Ýzmir'de palmiye fiyaskosu! Kentin simgesi iþ bilmezliðe kurban gitti
ABONE OL

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin iþ bilmezliði, kentin simgesi haline gelen palmiye aðaçlarýný yok olma tehlikesi ile karþý karþýya getirdi.

Mýsýr'dan ithal edilen palmiyelerle birlikte Türkiye'ye giriþi yaptýðý bilinen Kýrmýzý Palmiye Böceði, Ýzmir'deki palmiye aðaçlarýný tehdit etti. Son 4 yýlda sadece Kültürpark'ta 100 civarýnda 80 yýllýk palmiye aðacý hastalýk nedeniyle kesildi.

Tepkilerin giderek artmasý üzerine konuya iliþkin açýklama yapan Ýzmir Büyükþehir Belediyesi kent genelinde 2 bin 117 palmiye aðacýnýn hastalýk nedeniyle kesildiðini duyurdu.

Kentin simgesi haline gelen aðaçlarýn bir bir kesiliyor olmasý vatandaþlarýn büyük tepkisine neden oldu. Hastalýkla mücadele edip aðaçlarý kurtarmak varken kesilmesi tepki çekti.

NÝYE ÞÝMDÝYE KADAR GÖZ YUMULDU

Yaklaþýk 4,5 yýldýr görev süresi boyunca kýrmýzý palmiye böceði ile gerekli mücadeleyi yapmayýp aðaçlarýn kesilmesine seyirci kalan Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer'in aklý anca baþýna geldi.

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi, palmiyeleri içten kemirerek yok eden kýrmýzý palmiye böceðine karþý Türkiye'de ilk kez sismik sensör uygulamasý baþlatýldýðýný duyurdu. Açýklamada Fransa, Ýtalya, Ýsrail, Meksika gibi dünyanýn pek çok ülkesinde uygulanmakta olan sensör sistemi sayesinde hastalanan aðaçlara erken müdahale yapýlacaðý ifade edildi.

Ýzmir Büyükþehir Belediyesini kýrmýzý palmiye böceði ile mücadelede geç kalmakla suçlayan vatandaþlar ise "Madem böyle bir sistem vardý ve dünyanýn birçok kentinde uygulanýyordu niye daha önce Ýzmir'e getirilmedi? Bu kadar aðacýn kesilmesine neden göz yumuldu? Niye daha önce tedbir alýnmadý?" diyerek tepki gösterdi.

AÐAÇLARA SÝSMÝK SENSÖR

Uygulama kapsamýnda 'sismik sensör' adý verilen bir sistem kullanýlýyor. Her palmiye aðacýnýn üzerine bu sismik sensörler takýlýyor. Bunlar çok ileri derecede hassas sensörler olduðu için aðacýn içinde böceðin larvasý aðacý kemirmeye baþladýðýnda oluþturulan mikro düzeydeki titreþim hemen alýcýlar sayesinde önce uyduya, uydudan da cep telefonlarýna uyarý mesajý gönderiyor.

Böylece binlerce aðacý ilaçlamak yerine sadece hastalýklý aðaçlara ilaç tedavisi uygulanýyor. Aðaç içindeki larva ortadan kalktýðýnda sistem aðacý yeþil ve temiz diye gösteriyor.