Ýzmir'deki kentsel dönüþüm skandalýnda yeni geliþme: Durduruldu
ABONE OL

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin Örnekköy'de kentsel dönüþüm projesi kapsamýnda inþa ettiði toplu konutlarýn eksik demir ve hatalý beton kullanýmý nedeniyle Karþýyaka Belediyesi tarafýndan mühürlenmesinin yankýlarý sürerken, söz konusu inþaatlarla ilgili yeni geliþme yaþandý. Gazete haberlerini ihbar kabul edip resen inþaatlar ile ilgili inceleme baþlatan Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Ýzmir Ýl Müdürlüðü, hem kooperatif yapýsýnda hem de yapýlan imalatlarda birtakým usulsüzlükler belirledi. Sabah'ýn haberine göre, Müdürlük, kentsel dönüþüm projesi kapsamýnda yapýmý devam eden inþaatlarýn durdurulmasýný istedi. Müdürlük ayrýca konutlarýn yapýmýný üstlenen kooperatif yöneticileri hakkýnda da görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suçu iþledikleri iddiasý ile Ýzmir Cumhuriyet Baþsavcýlýðý'na suç duyurusunda bulundu. Ayrýca Ýzmir Büyükþehir Belediyesi iþtiraki ÝZBETON'un kamu zararýna neden olduðu tespit edildi ve Ýçiþleri Bakanlýðý'ndan müfettiþ talebinde bulundu.

ONAYSIZ BETON ATILMIÞ

Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðü tarafýndan oluþturulan komisyon, iþin fenni mesullerince onay verilmeden demir ve beton imalatý yapýldýðýný belirledi. Yeniden teknik olarak inceleme talep edildi. Ýl müdürlüðü tarafýndan alýnan beton karot örneklerinin bir kýsmýnýn standart dýþý olduðu görüldü.

KAPATILMASINI ÝSTEDÝ

Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer, demir eksikliði ve beton kalitesinde istenilen standartlarýn olmadýðý tespitini ilk olarak yapan belediyeye baðlý Kentsel Dönüþüm Daire Baþkanlýðý'nýn kapatýlmasý için düðmeye basmýþ, karar tepkiyle karþýlanmýþtý.

BELEDÝYE MÜHÜRLEMÝÞTÝ

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi tarafýndan Örnekköy'de Ýþ Ýnsanlarý Yapý Kooperatifi'ne yaptýrtýlan kentsel dönüþüm projesi inþaatý, geçtiðimiz haftalarda eksik demir ve hatalý beton kullanýmý gerekçesi ile Karþýyaka Belediyesi tarafýndan mühürlenmiþti. Skandalýn patlak vermesi üzerine Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer hatalý imalatlarýn 300 metrekarelik bir alaný kapsadýðýný öne sürüp o imalatlarýn yýkýlacaðýný açýklamýþtý.

SOYER GÖRÜLMEMÝÞ USULSÜZLÜÐE ÝMZA ATTI

AK Parti Ýzmir Milletvekili ve Gençlik Kollarý Genel Baþkaný Eyyüp Kadir Ýnan, Tunç Soyer'i kentsel dönüþüm konusunda eleþtirdi. "Kentsel dönüþümde, Türkiye'de görülmemiþ usulsüzlüðe imza attýnýz!" diyen Ýnan açýklamasýnda Soyer'e; "Bu tarihi rezilliði hangi akla mantýða hizmet ederek yaptýnýz?" dedi.