''Ýzmir'i bugünkü felaketle karþý karþýya býraktýlar''
ABONE OL

Saygýlý, AK Parti Ýl Baþkanlýðýnda düzenlediði basýn toplantýsýnda, kentin en önemli konusunun körfezdeki çevre krizi olduðunu belirtti.

Önceki dönemde Ýzmir Büyükþehir Belediyesini, Çiðli Atýk Su Arýtma Tesisindeki 4. fazýn devreye sokulmasý için defalarca uyardýklarýný kaydeden Saygýlý, belediyeden uyarýlara yanýt gelmediðini söyledi.

Bilal Saygýlý, bilim insanlarýnýn körfezi "son 25 yýlýn en kirli dönemi" olarak nitelendirdiðini anýmsatarak, "CHP'li belediyenin baþarýsýz çevre yönetimi, Ýzmir Körfezi'ni adeta bir zehir çukuruna çevirdi. Ama önceki Ýzmir Büyükþehir Belediye yönetimi ipe un sere sere, ayaðýný sürüye sürüye Ýzmir'i bugünkü felaketle karþý karþýya býraktý." ifadesini kullandý.

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnýn, körfezdeki kirliliðe iliþkin çalýþma baþlattýðýný hatýrlatan Saygýlý, Ýzmir Körfezi Bilim Kurulunca hazýrlanan 15 maddelik "Ýzmir Körfezi Acil ve Kýsa Vadeli Eylem Planý"ný incelediðini, 13 maddenin belediyenin sorumluluðunda olduðunu aktardý.

Saygýlý, 2016'da Ýzmir Büyükþehir Belediyesi ile Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnýn, körfezin temizliðine iliþkin imzaladýðý protokol çerçevesinde, Bakanlýðýn bugüne kadar 600 bin metreküp temizlik yaptýðýný belirterek, "Navigasyon kanalýný hýzlandýrýyoruz. Þu an kapasiteyi arttýrdýk, Bakanlýk acil bir þekilde ÇED ile birlikte kasým ya da aralýk ayýnda navigasyon kanalý ile ilgili taramaya baþlýyor." bilgisini paylaþtý.

Bilim Kurulunca, körfezin ana kirliliðinin karasal, evsel atýk olduðunun ortaya konduðunu vurgulayan Saygýlý, "Çiðli Atýk Su Arýtma Tesisinin þu an çevre faaliyet belgesi bile yok. Yýlda 102 milyon lira elektrik tasarrufu almasý gerekirken, devletten teþvik almasýna engel oluyor. Yani enerji teþviði bile alamýyor. Oradaki Sürekli Atýksu Ýzleme Sistemleri'ni her gün düzenli, standartlara uygun deþarj ettiðini belgelemesi lazým, belgeleyemediði için sistem kapalý. Bundan dolayý da ceza yemiþ durumdalar." diye konuþtu.

Saygýlý, Ýzmir Körfezi Acil ve Kýsa Vadeli Eylem Planý'nýn 15. maddesini önemsediklerini aktararak, þöyle devam etti:

"Ne diyor 15. madde, 'Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý koordinesinde kamu kurum ve kuruluþlarý, üniversite ve sivil toplum kuruluþlarý, Ýzmir Körfezi'nin korunmasý, su verimliliði, deniz çöpleri gibi konularda farkýndalýðýn artýrýlmasý amacýyla sürekli eðitim programlarý yürütecek.' Körfez 25 yýldýr o kadar kötü yönetildi ki çöplük haline geldi. Vatandaþlarýmýz artýk buraya çöp atmayý normal görür hale geldi. O yüzden 15. maddeyi önemsiyoruz. Bir taraftan belediye bir taraftan kamu kurumlarý görevler üstlenirken ben de dahil tüm Ýzmirliler bu körfezi çöp olarak görmekten çýkarýp koruyalým."

AK Parti'li Saygýlý, Ýsrail'in Orta Doðu baþta olmak üzere tüm yerküreyi ateþ çemberi içine almak istediðine dikkati çekerek, "Ama unutulmasýn ki ateþ çemberinin içinde kalan her akrep gibi Ýsrail de kendi sonunu hazýrlamakta, bu eylemleriyle sonun baþlangýcýna davetiye çýkarmaktadýr. Ýsrail kadýn, çocuk, yaþlý demeden masum sivillere ölüm kusan bir zulüm mekanizmasýdýr. Bu mekanizma bugün Lübnan'da cinayetlerine devam etmektedir. Bu psikopat eylemleri, lanetle kýnýyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

- "ORTAK BÝR ÝRADEYLE OLUÞTURULDU"

Gazetecilerin, Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Cemil Tugay'ýn, Ýzmir Körfezi Acil ve Kýsa Vadeli Eylem Planý'ný imzalamadýðý yönündeki iddialarý sormasý üzerine, eylem planýyla ilgili toplantýya katýlan Ýzmir Büyükþehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Baþkanvekili Hakan Yýldýz, þu yanýtý verdi:

"Tüm maddeler üzerinde Ýzmir Büyükþehir Belediyesinin bürokratlarý görüþ bildirdiler. Hatta 11. madde ortak bir iradeyle oluþturuldu. Cemil Bey toplantýdan bir ziyaret nedeniyle ayrýlmak zorunda olduðunu belirterek ayrýldý. Bundan dolayý imza koymama noktasýnda bir duruþu olduðunu düþünmüyorum çünkü tüm maddelere fikir verdiler, tüm maddeler üzerinde de görüþler alýnarak neticeye varýldý ve bu þekilde konu kapatýldý. Bize sadece o gün, Cemil Bey olmadýðý için diðer bürokratlarýn imza koymadýðý söylendi. Yani üst makamýmýz yok diye. Yoksa bu 15 maddenin her birinde büyükþehir bürokratlarýnýn net görüþleri var."