý tespit edilmiþti.

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum baþkanlýðýnda 5 Eylül'de "Ýzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu" toplantýsý yapýlarak, Bilim Kurulu üyeleriyle çalýþma gruplarýnýn oluþturulmasý ve acil eylem planýnýn hazýrlanmasý kararlaþtýrýlmýþtý.