Jandarma 2500 yıllık tarihi eser ele geçirdi
ABONE OL



Jandarma Komutanlığı ekipleri Türkiye'nin çeşitli yerlerinden toplanan çok sayıda tarihi eserin Almanya'ya götürüleceği ihbarı üzerine harekete geçti. Plakası önceden belirlenen TIR, Edirne otoban gişelerinde jandarma ekiplerince durduruldu. Sürücü A.H. gözaltına alınırken, TIR da Kapıkule Gümrük Kapısı'ndaki x-ray cihazından geçirildi. Dorsenin yan kısmında kalan küçük depo içerisinde yoğunluk tespit edilmesi üzerine yapılan aramada Roma Dönemi'ne ait tanrıça başı, Hristiyan ayinlerinde kullanılan 2 haç, üzerinde Pers Okçusu kabartması bulunan altın sikke, Klasik Yunan Dönemi'ne ait altın inkuzum sikke, gümüş Helenistik Dönem sikkesi ve tören kabı olarak bilinen seramik kap ele geçirildi.


2500 YILLIK ALTIN SİKKE


Tarihi eserleri bilirkişi olarak inceleyen Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü ve Görsel Kültür Programı Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, 'Pers Okçusu' sikkesinin nadir rastlanan bir eser olduğunu ifade ederek şunları söyledi:


"Yaptığımız bilirkişi incelemesinde çok ilginç parçalara rastladık. Bunların içindeki en ilginç olanı ise altın ahamenid sikkesi. Bu sikke üzerinde bir Pers Okçusu resmedilmiş durumda. Günümüzden yaklaşık olarak 2500 yıl öncesine giden bir parça olarak teşhis ediliyor. Trakya müzelerinde bu sikkeden yok, çok nadir rastlanan bir sikke bu. Bir de altın inkuzum var, üzerindeki buluntulardan Klasik Dönem'i hatırlatıyor. Gümüş sikkeler üzerinde Helenistik ve Klasik dönemlere ait. Roma İmparatorluğu'na ait sikkeler var. Bir tanesinin üzerinde net olarak imparatorun adı yazıyor. Mermer büst var. Muhtemelen bir binaya bitişik olarak kullanılmış, bir tanrıça başı. Üzerindeki kalıntılara bakarsak Seleni başı olma ihtimali yüksek. Diğer objeler birbirleriyle bağlantılı haç. Orta Çağ'da kullanılan Hristiyan objesi. Her ikisinin de kilise törenlerinde kullanılmış olduğu net olarak ortaya çıkıyor. Seramik bir kap var; Milattan Sonra 9'uncu yüzyılda kullanılan bir obje."


Ele geçirilen tarihi eserler Edirne Müze Müdürlüğü'ne teslim edilirken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.