Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Türkmen, Yedisu fayýna dikkati çekti: Uzun süredir sessizlik olduðundan orada stres birikimi söz konusu
ABONE OL

Prof. Dr. Türkmen, AA muhabirine, Malatya'nýn Kale ilçesinde saat 10.46'da meydana gelen 5,9 büyüklüðündeki depreme iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Malatya'daki depremin, 24 Ocak 2020'de Elazýð'da meydana gelen 6,8 büyüklüðündeki depreme yakýn bir hatta gerçekleþtiðini belirten Türkmen, "Bu deprem, Doðu Anadolu Fay Zonu'nda Yeþilyurt ve Pütürge arasýnda dört beþ parçadan oluþan bir fay zonu üzerinde meydana geldi. 6 Þubat depreminde meydana gelen büyük yer hareketlerinden tetiklenen artçý bir deprem. Bu bölgede büyük depremin arkasýndan büyüklüðü 6'ya kadar olacak artçý depremler bekliyorduk." diye konuþtu.

Malatya'da 5,9 büyüklüðünde deprem! 187 kiþi etkilendi

HASARLI BÝNALARDAN UZAK DURUN UYARISI

Türkmen, vatandaþlarýn korkmasýna gerek olmadýðýný ancak hasarlý binalardan uzak durulmasýný istedi.

Anadolu'nun tektonik açýdan deprem kuþaðýnda yer aldýðýný hatýrlatan Türkmen, bunun için depreme dirençli alanlarýn oluþturulmasý gerektiðini söyledi.

Baþkan Erdoðan Vali Yavuz'u aradý

YEDÝSU FAYINA DÝKKATÝ ÇEKTÝ

Türkmen, Yedisu fayýna dikkati çekerek, "Bu depremin Adana'ya bir etkisi yok, Doðu Anadolu Fay Hattý'nýn doðuya doðru stres birikimiyle ilgili. Erzincan ile Tunceli arasýndaki Yedisu Fay Zonu'nda uzun süredir sessizlik olduðundan orada stres birikimi söz konusu, o fay üzerinde sismik boþluk mevcut. Orada bir deprem olasýlýðý var ve bekleniyor." diye konuþtu.

6 ilde eðitime 1 gün ara verildi

Doðu Anadolu Fay Zonu'nda meydana gelen depremlerde 6 Þubat 2023'teki depremlerin etkisinin bulunduðunu vurgulayan Türkmen, þunlarý kaydetti:

"Bu olan depremlerin hepsi 6 Þubat depremlerinin etkisiyle oluþan stres aktarýmýyla ilgili. Yani o büyük depremin arkasýndan artçý olabilecek, o deðerin altýnda beklenecek depremler. Özellikle deprem dirençli yerleþim alanlarý oluþturmamýz lazým."