KPSS Lisans sýnavýnýn Genel Yetenek-Genel Kültür sýnavýndan çýkan adaylar sýnavda çýkan sorularýn cevaplarýný araþtýrýyor. Sýnavýn Genel Kültür alanýnda 'Ýznik iþgal edilince Selçuklu baþkenti ne zaman kim tarafýndan Konya'ya taþýndý?' sorusu çýktý. Bilgiye dayalý olan sýnavda adaylar ilk oturumu tamamladý. Sýnavdan çýkanlar tarihte Selçuklu'nun Konya'yý baþkent yapýþýný araþtýrmaya baþladý. Peki Ýznik iþgal edilince Selçuklu baþkenti ne zaman kim tarafýndan Konya'ya taþýndý? Ýþte KPSS'de çýkan o sorunun cevabý
KPSS lisans oturumlarý 2020 yýlýnda genel yetenek genel kültür sýnavý ile baþladý. Adaylar memur olmak için ter döktüler. Sýnavdan çýkan adaylar Selçuklu döneminde Konya'nýn baþkent olmasý hakkýnda araþtýrma yapýyorlar. Ýþte tarihte Selçuklu'nun Ýznik'ten Konya'ya taþýnmasýnýn ayrýntýlarý...
ÝZNÝK ÝÞGAL EDÝLÝNCE SELÇUKLU BAÞKENTÝ NE ZAMAN, KÝM TARAFINDAN KONYA'YA TAÞINDI?
Bizanslýlar zamanýnda Konya bugünkü Alaeddin tepesine kurulmuþ kutsal bir þehirdi. Malazgirt’ten kýsa bir süre sonra Kutalmýþoðlu Süleyman Toros daðlarýrýný aþarak Orta Anadolu’daki birçok þehir ve kasabalarý zaptederek Ýznik’i kendisine baþkent edinmiþti. Bu olay 1075- 80 yýllarý arasýnda gerçekleþmiþtir. Konya bu tarihlerde Türkler’in eline geçecektir.
1095 yýlýnda I. Haçlý dalgasý baþlayýnca Haçlý ordularý Ýstanbul’u geçerek Selçuklularýn ilk baþkenti Ýznik’i zaptettiler. I. Kýlýç Arslan Haçlýlarýn önünden geri çekildi. Fakat Haçlýlar geçici bir süre Konya’yý aldýlar. Türkler Ýç Anadolu’da kendilerine bir savunma hattý oluþturdular. Akþehir, Uluborlu ve Honaz. I. Kýlýç Arslan Malatya’yý merkez edinse de baþarýlý olamadý. Oðullarý Arap, Mesut ve Þehinþah Türkleri Bizans’a karþý korudular.
Süleyman Þah 1076 yýlýnda Konya'yý Anadolu Selçuklularý'nýn baþkenti yapmýþ, bilahare baþkent 1080 yýlýnda Ýznik'e taþýnmýþtýr. Ýlk haçlý seferi sýrasýnda Ýznik þehri tekrar Bizans'ýn eline geçmiþ, sultan I. Kýlýçarslan da 1097 tarihinde baþþehri tekrar Konya'ya taþýmýþtýr. Bu tarihten 1277 yýlýna kadar Konya aralýksýz Anadolu Selçuklu Devleti'nin baþkenti olmuþtur.
I. Alaeddin Keykubad (1220-1237) devrinde þehrin etrafýna muhkem bir sur inþa edilmiþtir ve Konya Anadolu'nun en büyük þehri olmuþtur.[5] Selçuklular devrinde þehirde cuma namazý kýlýnan yedi büyük cami vardý. Toplam þehir nüfusu 45.000-50.000 arasýnda tahmin ediliyor.
Konya’nýn baþkent olma süreci Þehinþah ve Sultan Mesut ile baþladý. Ancak Konya’nýn savunma ile ilgili problemleri Alaeddin Keykubat’a kadar devam etti. Alaeddin Keykubat dönemi ile beraber þehrin etrafýna surlarýn yapýmý ile beraber Konya vazgeçilmez bir baþkent olmuþtur.
1071 senesinde Malazgirt Ovasý'nda yapýlan Malazgirt Savaþý'ndan önce Anadolu üzerine keþif harekatlarý düzenleyen Türkler ve Anadolu'yu tanýyan Büyük Selçuklular, bu savaþ sonucu Anadolu'nun büyük bir kýsmý ile beraber Konya'yý da, ele geçirmiþler ve bölgedeki uzun Bizans hakimiyetine son vermiþlerdir.
KPSS'DE ÇIKAN DÝÐER SORULAR AÞAÐIDAKÝ GÝBÝDÝR