KADEM ''Þiddete Seyirci Kalma'' kampanyasý baþlattý
ABONE OL

Fatih'teki Sepetçiler Kasrý'nda gerçekleþtirilen programda KADEM'in "Þiddete Seyirci Kalma" kampanyasýnýn zeminini oluþturan ve 25 Kasým Kadýna Yönelik Þiddete Karþý Uluslararasý Mücadele Günü kapsamýnda gerçekleþtirdiði araþtýrmanýn sonuçlarý kamuoyu ile paylaþýldý.

Programda konuþan KADEM Yönetim Kurulu Baþkaný Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoðlu, dünyada kadýnlarýn özel ve kamusal alanda farklý þiddete maruz kaldýðýný, bu gerçeðe dikkat çekmek adýna 25 Kasým'ýn önemli bir gün olduðunu söyledi.

Kadýna yönelik þiddeti en aðýr þekliyle Gazze'deki kadýnlarýn ve çocuklarýn yaþadýðýný, saldýrýlar sonucunda 50 binden fazla insanýn hayatýný kaybettiðini belirten Gümrükçüoðlu, "Hayatta kalanlar açlýkla susuzlukla ve çeþitli hastalýklarla mücadele ediyor. Gazze halký dünyanýn gözü önünde aslýnda þiddetin tüm türlerini hep birlikte yaþýyor. Duamýz bu savaþýn ve saldýrýlarýn bir an önce son bulmasý, kalýcý bir barýþýn tesis edilmesi. O zamana kadar Ýsrail'in yaptýðý bu vahþete her platformda tepki göstermeye, savaþý destekleyen markalarý boykot etmeye ve Gazze'ye maddi ve manevi desteðimizi devam ettirmeye gayret edeceðiz." ifadelerini kullandý.

KADEM'in 11 yýldýr kadýna yönelik þiddetle mücadele eden bir sivil toplum kuruluþu olduðunu vurgulayan Gümrükçüoðlu, þöyle konuþtu:

"Tüm çabamýz þiddet ortaya çýkmadan bunun önünü alabilmek ve kadýný koruyabilmek. Eðer þiddet vuku bulmuþsa da her türlü desteði ve kadýnýn iyi halini kazanmasýna yardýmcý olmak, bir daha þiddete maruz kalmamasý için de elbette gerekli tedbirleri almak. Bu doðrultuda þiddetin tüm türleriyle öncüllerini, belirtilerini, aþamalarýný ve koruma yollarýný ele alan bir dizi çalýþmalar yapýyoruz. Kadýnlara sahip olduklarý haklarýný, yasal güvencelerini, þiddetten korunma yollarýný, þiddet karþýsýnda neler yapabileceklerini tek tek anlatýyoruz. Ailelere, öðretmenlere, hatta ilkokuldan baþlayarak tüm öðrencilere yönelik programlar geliþtiriyoruz, materyaller hazýrlýyoruz."

- DÝZÝLERDEKÝ KADINA YÖNELÝK ÞÝDDET ARAÞTIRMASININ SONUÇLARI

Gümrükçüoðlu, geçmiþ yýllarda kadýna yönelik þiddetle mücadele kapsamýnda gerçekleþtirdikleri çalýþmalarý anlattý. Bu yýlki kampanyanýn sloganýnýn "Þiddete Seyirci Kalma" olduðunu dile getiren Gümrükçüoðlu, uzun zamandýr gündemlerinde olan medyada kadýna yönelik þiddet konusunda araþtýrma yaptýklarýný söyledi.

Araþtýrma kapsamýnda geçen yýl hem televizyonda hem dijital mecrada yayýnlanan ve en çok izlenen 14 yerli yapým diziyi kadýna yönelik þiddet baðlamýnda incelediklerini belirten Gümrükçüoðlu, "Bu araþtýrmayla dizilerde iþlenen þiddet türlerini, bu türlerin oranlarýný, yaygýnlýðýný, izleyicilerin dizilerdeki kadýnýn þiddete dair farkýndalýðýný ve þiddet sahnelerinden etkilenme durumlarýný ölçtük. Bir nevi yerli dizilerin detaylý þiddet haritasýný çýkardýk." diye konuþtu.

Gümrükçüoðlu, "Ýncelemeye konu olan 14 dizide toplam 327 bölüm izlendi uzmanlarýmýz tarafýndan. Bu bölümlerde 3 bin 113 kadýna yönelik þiddet sahnesi tespit edildi. Bu 14 dizide en çok karþýlaþýlan þiddet türlerine baktýðýmýzda yüzde 51 oranýnda psikolojik þiddetin baþý çektiðini gördük. Yüzde 24 oranýnda sözlü þiddet, yüzde 11 oranýnda karmaþýk ve çok boyutlu þiddet, pek çok þiddeti kadýnýn bir arada yaþamasý, yüzde 8 oranýnda da fiziksel þiddeti tespit ettik." bilgisini paylaþtý.

Fiziksel þiddetin psikolojik þiddete oranla daha az olmasýnda Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) uyguladýðý düzenlemelerin etkili olabileceðine dikkati çeken Gümrükçüoðlu, þöyle devam etti:

"Bir önemli konu da þu; kurgu içerisinde kadýna yönelik þiddet sebebiyle resmi kurumlara baþvuru ve yardým talebi yalnýzca 4 sahnede ekrana yansýmýþ. Halbuki bu konuda KADES olsun, diðer alanlarda olsun yardým alabilecekleri, hemen karakol veya savcýlýða gidebilecekleri pek çok alan açýkken sahnelerde bunu göremiyoruz. Adalet sistemine olan güveni de zedeliyor açýkçasý. Dizilerde kadýn bir yandan þiddetin maðduru olarak resmediliyor ama bir taraftan da þiddeti yeniden üreten figürler olarak kodlanmýþ. Bu da çok sorunlu bir bakýþ açýsý. Diziler aracýlýðýyla gelen bu tür þiddet örnekleri evimizin içine kadar maalesef geliyor. Bizler bu kampanyada 'Þiddete Seyirci Kalma' diyeceðiz. Gerek dijital mecrada gerek televizyonda yer alan dizilerin kadýna yönelik þiddet türlerinin etkilerine dikkat çekeceðiz. Öncelikle çocuklarýmýzý ve ailemizi bu tehditten uzak tutmanýn önemini anlatacaðýz."

Kadýn ve aileyi þiddetten korumada sadece kadýn derneklerinin deðil tüm toplumun ortak sorumluluðu olduðunu kaydeden Gümrükçüoðlu, dizi yapýmcýlarýnýn, senaristlerin, kanallarýn ve reklam verenlerin hepsinin bu sorumluluða ortak olmasý gerektiðini anlattý.

Gümrükçüoðlu, kampanyanýn kadýna yönelik þiddette bireysel ve toplumsal farkýndalýk getirmesinde katký saðlamasýný umduðunu sözlerine ekledi.

KADEM Savunuculuk ve Araþtýrmalar Direktörlüðü Uzmaný Furkan Baþarslan da araþtýrma sonuçlarýnýn yer aldýðý bir sunum yaptý. Ardýndan medyadaki þiddete dikkati çeken kamu spotu gösterildi.

- "ARTIK TOPLUMA GÜZEL ÞEYLERÝN SUNULMASI GEREKÝYOR"

Programýn ardýndan AA muhabirine açýklama yapan KADEM Mütevelli Heyeti Baþkaný Sümeyye Erdoðan Bayraktar, vakýf olarak her 25 Kasým'da kadýna yönelik þiddetle mücadele için bir kampanya yürüttüklerini ve her sene konunun farklý bir boyutunu ele aldýklarýný söyledi.

Bu sene medyada kadýn algýsýný inceleyerek bir araþtýrma yaptýklarýný belirten Bayraktar, "Yerli yapým, en çok izlenen dijital platformlardan ve televizyonlardan aldýðýmýz toplam 14 diziyi sahne sahne inceledik ve bütün kadýna yönelik þiddet sahnelerini tespit ettik." dedi.

Araþtýrma sonucunda hala kadýna yönelik þiddetin farklý boyutlarýyla çok ciddi bir þekilde yer aldýðýna dikkati çeken Bayraktar, þöyle devam etti:

"Son yýllarda toplumsal farkýndalýðýn artmýþ olmasý, RTÜK'ün düzenlemelerinin etkisiyle tahmin ediyoruz ki fiziki þiddetin daha az yer aldýðýný gördük. Bu güzel bir geliþme olarak çýktý karþýmýza. Fakat bununla birlikte psikolojik þiddet, sözlü þiddet, kadýnýn hakarete, tehdide maruz kalmasý gibi sahneleri hala yoðun bir þekilde görüyoruz. Araþtýrmaya dahil olan dizilerde bölüm baþýna aþaðý yukarý 8 þiddet sahnesi tespit edildi. Bu az bir rakam deðil. Dolayýsýyla biz þunu söylüyoruz; buna mahkum deðiliz."

Dizi yapýmcýlarýnýn reyting sýkýntýsý taþýdýðýný, fakat örneklemelerinde en çok izlenen diziler arasýnda yer alan TRT'deki Gönül Daðý dizisinde þiddete hemen hemen hiç yer vermediðini dile getiren Bayraktar, þöyle konuþtu:

"Demek ki güçlü bir kurguyla istendiði zaman iyi aile örnekleriyle güçlü kadýn, saygýn kadýn örneklikleriyle yine izleyiciye ulaþabildiðimizi görüyoruz. Dolayýsýyla buradan aslýnda kadýna yönelik þiddetin, aile içi çekiþmelerin, gergin ve düzensiz, yanlýþ iliþkilerin, çarpýk iliþkilerin bir reyting için kolayca baþvurulan bir þey olduðunu da gördük acý bir þekilde. Bundan kaçýnýlmasý gerekiyor. Artýk topluma gerçekten güzel þeylerin, iyi þeylerin sunulmasý gerekiyor. Kadýna yönelik þiddetin de hemen hemen hiç gösterilmemesi, kadýnýn toplumdaki saygýn konumunun oluþturulmasý açýsýndan çok önemli."

  • KadýnaÞiddeteKarþý
  • MedyadaFarkýndalýk
  • ÞiddeteSeyirciKalma