Ýzmir'de Tunç Soyer'e isyan: Ýklim deðil, yönetim krizi
ABONE OL

Meteoroloji Genel Müdürlüðü günler öncesinden uyarmasýna raðmen Ýzmir, hafta sonu etkili olan saðanak yaðýþ, fýrtýna ve lodosa hazýrlýksýz yakalandý. Tüm bu olumsuzluklara bir de kronik altyapý eksikliði eklenince Alsancak 1. Kordon, Karþýyaka Sahil, Bostanlý ve Maviþehir adeta göle döndü. Sular altýnda kalan çok sayýda araçta büyük maddi hasar oluþtu, ev ve iþyerlerini su bastý. Ýzmir 1. Kordon'daki cadde ve sokaklarda ortaya çýkan görüntü Ýtalya'nýn su kanallarý ile ünlü kenti Venedik'i aratmadý. Deniz ve yaðmur sularýnýn çekilmesiyle birlikte yaþanan felaketin boyutlarý da yavaþ yavaþ gün yüzüne çýkmaya baþladý. Haftanýn ilk günü yaralarýný sarmak, su basan iþyerlerinde temizlik yapmak için dükkanlarýna koþan esnaf karþýlaþtýðý manzara karþýsýnda öfke ve üzüntüyü ayný anda yaþadý. Altyapý yetersizliðine isyan eden vatandaþlar yaþananlardan Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer'i sorumlu tuttu.

Sabah'ýn haberine göre, "Yaðmurluk giyip objektiflere poz vermekle bu iþler çözülmez baþkan" diyen iþyeri sahipleri, Soyer'in yaþananlarý iklim krizine baðlayan açýklamalarýna da isyan etti.

Her yaðmurda ayný sorunla karþý karþýya kaldýklarýný belirten esnaf "Tek suçlu iklim krizi mi? Belediyenin hiç mi suçu yok. Artýk yeter. Suçu iklim krizine atmakla bu sorunlar çözülmez. Baþkan bu iþten bu kadar kolay sýyrýlamaz. Artýk laf deðil icraat istiyoruz." diye konuþtu.

Ýzmir Büyükþehir Belediyesini yaþananlara seyirci kalmakla suçlayan Prof. Doktor Yaþar: "1.5 ay önce jeoloji mühendisleri odasý ile bir görüþme yaptýk. Bu konularla ilgili 22 Aralýkta bir Çalýþtay yapma kararý aldýk. Normal koþullarda konunun uzmanlarýný belediyenin bir araya toplayýp ne tür önlemler alýnabilir masaya yatýrmasý lazýmken iþ bize düþtü. Maalesef belediye yaþananlara seyirci kalmayý tercih etti." dedi.

LODOS DENÝZÝ YÜKSELTÝYOR

Bu nedenle sahil þeridini her yaðmurda su bastýðýný belirten Yaþar, "Bundan sonra da büyük su baskýnlarý olacaðýný söyleyebilirim. Þubat aylarýnda þiddetli lodos deniz seviyesini 60-70 santim þiþirir. Bunlar bizim beklediðimiz þeyler. Tedbir alýnmadýðý sürece bu yükselimler daha sýk devam edecektir. Böyle giderse 40 yýl sonra Fuar ya da Basmane'de de deniz suyu görürsek þaþýrmayalým" dedi.

BÜYÜKÞEHÝR SEYÝRCÝ KALMAKTAN BAÞKA BÝRÞEY YAPMIYOR

Yaþar, bunun siyaset üstü konu olarak ele alýnmasý gerektiðini belirtip: "Bu uzun soluklu bir iþ. Alýnan kararlar 3 senede 5 sene de hayata geçirilecek iþler deðil. Devamlýlýk þart. Arkadan gelen belediye baþkanlarý da bu çalýþmalarý sürdürmeli." diye konuþtu.

HOLLANDA DA ÇUKURDA AMA...

Ýzmir Kordon Ýþ Adamlarý Derneði Baþkaný Ömür Þanlý küresel ýsýnmaya baðlý olarak deniz suyundaki yükselmenin sadece Ýzmir'de deðil dünyanýn diðer ülkelerinde de yaþandýðýný söyledi. "Ýnþallah bir daha bunlarý yaþamayýz" diyen Þanlý: "Hollanda denizin bir metre altýnda. Burada birçok önlem alýnmýþ. Hiçbir þekilde mazeret olmadan insanlar yaþamlarýna devam ediyorlar. Balýkçý Kasabasý Valemdam, denizin bir metre altýnda ama hiçbir þekilde su baskýnlarý olmuyor ya da yaðmur yaðdýðýnda su birikmiyor, kaybolup gidiyor. Meclis üyelerinden oluþan, içinde bilim adamlarýnýn da yer aldýðý bir heyet oluþturulabilir. Gidip buralarda incelemelerde bulunulabilir. Bu insanlar sorunu nasýl çözmüþ bakýlýr, incelenir, benzer uygulamalar burada da yapýlabilir. Kordon'da giderler denizin altýnda kalýyor. Bu giderler yükseltilip dalga kýranlar oluþturulmasý lazým ki deniz suyu dalgakýrana çarpýp geri dönsün." diye konuþtu.

"BELEDÝYE FOSEPTÝKTEKÝ DENÝZ SUYUNU ÇEKTÝ, ÜCRETÝ FATURAYA YANSITACAK"

Birinci Kordon'da sular altýnda kalan restoranýn teknik þefi Osman Taþer (40) "Dalga karayý aþýnca hep restoranýmýz sular altýnda kalýyor. Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'ne defalarca söyledik. Dalganýn karaya geçmemesi için 3 metre duvarý yükseltseler bunlar olmayacak. Çok basit önlemler ancak yapýlmýyor. 150 bin zararýmýz var. Cumartesi geceden beri buzdolabýndaki ürünlerimiz bozuldu. Camlarýmýz kýzýldý. 30 personelimiz çalýþýyor. Temizlik bitene kadar müþteri alamayacaðýz. Ciro kaybýmýz da olacak. ÝZSU ekipleri deniz sularýnýn doldurduðu fosseptik çukurunu çekerken görevlilerin ilk sorduðu soru 'su aboneliðiniz var mý?' oldu. 'Neden' dedik. Su faturamýz olmasa suyu çekmeyecekler. Yaptýklarý iþlemi faturaya yansýtacaklarmýþ" diye konuþtu.

500 BÝN LÝRA ÜZERÝNDE ZARARIMIZ VAR

Zafer Aksaç, "Tahmini hasarýmýz 100 bin lira civarý. Elektrik tesisatýmýz ne durumda, buzdolaplarýmýz ne durumda bilmiyoruz. Buzdolabýndaki mallarýmýz bozulmuþ olabilir. Onlarý zararýmýza eklemedik. 2 gündür ciro kaybýmýz da var" dedi.

Alsancak'taki terlik maðazasý müdürü Füsun Bulur, "Elektronik eþyalarýmýz, mobilyalarýmýz ve ürünlerimiz zarar gördü. Ürün stoðumuzun hemen hemen yarýsý kullanýlamaz hale geldi. 10 yýldýr müdürlük yapýyorum. Maðazamýzda görev yaptýðým sürede 4 kere su bastý. 500 bin lira zararýmýz var" dedi.

KENDÝ BAÞIMIZIN ÇARESÝNE BAKIYORUZ

Kýbrýs Þehitleri Caddesi'ndeki lokantanýn sahibi Gürhan Kiriþ, "Yetkililerden kimse gelmedi. 50 bin liralýk bir hasarýmýz var. Kendi baþýmýzýn çaresine bakýyoruz. Buzdolaplarýmýzdaki etler de bozuldu. Yan dükkan da bana ait. Yan dükkanda 70-80 kg etim vardý. Onlar da kullanýlamaz hale geldi. Onlarla birlikte 100 bin lira zararým vardýr. Buzdolaplarý da bize zimmetli. Onlar da bozulduysa biz yaptýrmak ya da yenisini almak zorunda kalacaðýz" dedi.

3 DAKÝKAYLA HAYATTA KALDIM

Apartman görevlisi bir çocuk babasý Yýlmaz Koçtürk (51), "Çerkez Ýbrahim Apartmaný'nda görevliyim. Yaþadýðým yer kot altýnda kalýyor. Cumartesi gecesi uyuyordum. Gece saat 03.15 sýralarýnda su damlama sesini duydum. Sonra uyandým. Kameraya baktým yolu suyun yolu kapladýðýný gördüm. Ardýndan terliðimi giydim, telefonumu aldým dýþarý kaçtým. Ben çýktýktan sonra o an sular içeri gelmeye baþladý. Elektrikler kesildi. Eðer dýþarý çýkmasaydým þu an yaþamýyor olabilirdim. 3 dakikayla hayatta kaldým. Verilmiþ sadakam varmýþ. Tüm eþyalarým, evim sular altýnda kaldý. Tüm eþyalarým kullanýlamaz hale geldi. Daha önce ufak tefek su baskýnlarý oluyordu ancak ilk kez böyle büyük boyutlu su baskýný oldu. Suyun boyu evin içinde 4.5 metreyi buldu" þeklinde konuþtu.

37 MÝLYON BOÞA GÝTTÝ

Yaþananlardan sadece Kordon ve Alsancak deðil Karþýyaka Maviþehir de nasibini aldý. Ýzmir Büyükþehir Belediyesi 2021 yýlýnda 37 milyon lira harcayarak hayata geçirdiði önlemler sonuçsuz kaldý. Tunç Soyer'in 'Çözdük. Bir daha su basmayacak" dediði Maviþehir'deki yüksek katlý yapýlarýn bulunduðu bölge de deniz sularýna teslim oldu. Çok sayýda araçta maddi hasar oluþurken vatandaþlar evlerinde mahsur kaldý. Soyer'e tepki gösteren Maviþehir sakinleri: "Hani çözmüþtün. Deniz suyu basmayacaktý. Artýk lafý býrak. Ýþ yap" diyerek isyan etti.