Yüksek inþaat mühendisi, mimar ve deprem uzmaný Yoshinori Moriwaki, depremlere hazýrlýk için tatbikatlarýn artýrýlmasý önerisinde bulundu.
Moriwaki, Kýrklareli Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Deprem Gerçeði" konferansýnda yaptýðý konuþmada, dünyanýn bazý bölgelerinde ciddi deprem riski olduðunu söyledi.
Türkiye'nin de deprem riski bulunan ülkeler arasýnda yer aldýðýný ifade eden Moriwaki, Endonezya'dan baþlayan fay hattýnýn, Çin, Hindistan ve Ýran üzerinden Türkiye'ye ulaþtýðýný kaydetti.
Moriwaki, Türkiye'de deprem riskinin en az olduðu kentin Kýrklareli olduðunu dile getirdi.
Marmara Bölgesi'nin depremlere karþý çok riskli olduðunu vurgulayan Moriwaki, "Ýstanbul birinci tehlike kuþaðýnda, kýpkýrmýzý. Ankara fay hattýndan uzak, kayalýk bölgede." dedi.
Depremlere karþý duyarlý ve bilinçli olunmasý gerektiðine dikkati çeken Moriwaki, her an deprem olacakmýþ gibi hazýrlýk yapýlmasý gerektiðini anlattý.
Eðitim kurumlarýnda depremlere karþý sýk sýk tatbikatlar yapýlmasý önerisinde bulunan Moriwaki, þöyle konuþtu:
"Özellikle ilkokullarda senede bir kez yapýlan tatbikatlar yetersiz. Japonya'da tehlikeli bölgelerde ayda bir kez tatbikat yapýlýyor. Tatbikatý ne kadar fazla yaparsak o kadar iyi. Küçük yaþta eðitim önemli. Depreme hazýr olmak lazým. Belediye, hükümet, okullar, þirketler ve aileler, herkes tek tek depreme hazýr olmalý. Hep beraber depreme hazýr olursak hasarý yüzde 70 azaltabiliriz. Yüzde 70 büyük bir rakam. Japonlar bunu anladýðý için gerekli önlemleri alýyor. Türkiye'de maalesef yapýlmýyor."
Moriwaki, konuþmasýnýn ardýndan öðrencilerin sorularýný cevapladý.