Dün baþlayan zirvenin ikinci gününde, yapay zeka ve kadýn ana temasýný tartýþmak üzere farklý ülkelerden uzman, akademisyen ve araþtýrmacýlar bir araya geldi.
Zirve kapsamýnda gerçekleþtirilen "Yapay Zeka, Bilgi Üretimi ve Algoritmalar" baþlýklý oturumda, yapay zeka sistemlerindeki önyargýlarý belirlemek ve ortadan kaldýrmaya yönelik uygulamalar ele alýndý. Oturumda ayrýca, cinsiyetçi ve ayrýmcý algoritmalarý besleyen unsurlar ile yapay zeka temelli önyargýlara karþý mücadeleye nasýl rehberlik edilebileceði konuþuldu.
KADEM Akademik Danýþma Kurulu Üyesi Ravza Altuntaþ Çakýr'ýn moderatörlüðünü yaptýðý oturuma, Birleþmiþ Milletler Veri, Yapay Zeka ve Sorumlu Teknoloji Þefi Lambert Hogenhout, Innovative Solution Partners Kurucusu Mariyah Saifuddin, Batman Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuðrul ve Ýstinye Üniversitesi Öðretim Üyesi Doç. Dr. Þebnem Özdemir katýldý.
- "YAPAY ZEKA MODELLERÝNDE GENEL OLARAK KÜLTÜREL ANLAMDA DAR GÖRÜÞLÜLÜK VAR"
Ravza Altuntaþ Çakýr, konuþmasýnda, yapay zekanýn bilgi sistemlerini deðiþtirdiðini belirterek, adalet ve eþitlik temelinde varoluþsal anlamda bir meydan okumayý ortaya çýkardýðýný söyledi.
Yapay zekanýn taraflýlýðýnýn önemli bir engel olduðuna dikkati çeken Çakýr, herkes için eþit olan ve daha kapsayýcý bir geleceði oluþturabilecek bir yapý oluþturmak istediklerini ifade etti.
Lambert Hogenhout ise yapay zekanýn bilme ve mantýk yürütme kabiliyetleri ile bunun sonucunda ortaya çýkan eþitsizliklere deðindi. Dijital sistemlerdeki epistemik adaletsizliðin yeni bir þey olmadýðýna iþaret eden Hogenhout, "Yapay zekanýn taraflý davranýþlarýný yýllardýr tartýþýyoruz. Son yýllarda bunun etkilerinin deðiþtiðini görüyoruz. Yapay zeka sistemleri daha etkin hale gelmeye baþladý." dedi.
Büyük firmalarýn karar alýrken yapay zeka sistemlerinden eskiden de yararlandýðýný aktaran Hogenhout, þunlarý kaydetti:
"Þu an yapay zeka hayatýmýzýn her alanýna nüfuz etti. Ýnsanlar bireysel olarak online yapay zeka araçlarýný kullanýyor. Son 1,5 sene içerisinde çok önemli bir geliþme yaþandý. Yapay zeka artýk sadece veriye dayalý olarak karar vermiyor, içerik de oluþturuyor. Bunu herhangi bir yanlýþlýk, bilgi boþluðu, taraflýlýk ile yaptýðýnda büyük sonuçlara sebep olabiliyor. Hemþirenin kadýn olduðuna dair yapay zeka bir çýkarýmda bulunuyor. Yapay zeka dil modeli, cümleleri deðiþtirseniz bile hemþirenin kadýn olduðuna dair çýkarýmýný sürdürüyor."
Hogenhout, yapay zeka modellerinde genel olarak kültürel anlamda dar görüþlülük olduðunu belirterek, "Çok az genel kültürleri bulunuyor ve dünyanýn farklý perspektiflerini hesaba katmýyorlar." diye konuþtu.
- "133 FARKLI SÝSTEM TEST EDÝLÝYOR, 59'UNUN TOPLUMSAL CÝNSÝYET TARAFLILIÐI OLDUÐU BELÝRLENÝYOR"
Mariyah Saifuddin de yapay zekanýn tekrar eden rutin iþlerin yapýlmasýnda avantajlar saðladýðýný belirterek, kadýnlarýn günlük hayattaki yükünü de hafiflettiðini söyledi.
Yapay zekanýn kadýn giriþimcilerin ürünlerini pazarlamada onlara çeþitli imkanlar sunduðuna deðinen Saifuddin, yapay zeka araçlarýnýn videolardan sosyal medya paylaþým metinlerine tüm pazarlama içeriklerini de oluþturabileceðini söyledi. Saifuddin, yapay zekanýn hem kiþisel hem de profesyonel alanda hayatý kolaylaþtýrdýðýný ifade etti.
Ömer Faruk Ertuðrul ise yapay zeka uygulamasý yapmak için veri toplanmasý gerektiðini belirterek, problemin de bu noktada baþladýðýný dile getirdi.
Veri toplamanýn ardýndan algoritmalarýn hazýrlanmasý gerektiðini anlatan Ertuðrul, "Bu aþamada yapay zeka metotlarý var. Bu metotlardan hiçbiri en iyi olarak nitelendirilemez. En iyi metot eldeki veriye uygun olandýr. 133 farklý sistem test ediliyor, 59'unun toplumsal cinsiyet taraflýlýðý, 24'ünün hem toplumsal cinsiyet hem de mesleklere iliþkin taraflýlýðý olduðu belirleniyor." dedi.
Þebnem Özdemir de yapay zeka ve kadýn konusuna iliþkin bir sunum gerçekleþtirdi. Yapay zekanýn insanlýðýn yeni çocuðu olduðunu aktaran Özdemir, her çocuk gibi yapay zekanýn da bir anneye ihtiyaç duyduðunu söyledi.
- YAPAY ZEKA ÜZERÝNE ETÝK TARTIÞMALAR ELE ALINDI
Zirve kapsamýnda ayrýca "Yapay Zeka, Sosyo-kültürel Kodlar" ve "Yapay Zeka Üzerine Etik Tartýþmalar ve Politik Düzenlemeler" oturumlarý gerçekleþtirildi.
Yapay Zeka, Sosyo-kültürel Kodlar oturumunda, yapay zeka sistemlerinin cinsiyet normlarýna etkisi ve bu etkinin cinsiyet adaletini desteklemek için nasýl yeniden þekillendirebileceði ele alýndý.
Moderatörlüðünü KADEM Savunuculuk ve Araþtýrma Departmaný Direktörü Betül Özel Çiçek'in yaptýðý oturuma; Baðýmsýz Kültür Danýþmaný Borbala Csete, Bari Aldo Moro Üniversitesi'nden Doç. Dr. Francesca Alessandra Lisi, Salesforce Üst Düzey Yöneticisi Karen de Sousa Pesse ve Awaken Your Human Design Kurucusu Moana Sangeo katýldý.
Yapay Zeka Üzerine Etik Tartýþmalar ve Politik Düzenlemeler oturumunda ise yapay zeka sistemlerinin tasarýmýnda etik deðerleri belirlemek ve uygulamak için hangi kriterlerin kullanýlmasý gerektiði deðerlendirildi. Ayrýca yapay zeka kullanýmýndan kaynaklanan etik kaygýlarý ele almak için nasýl denetim mekanizmalarýnýn oluþturulabileceðine de deðinildi.
KADEM Yönetim Kurulu Üyesi Nursem Keskin Aksay'ýn moderatörlüðünü yaptýðý oturumda ise Griffith Üniversitesi Uygulamalý Etik ve Siber Güvenlik Kýdemli Öðretim Üyesi Dr. David Tuffley, Lighthouse3 Kurucusu Mia Shah Dand, AI Minds Academy Kurucusu Nour Naim konuya iliþkin konuþmalar gerçekleþtirdi.