Ýzmir'de kriz patlak verdi! 18 bin iþçi iþ býraktý: Sözünü tut Tunç Soyer
ABONE OL

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nde ikramiye krizinin ardýndan bu sefer de 'geriye dönük alacaklar' krizi patlak verdi. Belediye þirketleri ÝZELMAN ve ÝZENERJÝ'de çalýþan 18 bin iþçinin toplu iþ sözleþmesinden kaynaklanan geriye dönük farklarý söz verildiði halde yatýrýlmayýnca, iþyerlerinde örgütlü DÝSK'e baðlý Genel Ýþ Sendikasý üyesi 18 bin çalýþan, dün sabah 20 ila 40 bin lira arasýnda deðiþen alacaklarý için yarým gün iþ býraktý. Sabah Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer'in makamýnýn bulunduðu Egemenlik Evi önünde toplanan iþçiler, Soyer'e 'Sözünü tut, alacaklarýmýzý yatýr' çaðrýsýnda bulundu.

'PARAMIZI ÝSTÝYORUZ'

Sabah'ýn haberine göre; Ýþçiler adýna açýklama yapan Genel Ýþ Ýzmir 3 No'lu Þube Baþkaný Faruk Saral geriye dönük alacaklarýnýn enflasyon karþýsýnda eridiðini belirterek, "Hizmeti üreten biz emekçiler isek ödemeler noktasýnda öncelik, alýn teri döken bu gülen yüzlerin olmalýdýr. Sonuna kadar sabýrla bekledik. Üretimden gelen gücümüzü kullanarak buradayýz, alacaklarýmýzý istiyoruz" dedi. Ödeme gerçekleþmezse iþçiler 1 Aðustos Salý günü de tam gün iþ býrakacak. Bu seferki eylemde sendika üyesi otobüs þoförlerinin de iþ býrakmasý gündeme gelebilecek.

METRO VE TRAMVAYDA GREV KAPIDA

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi ile Metro ve Tramvay iþletmelerinde örgütlü Demiryol Ýþ Sendikasý Ýzmir Þubesi arasýnda bir süredir devam eden toplu iþ sözleþmesi görüþmeleri uyuþmazlýkla sonuçlandý. Geçtiðimiz haftalarda iþyerine grev ilaný asan sendika, anlaþma saðlanmazsa 31 Temmuz sabah saat 05.00'ten itibaren greve gideceklerini duyurdu. Eðer taraflar el sýkýþmazsa Ýzmirliler pazartesi sabahý büyük þok yaþayacak. Sabahýn ilk ýþýklarý ile birlikte metro ve tramvay seferleri duracak. Her gün evden iþe iþten eve gidiþ geliþlerde metro ve tramvayý kullanan 100 binlerce kiþi büyük sorun yaþayacak.