KADEM Yönetim Kurulu Baþkaný Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoðlu, Tercüman'da kadýna yönelik þiddetin boyutlarýný, etkenlerini, devletin ve KADEM'in þiddeti önlemeye dair uygulamalarý konusunda röportaj yaptý.
25 Kasým tüm dünyada "Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Günü" olarak anýlýyor. Böyle bir günün farkýndalýk yaratmasý ve insanlarýn þiddete yönelik bilinçlendirilmesi için neler yapýlmalý?
25 Kasým'ý kadýna yönelik þiddetle mücadelede önemli bir fýrsat olarak görüyoruz. "Neler yapýlabilir" sorunuza KADEM'in 25 Kasým çalýþmalarýyla cevap vermek istiyorum. Biz, her sene 25 Kasým haftasýnda baþlayan ve bir yýla yayýlan kampanyalar yapýyoruz. Bu kapsamda kadýna yönelik þiddetin farklý türlerini ele alan kamu spotlarý hazýrlýyoruz. Kamu spotumuz zorunlu yayýn kapsamýnda televizyonlarda yayýmlanýyor. Kampanyanýn mesajý, meydanlarda, billboardlarda ve dijital ekranlarda paylaþýlýyor. Ayrýca KADEM'in Türkiye genelindeki 55 temsilciliði aracýlýðýyla ve Genç KADEM gönüllülerinin saha çalýþmalarýyla geniþ bir alana yayýlýyor.
Þu bir gerçek ki eðitim bu mücadelenin temel taþlarýndan biri. Bu sebeple þiddetin bütün türlerini; öncülleri, belirtileri, aþamalarý ve korunma yollarýyla birlikte ele alan çalýþmalar yapýyoruz. Kadýnlara; sahip olduklarý haklarýný, yasal güvencelerini, þiddetten korunmanýn yollarýný, þiddet karþýsýnda neler yapabileceklerini tek tek anlatýyoruz. Ailelere, öðretmenlere, hatta anaokulundan baþlayarak tüm öðrencilere yönelik programlar geliþtiriliyoruz. Materyaller hazýrlýyoruz.
Son yýllarda ülkemizde devlet kurumlarý, farklý sivil toplum kuruluþlarý, üniversiteler, belediyeler, 25 Kasým kapsamýnda çeþitli programlar yapýyorlar. Kampanyalar, paneller düzenleniyor. Toplumun her kesimine hitap eden bu gibi çalýþmalarýn kadýna þiddetle mücadeleyi desteklediðini düþünüyorum. Bu sorunla mücadele; sadece kadýnlarýn veya kadýn derneklerinin gayretiyle deðil, toplumun tüm kesimlerinin sorumluluk aldýðý bir dayanýþmayla güç kazanabilir.
Kadýnlar yaþadýðýmýz dünyada maalesef ki fiziksel, ekonomik, psikolojik ve cinsel þiddete maruz kalýyorlar. Þiddeti oluþturan ve artýran etkenler nelerdir?
Evet, ne yazýk ki kadýna yönelik þiddet farklý türlerde ortaya çýkýyor. Bu þiddet türleri, sebepleri, tetikleyicileri, aslýnda uzun zamandýr çalýþtýðýmýz konular... En baþta þunu söylemeliyim ki þiddet öðrenilen bir davranýþtýr. Ýlk önce ailede ve yakýn çevrede öðreniliyor. Örneðin anne baba bir sorunla karþýlaþtýðýnda þiddete baþvuruyorsa çocuk, þiddeti bir sorun çözme yöntemi olarak kodluyor. Çocuðun bizzat þiddete maruz kalmasý ise þiddete yatkýnlýðý artýran bir unsur... Tabii her þiddet türünün kendine has dinamikleri var; fiziki güç farklýlýðý, kadýnýn ikincil konumu, failin genellikle en yakýn halkadan olmasý ve çoðunlukla ev içinde, yani kontrol mekanizmalarýnýn uzaðýnda gerçekleþmesi gibi... Zarar verici kültürel kodlar ve normlar, alýþkanlýklar, eðitim eksikliði, medya aracýlýðýyla þiddetin normalleþtirilmesi gibi kadýna þiddeti doðuran ve besleyen pek çok sebep sýralayabiliriz.
"KADININ SIFAT VE KATEGORÝLERLE ADLANDIRILMASI, MAKBUL ROLLERLE DEÐER BULMASI YANLIÞ VE ZARAR VERÝCÝDÝR"
Kapitalist ve ataerkil toplumsal düzende kadýn pek çok alanda mücadele etmek zorunda kalarak var olmaya çalýþýyor. Ýyi bir anne, iyi bir iþ kadýný, iyi bir eþ, iyi bir evlat olma rolü kadýnýn üzerine daha fazla sorumluluk yüklüyor. Bu roller kadýnlarýn duygusal ve sosyal hayatýný, psikolojisini nasýl etkiliyor?
Bu çok önemli bir konu... KADEM'in 2022 yýlýnda gerçekleþtirdiði 5.Uluslararasý Kadýn ve Adalet Zirvesi'nin temasý "Kültürel Kodlar ve Kadýn" idi. Tam da bu soruyu, uluslararasý bir mecrada tartýþmaya açtýk. Bütün bu kadýnlýk rolleri, kodlarý, kadýný nasýl etkiliyor sorusuna dünyanýn dört bir yanýndan kadýnlarla cevap aradýk. Sorunuza, kongrede elde ettiðimiz çýktýlara referansla cevap vereyim. Þöyle ki toplumlar zaman içerisinde kendi kültürünü üretiyor. Üretilen bu kültür aslýnda kadýnýn tanýmýný, deðerini, rollerini ve o toplumdaki konumunu da belirliyor. Ancak baktýðýmýzda bu kültürel normlarýn, kadýnlarýn hayatýnda çoðu zaman hak ihlalleri, maðduriyetler ve insanlýk onuruna aykýrý uygulamalara neden olduðunu görüyoruz. Bugün de durum farklý deðil. Avrupa'nýn birçok ülkesinde, kadýnlar hem devlette hem de özel sektörde ayný iþi yaptýðý hâlde erkeklerden daha az maaþ alýyorlar. Birçok ülkede kadýn hamilelik, doðum, emzirme gibi dönemlerinde maddi kayba uðruyor. Dünyanýn bazý bölgelerinde kadýnlar ibadet mekânlarýna dahi giremiyor, spor yapamýyor... Diðer yandan, kadýna insafsýzca dayatýlan güzellik standartlarý var. Örneðin Güney Kore'de güzellik standartlarýna uymadýðý gerekçesiyle kadýnlar iþe alýnmýyor, hatta bu sebeple kadýnlar estetik ameliyat olmaya zorlanýyor. Yine bakýn, geleneksel toplumlarda þehirli kadýnýn sorumluluk alaný evi, eþinin ve çocuklarýn bakýmý ile sýnýrlýyken; bugün þehirli kadýndan, bu rollerinin yaný sýra eðitimli olmasý, çalýþmasý ve para kazanmasý da bekleniyor. Ve elbette ki bütün bu yükler kadýna fiziksel ve duygusal zararlar veriyor.
Biz, 2021 yýlýnda KADEM Kadýn Haklarýna Dair Ýlkeler Bildirgesi'ni yayýmladýk. Bildirgemiz bu anlamda çok önemli bir metindi. Burada öncelikle kadýnýn yüklendiði bütün sýfat ve rollerinin öncesinde "fert" olduðunu vurguladýk. Kadýnýn fýrsat eþitliðine ulaþmasý, ailede ve toplumsal hayatta adaletli sorumluluk ve rol paylaþýmý, þiddetle mücadelede tavizsiz tutum gibi ilkeleri savunduk. Kadýnýn sýfat ve kategorilerle adlandýrýlmasýnýn, makbul rollerle deðer bulmasýnýn yanlýþ ve zarar verici olduðunu ifade ettik.
"ÞÝDDETLE MÜCADELEDE EN ETKÝLÝ BAÞLANGIÇ NOKTASI AÝLE VE EÐÝTÝM"
Kadýna yönelik þiddetin failleri genellikle erkekler oluyor. Kadýnlar aile içinde eþten, babadan, aðabeyden; sevgilisinden, akranlarýndan ya da iþ yerinde patronundan, üstünden veya sokakta tanýmadýðý herhangi birinden þiddet görebiliyorlar. Fail olan tarafýn bilinçlendirilmesine dair neler yapýlabilir?
Az önce de ifade ettiðim gibi þiddet ilk aile içerisinde gözlemler ve deneyimler yoluyla öðreniliyor. Bu nedenle güçlü bir mücadelede en etkili baþlangýç noktasý aile ve eðitim. Yine ailede edinilen güçlü iletiþim, empati, sevgi, saygý ve merhamet gibi meziyetlerin þiddetle mücadelede ilk ve en önemli koruyucu özelliklerden olduðunu unutmamak lazým. Ve yine kadýna þiddetle mücadelede en büyük adým, henüz ortaya çýkmadan þiddeti önleyebilmek. Bu noktada ailelerin ve çocuklarýn eðitim yoluyla bilinçlendirilmesi, kadýnlarýn ve erkeklerin farkýndalýk kazanmasý çok önemli.
Bakýnýz, ilk çocukluktan itibaren ailede baþlayan deðerler eðitimi ve olumlu rehberliðin, çocuðun þiddet eðilimini önemli ölçüde azalttýðýný doðrulayan araþtýrmalar var. Örneðin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý'nýn Kadýna Yönelik Þiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planý, aile içi eðitimin kadýnlara yönelik þiddetin önlenmesinde etkili bir araç olduðunu ortaya koyuyor. Benzer þekilde, Dünya Saðlýk Örgütü'nün 2014 yýlýnda yayýmladýðý Þiddetin Önlenmesi Raporu'nda, aile içi eðitimin ve erken yaþtaki müdahalelerin kadýna þiddetle mücadelede etkili olduðunu vurguluyor.
KADEM'ÝN bu alanda pek çok çalýþmasý var. Örneðin, "Þiddeti Önleme, Þiddetten Koruma Ve Þiddetle Mücadelede Toplumsal Farkýndalýk" projemizde, þiddeti tüm boyutlarýyla ele alýyoruz. Ailelere, öðretmenlere, ilkokuldan lise son sýnýfa kadar tüm öðrencilere yönelik program geliþtiriliyoruz ve materyaller hazýrlýyoruz. Bu materyalleri, Millî Eðitim Bakanlýðý ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý baþta olmak üzere birçok paydaþýn katýlýmýyla Türkiye'nin her yerine ulaþtýrýyoruz.
Biz, bu 11 yýl içerisinde çok fazla þiddet maðduru kadýna temas ettik. Ve gördük ki kadýnlar bazen yaþadýðý durumun þiddet olduðunu bile bilmiyor. O yüzden eðitimlerimizde, 25 Kasým kampanyalarýmýzda þiddeti tanýmlýyoruz. "Kadýnýn insan olarak varlýðýna yönelik fiziksel, zihinsel ya da ruhsal açýdan tehdit oluþturabilecek her türlü davranýþ, söylem veya uygulama þiddet kapsamýndadýr" diyoruz. Þiddetin bütün türlerini anlatýyoruz. Ardýndan, kadýnlarýn þiddetin herhangi bir türüne ve derecesine maruz kaldýðýnda ne yapmasý gerektiðine dair farkýndalýk çalýþmalarý yürütüyoruz.
"KADINI, AÝLEYÝ VE TOPLUMSAL YAPIYI; ÝZLENME VE TIKLANMA ORANLARINA, REYTÝNG ÖLÇÜMLERÝNE FEDA EDEMEYÝZ"
Þiddeti körükleyen, besleyen, meþruiyetini artýran pek çok unsurla karþý karþýyayýz. Sosyal medya, reklamlar, sinema ve dizi sektörü kadýný birçok boyutuyla pasifize eden, nesneleþtiren, görselleþtiren ve idealize eden bir anlayýþ sunuyor. Dayatýlan bu formülasyona karþý neler yapýlabilir? Þiddetin bu tür görsel sunumu þiddeti tetikler mi?
Evet; sosyal medya mecralarý, filmler, diziler, gündüz kuþaklarý, haber bültenleri kadýna yönelik þiddeti besliyor, normalleþtiriyor ve yaygýnlaþtýrýyor. Biz bu konuyu "diziler" özelinde en son 25 Kasým kampanyamýzda ele aldýk. KADEM bu yýl 25 Kasým Kadýna Yönelik Þiddete Karþý Uluslararasý Mücadele Günü kapsamýnda "Medyada Kadýna Yönelik Þiddet ve Ýzleyici Farkýndalýðý: Yerli Diziler Üzerine Ýnceleme" adlý kapsamlý bir araþtýrma gerçekleþtirdi. Bu araþtýrma neticesinde "Þiddete Seyirci Kalma" kampanyamýzý baþlattýk. Araþtýrmada, geçtiðimiz yýl Türkiye'de televizyonda ve dijital mecralarda yayýmlanan ve en çok izlenen 14 yerli yapým dizi, kadýna yönelik þiddet baðlamýnda incelendi. Bu 14 dizide toplam 3013 kadýna yönelik þiddet sahnesi tespit edildi. Ýncelenen dizilerde %51 oranýyla kadýna yönelik psikolojik þiddet, %24 sözlü þiddet, %11 çok boyutlu þiddet, % 8 fiziksel þiddet, %4 cinsel þiddet ve % 1 oranýnda siber þiddet sahnesi yer aldýðý belirlendi. Ayný araþtýrmada televizyon dizilerinde ortalama 834 saniye, dijital platformalarda ise ortalama 358 saniye kadýna yönelik þiddet sahnesi tespit edildi.
Bunlar çok ciddi rakamlar. Dizilerin yayýmlandýðý saatlerde tüm ailenin, bazen çocuklarýn da televizyon karþýnda olduðunu düþünürsek, kadýna þiddet sahnelerinin yarattýðý tahribat daha da ciddi bir boyut kazanýyor. Son dönemde en çok konuþulan televizyon programlarýna bakýn. Þiddet, taciz, kadýna þiddet ve suçun aðýrlýklý olduðu yapýmlar baþý çekiyor.
"Neler yapabiliriz?" sorunuza gelecek olursak... Eðitim, farkýndalýk ve etkin bir medya okuryazarlýðý artýk daha da önemli hâle gelmiþ durumda. Ýlkokuldan baþlayarak çocuklar; medya okuryazarlýðý, eleþtirel izleme, içerik sorgulama gibi konularda bilinçlendirilmeli. Yine içerik üreticileri, medya kuruluþlarý bu konuda sorumluluk almalý. Þu bir gerçek ki kadýný, aileyi ve toplumsal yapýyý; izlenme ve týklanma oranlarýna, reyting ölçümlerine feda edemeyiz. Nasýl ki sigara, alkol gibi zararlý maddeler ekranda gösterilemiyorsa, kadýna ve çocuða þiddetin olduðu içeriklere de ekranlarda yer verilmemeli. Bu konuda devlet kurumlarý, sivil toplum kuruluþlarý, reklam verenler, yapýmcýlar, senaristler olarak her birimiz kendimizi, büyük bir sosyal sorumluluk projesinin parçasý olarak görmeliyiz.
"KADINLAR YALNIZ VE ÇARESÝZ DEÐÝLLER"
Kadýnlar, yaþadýklarý þiddete karþý kendilerini nasýl muhafaza edebilir; nerelere baþvurabilirler? Devletimizin bu konuda koruyucu önlemleri nelerdir?
Öncelikle þunu söylemek lazým... Kadýnlar yalnýz deðiller. Çaresiz deðiller. Bildiðiniz gibi 6284 sayýlý kanun, þiddeti önlemeye ve þiddet maðdurlarýný korumaya yönelik tedbirleri içeriyor. Bu kanun, acil ve hýzlý adýmlar atýlmasýný ve tedbirlerin gecikmeden alýnmasýný mümkün kýlýyor. Yani maðdur sadece fiziksel þiddete uðradýðýnda deðil, tehdit edildiðinde dahi kanunun koruyuculuðundan yararlanabiliyor. Yine Ýç Ýþleri Bakanlýðý'nýn KADES uygulamasý var malum. Kadýnlar, tek bir tuþa basarak dakikalar içinde yardým alabiliyor. Bunun dýþýnda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý'nýn Alo 183 Sosyal Destek Hattý ile þiddete maruz kalan kadýnlar psiko-sosyal destekler alabiliyorlar. Acil durumlarda müdahale sürelerinin kýsalmasý hedefleniyor. Bir tehdit durumunda polisin olay yerine ulaþma süresi ortalama 5 dakika. Þiddet görenin lehine eþin evden uzaklaþtýrýlmasý, koruma talep etme hakký gibi hýzlý çalýþan mekanizmalar sayesinde kadýnlar artýk kendini yalnýz ve çaresiz hissetmiyor, sesini çýkarabiliyor. Bu geliþmeler bizim için çok kýymetli.
KADEM'in 11 yýldýr en büyük mücadelesi, þiddet henüz ortaya çýkmadan önünü alabilmek ve kadýný koruyabilmek. Eðer þiddet ortaya çýkmýþsa, her türlü desteði vermek, kadýnýn iyi oluþ hâlini kazanmasýna yardýmcý olmak ve þiddetin bir daha yaþamamasý için gerekli tedbirleri almak... Bu noktada öncelikle kadýnlara yönelik þiddetin bütün türlerini; öncülleri, belirtileri, aþamalarý ve korunma yollarýyla birlikte ele alan çalýþmalar yapýyoruz. Kadýnlara; sahip olduklarý haklarýný, yasal güvencelerini, þiddetten korunmanýn yollarýný, þiddet karþýsýnda neler yapabileceklerini tek tek anlatýyoruz... Bakýnýz, KADEM'in 18 yaþ üstü yetiþkinlere yönelik 5 temel yaygýn eðitimi var. Bunlardan "Güven Toplumunun Ýnþasý-Þiddetin Anatomisi ve Çözüm Yollarý" ile "Hukuk El Rehberi, Sosyal Destekler ve Kamuya Eriþim" eðitim setlerimiz tam da bu çabamýza hizmet ediyor. Bu eðitimleri, Türkiye'nin her yerindeki gönüllü eðitimcilerimizle veriyoruz. Kadýnlara þiddetten nasýl korunacaklarýný, þiddet anýnda neler yapabileceklerini ve þiddete maruz kaldýklarýnda nerelere baþvurabileceklerini tek tek anlatýyoruz.
"KADINLARIN YAÞADIÐI HER TÜRLÜ PROBLEME YÖNELÝK ÇALIÞMALAR YAPIYORUZ"
Sadece ülkemizde deðil, ayný zamanda uluslararasý arenada faaliyet gösteren KADEM, yürüttüðü projelerde kadýnlarýn hangi problemlerine ýþýk tutuyor?
Kadýnlarýn yaþadýðý her türlü probleme yönelik çalýþmalar yapýyoruz. Bunlardan biri de hak savunuculuðu... Ýstismara uðramýþ çocuklarý ve þiddet görmüþ kadýnlarý savunuyoruz. Onlara hukuki destek veriyor, takip ettiðimiz davalarýn ardýndan basýn açýklamalarý ile kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Kadýnlarýn bireysel olarak güçlendirilmesi, eðitimine devam edebilmesi, iþ hayatýna dâhil olmasý, fiziksel ve psikolojik yönden saðlýklý olmasý adýna bugüne kadar pek çok büyük projeyi hayata geçirdik. Örneðin, kadýnlarýn iyi olma hâlini destekleyen Kadýn Destek Merkezlerimizin ilkini Ýstanbul'da, depremin üçüncü haftasýnda da Adýyaman, Hatay ve Kahramanmaraþ'ta açtýk. Yine giriþimci kadýnlarý desteklediðimiz "Ýnovasyonda Kadýn" projemiz var. Bu proje ile kadýn giriþimciliðini daha da yaygýnlaþtýrmayý ve yeni istihdam alanlarýnýn oluþmasýna katký saðlamayý hedefliyoruz. Bugüne kadar 1500'den fazla kadýn giriþimci, projemize baþvurdu. Kamplarýmýza katýlan kadýnlarýn kimi kendi iþini kurdu, dev þirketlerin tedarikçisi olarak sektörde yerini aldý, kimi saygýn kurumlar tarafýndan istihdam edildi, kimi ise hâlen yeni ödüller almaya devam ediyor. Dezavantajlý genç kýzlarýn elinden tuttuðumuz "Geleceðe Ýþbaþý" projemizi burada söylemek isterim. 2016 yýlýndan bu yana yürüttüðümüz "Geleceðe Ýþbaþý" projemiz ile devlet korumasý altýnda bulunan 16-18 yaþ arasýndaki genç kýzlarý, istihdama ve kendi ayaklarý üzerinde durabilecekleri bir hayata hazýrlýyoruz. 6 aylýk eðitim sürecinin ardýndan her birini çalýþacaklarý kurumlara yerleþtiriyoruz. Bu yýl 6. dönem mezunlarýmýzý vereceðiz. 2 Aralýk'ta mezuniyet törenler olacak.
Bunlarýn yaný sýra akademik kongreler ve uluslararasý zirveler düzenliyoruz. Eðitim çalýþmalarý ve farkýndalýk kampanyalarý yapýyoruz. Uluslararasý Kadýn ve Adalet Zirvemizin altýncýsýný "Yapay Zekâ ve Kadýn" temasýyla gerçekleþtirdik. 55 temsilciliðimiz vasýtasýyla Türkiye'nin pek çok þehrinde kadýnlarla buluþuyoruz, farklý þehirlerde kooperatifçilik ve giriþimcilik faaliyetleri sürdürüyoruz. Bölgedeki kadýn sorunlarýna iliþkin projeler ve faaliyetler yürütüyoruz. Tabii faaliyetlerimiz sadece yurt içiyle sýnýrlý deðil. (BM ve W20) Yurt dýþýnda da ülkemizi temsil ediyoruz. Uluslararasý etkinliklere ve platformlara katýlarak söylemimizi ve çalýþmalarýmýzý tüm dünya kadýnlarýyla paylaþýyoruz.
"KADINLAR, SAVAÞIN HER AÞAMASINDA ÞÝDDETÝN, AYRIMCILIÐIN VE ACININ MERKEZÝNDE YER ALIYORLAR"
Ukrayna'da, Filistin'de, Lübnan'da sivillere yönelik saldýrýlar yaþanýyor. Bugün karþýlaþtýðýmýz en büyük þiddetlerden biri de bu. Savaþ ortamýnda kadýnlar, karþýlaþtýklarý zorluklarla nasýl mücadele ediyorlar; savaþýn yýkýcý dünyasý kadýnlarý nasýl etkiliyor?
Evet, ne yazýk ki savaþlarda kadýnlar fiziksel, sosyal, ekonomik, psikolojik açýdan büyük zararlar görüyorlar. Barýnma, beslenme ve güvenlik gibi temel ihtiyaçlara ulaþmada, ciddi engellerle karþýlaþýyorlar. Dahasý cinsiyete dayalý þiddete, tacize, istismara maruz kalýyorlar. Elbette ki savaþ; kadýn, erkek, çocuk herkes için çok büyük bir yýkým. Ancak kadýnlar, savaþýn her aþamasýnda þiddetin, ayrýmcýlýðýn ve acýnýn merkezinde yer alýyorlar. Ýnsan haklarý ihlallerini en aðýr þekilde yaþýyorlar. Yani savaþ kadýnlar için yoksulluk, yalnýzlýk, çaresizlik, þiddet ve tecavüz demek... Hatýrlayalým, yakýn tarihte Bosna Savaþý'nda tecavüz, bir savaþ stratejisi olarak kullanýldý ve on binlerce kadýn bu vahþeti yaþadý. Tecavüz kamplarýnda kadýnlar, sistematik iþkence, tecavüz ve insanlýk dýþý muameleye maruz kaldý. Ve dünya bir yýldýr Gazze'de iþlenen insanlýk suçuna tanýklýk ediyor. Gazze'de çocuklar açlýktan ölüyorlar. Bir yýlda 50 binden fazla hamile kadýn, bombalarýn gölgesinde, açlýk ve susuzluk içinde bebeklerini dünyaya getirdi. Bu kadýnlar, yýkýntýlar arasýnda hayatta kalmaya çalýþýrken bir yandan da doðan bebekleri, bakýma muhtaç yaþlýlarý ve aileleri için mücadele ediyorlar.
Gazze, son bir yýldýr odaðýmýzda. Gazze'de insanlýk ve savaþ suçu iþleyen Ýsrail'e karþý, her platformda sesimizi yükselttik. Ýsrail hükûmeti ve ordu yetkilileri hakkýnda Uluslararasý Ceza Mahkemesi nezdinde suç duyurusunda bulunduk. Birleþmiþ Milletler'de düzenlediðimiz etkinlikle Filistinli kadýnlarý gündeme taþýdýk. Tüm dünyanýn önünde Gazze'nin cesur kadýnlarýný anlattýk. Yine, New York'ta Times Meydaný'nda Filistinli kadýnlarýn direniþini anlatan enstalasyon ve basýn açýklamasýndan oluþan etkinlik gerçekleþtirdik. Ýsrail'e destek veren ürünlerin boykot edildiði kampanyalara yönelik hem içerik ürettik hem de var olan kampanyalara destek olduk. Yine Gazze halký için hayýr çarþýlarý açtýk, yardým topladýk ve bu yardýmlarý Gazze'ye ulaþtýrdýk. Bölgeye acilen gýda, temiz su ve hijyen malzemeleri gibi en temel insani ihtiyaçlarýn ulaþtýrýlmasý gerekiyor. Gazze'ye desteðimiz ve yardýmlarýmýz devam edecek. Çatýþma sonrasý normalleþme sürecinde de özellikle Gazzeli kadýnlara ve ailelere yönelik çalýþmalar planlýyoruz.