Ýzmir'in körfez çilesi! Vatandaþlar pencerelerini açamaz hale geldi
ABONE OL

Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer kentteki kötü koku sorununu bitirdiðini açýklasa da Ýzmir hâlâ pis kokuyor. Soyer geçtiðimiz günlerde sosyal medyadan "'Gelecek sene koku sorununu bitireceðiz' dediðim aný dün gibi anýmsýyorum. 2022'nin Aðustos'uydu. Ve baþardýk. Ýzmir genelinde %90 oranýnda kokuyu azalttýk. Kökünü kazýmaya çok az kaldý" açýklamasýný yapmýþtý. Ancak Ýzmir'in pis koku çilesi bir türlü bitmedi. Özellikle Balçova, Konak, Karþýyaka ve Çiðli bölgesinde yaþayan Ýzmirliler, evde cam bile açamaz halde.

KANALÝZASYON VE YAÐMUR SUYU HATTI BÝR

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi AK Parti Grup Baþkanvekili Özgür Hýzal, kokunun kaynaklandýðý derelerin görünürde temizlendiði, ancak Körfez altýndaki atýk sulardan kaynaklanan kokunun sürdüðü bilgisini verdi. Hýzal, "Sorunun ilk nedeni körfezin kirliliði, ikincisi altyapý yetersizliði. Geliþmiþ þehirlerde kanalizasyon ve yaðmur suyu hattý ayrý olur. Ýzmir'de büyük oranda birleþik" dedi. Soruna kalýcý çözümler üretilmediðini anlatan Hýzal, "Derelerdeki kokuyu önlemek için geçici çözümler ortaya konuluyor. Kireçle derelerin kokusunu önlemeye çalýþýyorlar" diye konuþtu.

BALKONA ÇIKAMIYOR, CAM AÇAMIYORUZ

Çiðli'deki kokunun ana kaynaðý ise bölgede bulunan Harmandalý çöp depolama alaný. Çiðli Cumhuriyet Mahallesi Muhtarý Dursun Ali Kazar, "Çiðli'de biz koku problemini yýllardýr yaþýyoruz. Herhangi bir azalma yok. 'Koku yok' diyenin burnu koku almýyordur. Dava açtým, kazandým. Harmandalý'nýn kapatýlacaðýný söylediler, onu bekliyoruz" dedi. Çiðli'de yaþayan vatandaþlar ise balkona çýkamadýklarýný, dýþarýda duramadýklarýný söyledi. "Sürekli eve kapanýp klima açmak zorunda mýyýz?" diye soran Çiðlililer, bu sorundan çok sýkýldýklarýný vurguladý.

  • izmir pis koku
  • körfez atýk sularý
  • Tunç Soyer açýklama